Що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво

0
Що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Коли стовпчик термометра піднімається, бажання поласувати морозивом зростає прямо пропорційно. Щоправда, закінчується десерт миттєво, а ось почуття провини залишається надовго. Чи варто так переживати?

Користь морозива

Спочатку базові знання. Морозиво виготовляють на основі води або молока, тому варто враховувати, який тип вибрати відповідно до наших апетитів, уподобань та здорового глузду. Перші – сорбети, у складі 85-90% води. Другі — вершкові, кремовіші за текстурою, їх готують на вершках, молоці, йогурті або інших лактоінгредієнтах. Щодо користі — обидва види будуть приблизно рівноцінні. Щоправда, у різному обсязі: вершкове – більш калорійне (200-250 ккал на сто грам) на контрасті з сорбетом (близько сотні). Крім того, в будь-якому десерті містяться додаткові інгредієнти, які роблять його смачнішим і апетитнішим, але при цьому впливають на склад та енергетичну цінність. Це какао, горіхи, концентрати фруктів, підсолоджувачі, сиропи… І саме ці добавки (а не сама база морозива) роблять його більш-менш калорійним.

Чи допоможе морозиво схуднути?

Ті, хто дотримується певного плану харчування або уважно слідкує за раціоном, повинні розуміти, що випадковий ріжок фісташкового морозива раз на тиждень, звичайно, не порушить ваш дієтичний баланс. Але якщо думка про калорії все ж таки не дає спокою, робіть ставку на сорбети (не обов’язково без цукру, якщо тільки ви не діабетик). Другий «дієтичний» варіант – морозиво на молоці, а не вершках, або вершках із знежиреним молоком без добавок. Звичайний білий стаканчик! Слідкуйте за тим, щоб у його складі не було шкідливих жирів типу пальмової олії. Багато хто плутає поняття “без цукру” і “без жиру” – щоб тримати себе у формі, потрібно виключити перше, але не обов’язково друге.

До розмови про цукор: сучасні виробники все частіше замінюють рафінад на нешкідливу стевію, яка в 130 разів солодша за звичайний цукор, але при цьому нешкідлива для організму. Однак серед дієтологів існує думка (дуже просто перевірити на собі), що, незважаючи на свої якості, стевія не задовольняє нашу цукрову залежність. І після того, як ви з’їли таке морозиво, вам, напевно, захочеться ще, і ще, і ще.

Чому від морозива може бути здуття?

Здуття живота може бути викликано багатьма факторами, але ми частіше схильні асоціювати його з харчовими продуктами. І, на жаль, морозиво входить до таких провокаторів. Більшість із нас із віком починають відчувати непереносимість лактози (за деякими оцінками — близько 75% людей на планеті), причому зовсім не обов’язково для цього покриватися плямами та задихатися. Проведіть експеримент і поспостерігайте – що відбувається з тілом, коли ви їсте морозиво? Здуття може бути симптомом харчової алергії. Отже, і морозиво на молоці вам протипоказано. Тільки фруктовий лід чи на кокосовій основі.

Яке морозиво заряджає енергією?

Сорбети зазвичай містять більше цукру, ніж вершкові продукти. Це пов’язано з роботою рецепторів. Щоб підсилити смак «воді» потрібно більше глюкози, ніж «молоку». Але не все так критично: відомо, що цукор у певній кількості нашому організму необхідний, оскільки допомагає отримати миттєву енергію. Тому, щоб швидко підбадьоритися, можна дозволити собі фруктовий лід чи щербет. З іншого боку, вершкове морозиво є джерелом кальцію та жиророзчинних вітамінів, а, скажімо, горіхова добавка дасть організму клітковину, природний енергетик.

Як морозиво впливай на наш настрій?

Кальцій та фосфор здатні впливати не лише на здоров’я кісток, а й на настрій жінки. Це з гормональними збоями під час менструальних циклів. Простіше кажучи, це чудовий спосіб упоратися з емоційними перепадами під час ПМС. Ще один бонус – стимуляція гормону тромботоніна, що знижує рівень стресу в організмі. А ще в молоці міститься L-триптофан, природний транквілізатор. Він допомагає розслабити нервову систему та запобігти безсонню. Улюблений серіал уприкуску з морозивом? Не така погана ідея!

попередня статтяКоли збирати баклажани, щоб не гірчили
наступна статтяГородники роблять одну помилку при поливі буряків в червні
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я