...
ГоловнаПорадиЯк швидко висушити заготовлені дрова

Як швидко висушити заготовлені дрова

Підпишіться на нас:

Підготовка дров на зиму — стратегічно важливий процес. Один з важливих етапів полягає в якісному просушуванні деревини. Якщо в дровах буде забагато вологи, вони будуть погано розгорятися та мене віддавати тепло.

Як правильно сушити дрова

Різний сорт деревини потребує різного часу для сушіння. Якщо ви робите заготівлю в теплий сезон року, не поспішайте вкладати їх в стійку для дров. Так вони будуть довше просихати. Нехай лежать кілька тижнів просто на землі під сонцем, але зробіть настил, щоб вони не ввібрали вологу від землі. Циркуляція повітря пришвидшить процес. Головне, щоб надто дощова погода не була.

Значно швидше дрова висихають в приміщенні. Якщо у вас є таке та з опаленням, дрова просохнуть там буквально за 2 тижні до показника вологості 20-25%. За можливості дрова потрібно колоти, так процес піде значно швидше. Якщо деревина літня та свіжа, то знадобиться на кілька тижнів більше. Дрова з берези та осики сохнуть швидше за дуб та сосну. Зокрема, варто дотримуватися наступних рекомендацій:

Розмір чурбаків. Рекомендується колоти поздовж. Бажаний розмір чурбаків наступний: ширина — 15 см, довжина — 40-45 см.

Зберігання. Вкладайте дрова на підставки або спеціальний фундамент, щоб вони не набирали вологи. Вкладайте дрова перпендикулярно щодо кожного нового вкладеного ряду. Місця займе більше, але циркуляція повітря буде краще. Так вони швидше будуть досихати.

Термін сушіння. Все залежить від того, наскільки свіжа деревина та коли її вкладають в стійку для дров. Детальніше з термінами сушіння дров можна ознайомитися в таблиці нижче.

 

Січень Лютий Березень Квітень Травень Червень
220 190 140 120 100 80
Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень
310 300 280 270 250 240

Як перевірити сухість дров

Перевірити поліно на готовність можна за звуком. Якщо вдарити одне об інше, він буде глухим. Також ознакою хорошого просушування є великі тріщини. Правильно висушена деревина зберігає вологість до 20%. Вона рівномірно тліє та добре віддає тепло.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно безпечніше, коли ви...

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а в певний момент...

Як видалити подряпини з пластикового підвіконня

Пластик належить до популярних та стійких до пошкоджень матеріалів. Проте на ньому також з часом з'являються подряпини. І...

Як прибрати вм’ятини з лінолеуми за 30 секунд

Лінолеум — практичний матеріал для підлоги. Його легко вкладати, мити, але від важких предметів та меблів на ньому...