Що таке метаболічний синдром і як він заважає схуднути

0
Що таке метаболічний синдром і як він заважає схуднути
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Причин, з яких ми набираємо (або не можемо скинути) вагу існує безліч – генетика, порушення гормонального фону і найбанальніше і поширене – нездоровий спосіб життя. Неправильне харчування, нестача фізичних навантажень, шкідливі звички та велика кількість стресу – все це може спричинити розвиток метаболічного синдрому.

Метаболічний синдром (він же синдром резистентності до інсуліну) – недуга досить поширена і за статистикою спостерігається у 25% жителів розвинених країн – а це кожен четвертий! Що це таке? Через ряд факторів, зокрема харчування та відсутності фізичної активності, клітини організму втрачають здатність сприймати інсулін і, як наслідок, не отримують глюкозу. В результаті обидві речовини надмірно накопичуються в крові, і згодом такий дисбаланс може стати причиною цілого ряду проблем, найсерйозніші з яких – цукровий діабет і захворювання серця.

Коли дисбаланс ще не настільки сильний, наслідки все одно з’являються. Зокрема, це набір ваги, підвищена стомлюваність, дратівливість та загальне погіршення самопочуття. Проте запобігти розвитку метаболічного синдрому може кожен із нас, просто трохи скоригувавши свій раціон та щоденні звички.

Почати варто з харчування: велика кількість швидких вуглеводів у раціоні неминуче веде до набору ваги та зниження загальних показників здоров’я. За статистикою, близько 70% людей, які стежать за своїм харчуванням, все одно не отримують достатньої кількості білка, а він — ключ до здорової ваги та доброго самопочуття. Крім того, не варто забувати про повільні вуглеводи, клітковину і корисні жири.

Не менш важлива фізична активність – якщо не можете або не хочете ходити в спортзал, хоча б постарайтеся більше ходити пішки і завжди підніматися сходами замість ліфта. Рельєфний прес, звісно, ​​вам такі активності не гарантують, але для здоров’я вони можуть бути дуже корисними. Також постарайтеся взяти під контроль стрес – спробуйте медитації, дихальні практики або приймайте адаптогени (тільки після консультації з лікарем).

попередня статтяЯк перетворити “важкий” грунт на “м’який”
наступна статтяНе всі господині знають, чи потрібно обсмажувати фарш для голубців
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я