Чому не можна пити апельсиновий сік вранці

0
Чому не можна пити апельсиновий сік вранці
Glass of orange juice with oranges
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Картинка ідеального сніданку – чашка кави, круасан, джем та склянка апельсинового соку. Але чи корисний сік, тим паче вранці? Пояснюють дієтолог, нутріціолог Віра Хорунжа.

Фруктові соки та газовані напої однаково шкідливі?

Після пробудження наш організм потребує регідратації, адже ми всю ніч провели без води. Солодкий сік для нашого шлунка вранці — агресивне середовище. Крім того, цитрусові багаті на кислоти, які можуть бути шкідливими для людей з проблемами травлення. «Але якщо з вашим шлунком все гаразд, кислота вам не нашкодить, оскільки рН шлунка вища, ніж у цитрусових», — пояснює спеціаліст.

Набагато небезпечніший за кислоту цукор, що міститься в соку. Йдеться і про магазинний сік, і про свіжий.

«У соку багато цукру, а потрапляючи в організм при порожньому шлунку, він дуже швидко всмоктується в кров, виробляючи більше інсуліну, ніж необхідно для нормальної роботи організму.

Консервований сік із магазину містить ще більшу дозу цукру. Такий сік шкідливий і не містить корисних речовин, які містить свіжий фрукт», — продовжує експерт.

Справді, промисловий фруктовий сік містить стільки ж цукру, скільки склянку газованого напою, тобто 10 г на 100 мл. І на думку спеціаліста з харчування, його не слід вживати вранці, коли ви тільки прокинулися. Прийом цукру натщесерце може викликати гіпоглікемію. За кілька годин цукор опуститься, і мозок попросить ще цукру. Ось чому, якщо ви прокинетеся о 7-й і на сніданок вип’єте сік, вже о 10:00 вам знову захочеться їсти.

Користь апельсинового соку

Апельсин – джерело вітаміну С, який наше тіло виробляти не може, але який необхідний для зміцнення імунної системи та правильного засвоєння кальцію в кістках, так що фрукт цей, безумовно, корисний. Склянка апельсинового соку в 200 мл покриває майже всю денну норму вітаміну С. Крім того, згідно з декількома дослідженнями, апельсиновий сік знижує занадто високий рівень поганого холестерину і, отже, запобігає серцево-судинним захворюванням, захищаючи наші судини. Для краси шкіри апельсин також незамінний, він активує вироблення колагену (що також важливо для кісток та м’язів). В апельсинах міститься вітамін B6, що допомагає регенерації шкіри.

Коли ж пити сік найбільшої користі для організму?

«Пийте сік після обіду. Це значно корисніше, ніж на сніданок. Не потрібно пити сік перед тренуванням: через цукор, що підскочить, ви ризикуєте отримати пік гіпоглікемії, який під час тренування знизиться, і, отже, ви відчуєте себе погано. Найправильніше випити склянку соку або з’їсти фрукт після фізичних навантажень», — вважає нутріціолог.

Краще почистити апельсин і з’їсти, ніж вичавити з нього сік. Це дасть вам додаткову клітковину, і він менш калорійний, тому що глікемічний індекс у фруктів нижчий, ніж у соків. Але якщо ви любитель соку, то не переборщіть, достатньо однієї склянки.

попередня стаття“Секрети” приготування “ідеального” дріжджового тіста від професійних кулінарів
наступна статтяЩо робити, якщо помідори “нарощують” листя, а зав’язі немає
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я