5 “секретів” підвищення врожайності смородини

0
5 секретів, які допоможуть підвищити врожайність смородини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Смородину можна назвати «народною» ягодою, яка росте у багатьох на ділянці. Але мало хто з господарів насправді задоволений урожаєм. Смородина тільки здається рослиною, яка не вимагає догляду. Існує 5 хитрощів, які допоможуть значно підвищити врожайність.

Своєчасний полив

Багато садівників  звикли до того, що смородина не вимагає поливу. Зазвичай, досить виконувати цю процедуру всього 3 рази за сезон, але є особливості.

Рослинам необхідна волога під час росту пагонів. Якщо вологості буде недостатньо, кількість пагонів почне зменшуватися.

Другий раз полив виконують під час появи ягід. Якщо в ці періоди земля суха, причин чекати хорошого врожаю точно немає. Третій полив виконується при зборі врожаю, і саме цей етап практично всі садівники ігнорують.

На квадратний метр довкола куща потрібно вилити 5 відер теплої води. Важливо домогтися доброї зволоженості. Перед поливом пристовбурного кола рекомендується зробити борозенки глибиною 10 сантиметрів.

Підживлення

Багато городників зовсім забувають про підживлення. Складається помилкове враження, що смородина може спокійно обходитися без добрив. Логіка в цьому є, але брак добрив безпосередньо позначиться на врожаї.

Підживлення рекомендується вносити 2 рази за сезон. Перші підгодівлі вносяться в період появи зав’язей, другі – після плодоношення. При внесенні добрив ні в якому разі не можна поливати сам центр. Важливо зробити борозенки навколо куща.

Найкраще підгодовувати фосфорно-калійними добривами, а також можна вносити сульфат калію або суперфосфат.

Пропорції: 1 столова ложка на 1 літр води. Вода повинна бути теплою. Деякі використовують попіл у розрахунку 500 г на кущ.

Мульчування

Основною проблемою для росту є сухий грунт. Щоб цього уникнути, можна виконати мульчування. Для мульчі можна використовувати:

  1. Торф.
  2. Тирсу.
  3. Солому.
  4. Газети.

Якщо використовується мульча, важливо пам’ятати про профілактичну обробку від клопів та інших дрібних шкідників. У мульчі вони можуть активно розвиватися, відповідно, затягувати боротьбу неприпустимо.

Захист від заморозків

Є сорти смородини, які не здатні витримувати сильні морози. При тривалих заморозках бутони можуть підмерзнути, а це негативно позначиться на плодоносінні смородини.

Добре, якщо взимку випало багато снігу. В цьому випадку смородина буде захищена природним шляхом. У всіх інших випадках слід дотримуватися обережності для захисту від морозів. Для захисту від сильних морозів кущі можна обприскувати водою або використовувати дим.

Потрібні бджоли на городі

Якщо на ділянці немає бджіл, можна забути про хороший урожай. Смородина вимоглива до запилення.

Залучити бджіл не так вже й складно, досить обприскати гілки солодкою водою. На літр води можна додати столову ложку меду. Цю методику можна застосувати і до інших плодових дерев на ділянці.

Також можна посадити рослини, які приваблюють бджіл, до них відносяться:

  1. Айстри.
  2. Гіацинт.
  3. Півонії.
  4. Геленіум та інші.

Кущі слід висаджувати на сонячних ділянках, які захищені від сильних вітрів.

попередня статтяЯк солити м’ясо під час приготування, щоб воно було смачнішим
наступна статтяЯк зберегти смакові якості холодцю, якщо приготували його багато
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я