...
ГоловнаЗдоров'я5 міфів про користь рослинних олій для здоров'я та краси

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Підпишіться на нас:

Оливкова олія – панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і судин, але це неточно. Рослинні олії це завжди тема для дискусій. Нам розповідають, що на одних треба готувати, іншими полоскати рот та, навіть, додавати в каву.

Увага до олій з’явилася не зненацька: олії вихваляли та засуджували протягом століть. Різниця лише в тому, що зараз у нас є наука, яка допомагає відрізнити правду від вигадки — і сьогодні ми хочемо поговорити про те, в які міфи про рослинні олії не варто вірити.

Міф № 1: не можна готувати на нерафінованій оливковій олії

Готові посперечатися, що ти напевно чула – на оливковій олії extra virgin не можна готувати, тому що у низька точка димлення – воно починає горіти раніше, ніж інші масла, при цьому виділяючи хімічні речовини, які небезпечні для здоров’я і здатні викликати онкологічні захворювання.

Проте наукові дослідження не підтверджують цю теорію. «Дим в процесі приготування ще не говорить про фактичний розпад олії. Приготування їжі на нерафіновій олії дозволяє отримати всі ті ж переваги, що й додавання її в салат. Феноли, які містяться в оливковій олії, працюватимуть так само», — пояснює доцент кафедри харчових наук та технологій Каліфорнійського університету в Девісі Селіна Ванг.

«Я б у принципі не радила готувати на температурах, що призводять до появи диму. Не викручуйте вогонь на максимум — 180 °С більш ніж достатньо для овочів та переважної більшості інших продуктів», — додає доцент кафедри медицини в Університеті Брауна Мері Флінн, яка вивчає оливкову олію.

Міф № 2: чим дорожча олія, тим вона корисніша

Ти напевно чула про цей поширений прийом, який часто використовують маркетологи: ціну на продукт завищують, щоб склалося враження, ніби він елітний, що на голову перевершує якість сусідів по полиці в супермаркеті.

На практиці, оливкова олія за 800 грн. часто не має значних переваг над олією, яка коштує 400 грн. «Звертайте увагу на дату виробництва – свіжість є важливою. І не забувайте про класичний тест на смак», – радить Ванг.

Оливкова олія extra virgin повинна мати трохи гіркуватий смак і викликати гостре, пряне поколювання в горлі, яке може навіть визвати легке покашлювання – це ознака вмісту фенолів, – зазначає Селіна Ванг, доцент кафедри харчових наук та технологій Каліфорнійського університету в Девісі

Міф №3: рафіновані олії шкідливі для здоров’я

На відміну від extra virgin, більшість олій рафінуються – тобто піддаються термічній обробці. Це процес позбавляє їх деяких корисних властивостей (наприклад, знижується вміст фенолів), але багато користі і зберігається – наприклад, нікуди не зникають мононенасичені жири, дуже важливі для підтримки здоров’я серця.

«Проблема у тому, що зазвичай відбувається на кухнях ресторанів. Щоб знизити витрати, там постійно використовують те саме масло весь день, в результаті жири в ньому окислюються, утворюючи дійсно шкідливі сполуки. Та ж проблема стосується страв у супермаркетах», — пояснює Селіна.

Є випадки, коли рослинні олії справді шкідливі — насамперед це стосується кокосової.

«В одній столовій ложці міститься 90% добової норми насичених жирів, які підвищують рівень поганого холестерину. Фактично, кокосова олія не дуже відрізняється від вершкового масла чи сала», — каже доцент кафедри харчування у Гарварді Ці Сан.

Міф № 4: кокосова олія корисна для зубів

Ти вже бачила, як Гвінет Пелтроу полощить рота кокосовим маслом, стверджуючи, що це дуже корисно для зубів? Прихильники цього методу стверджують, що лауринова кислота допомагає боротися зі шкідливими бактеріями та нальотом, проте немає жодного дослідження та доказової бази, які б підтвердило це твердження.

«Таке полоскання не зашкодить, але для лікування ротової порожнини все-таки використовуйте призначені лікарем препарати, а не масла», — радить доцент кафедри стоматології в Університеті штату Огайо Метью Мессіна.

Міф № 5: кокосова олія оздоровлює волосся

Як пояснює доцент дерматології в Маунт-Сінай Джошуа Цайхнер, все залежить від людини: комусь кокосова олія принесе більше шкоди, ніж користі. «Вона може допомогти тим, хто регулярно фарбує волосся чи використовує теплові способи укладки. У цьому випадку кокосова олія створює захисний бар’єр для волосяного стрижня – виступає на кшталт шпаклівки, щоб замазати тріщини на стінах», — каже Джошуа.

А ось для боротьби з лупою продукт вже не годиться: він створює на шкірі і без того жирне середовище, яке дуже полюбляє грибок. Спроби вилікувати прищі кокосовим маслом теж можуть погано закінчитися – воно здатне закупорювати пори та посилювати акне.

“Зараз є невеликі дослідження, що підтверджують ефективність олії розмарину для росту волосся, але вона також може подразнювати шкіру голови, якщо не змішувати його з іншими олійками – наприклад, аргановою”, – додає дерматолог Мішель Грін.

Отже, які висновки можна зробити? Експерти сходяться на думці, що рослинні олії краще споєивати всередину, ніж наносити на шкіру або волосся — для таких цілей краще правильно підібрати доглядова косметика . Тож використовуй олії для заправки салатів – це найкращий спосіб отримати від нього користь.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...