Як чай може стати шкідливим для здоров’я

0
Як корисний чай стає шкідливим для здоров'я
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Австралійські вчені, провівши низку досліджень, з’ясували, що чай дуже корисний для здоров’я. Ми анітрохи не применшуємо професіоналізм зарубіжних дослідників, але що вони скажуть на ці кілька тез нижче?

Поряд із простою водою чай вважається одним із найкорисніших напоїв для здоров’я. Він не тільки заповнює баланс рідини в організмі, а й, за різними даними, позитивно впливає на фізичний та психологічний стан людини. Так, вважається, що чай знижує ризик розвитку раку яєчників, хвороби Паркінсон та недоумства, а також рятує від депресії.

Однак, незважаючи на безліч позитивних досліджень, існують і інші, не такі райдужні дані про вплив цього напою на організм людини. Виявляється, чай має властивість абсорбувати і протягом тривалого часу зберігати в собі різні токсини, які можуть потрапляти в листочки як із ґрунту під час дозрівання рослини, так і з навколишнього середовища вже під час сушіння, транспортування або зберігання чаю. Розповідаємо, яку небезпеку може нести звичайний кухоль чаю та як уникнути токсичних наслідків.

Потенційний ризик

Важкі метали

У 2013 році у Журналі Токсикології (Journal of Toxicology) було опубліковано дослідження, в якому розповідалося про вивчення 30 різних видів чаю на токсичність. Провівши моніторинг, вчені виявили у всіх зразках небезпечний високий вміст свинцю, а в деяких – ще й алюмінію. Обидва, як відомо, збільшують ризик виникнення захворювань серця, нирок та репродуктивної системи. Дослідження 2015 року, опубліковане в Journal of Food Composition and Analysis, не тільки підтвердило вже відомі дані, але й розширило їх: виявляється, чай із пакетиків із вмістом лимонної кислоти (тобто, з ароматом та смаком цитрусових) містить у собі ще більш небезпечну кількість алюмінію, кадмію та свинцю – приблизно в 10-70 разів вище, ніж його неароматизовані колеги.

Фтор

За даними дослідження, опублікованого в 2013 році в Journal of Food Composition and Analysis, вміст фтору в недорогих промислових чаях перевищує щоденно рекомендовану норму більш ніж утричі. При цьому зазначається, що елітні та дорогі чаї не мають такого високого показника за вмістом фтору. Причину низької концентрації небезпечної речовини в таких чаях вчені бачать у технологіях вирощування, збирання та обробки листя: як правило, вони проводяться з дотриманням суворих норм та регламенту. Крім того, в хороші чаї частіше йдуть молоді листочки, які не встигають ще нагромадити в собі шкідливі речовини. Нагадаємо, що регулярне перевищення добової норми споживання фтору загрожує розвитком таких захворювань, як флюороз зубів, артрит та флюороз кісток.

Пірролізидинові алкалоїди

У листопаді 2015 року журнал Food Chemistry проаналізував 44 зразки трав’яного чаю, призначених для вживання немовлятами, вагітними та жінками, що годують. Дослідження показало, що 38 з них (а це 86%) дали позитивний результат у тесті на присутність пірролізидинових алкалоїдів – токсинів, що виробляються деякими квітучими рослинами та особливо шкідливі для здоров’я печінки. Такі дані мають особливе значення для вагітних і жінок, що годують, так як токсичні сполуки можуть передаватися від матері до плода або малюка через молоко або по внутрішніх каналах харчування і викликати не тільки ураження печінки, але і розвиток раку.

Як себе убезпечити

  • Скоротіть час заварювання чаю до трьох хвилин: чим довше ви тримаєте листя у гарячій воді, тим більше токсинів опиняється у кухлі.
  • Не купуйте чай із забруднених регіонів – такими вважаються Індія, Китай та Шрі-Ланка. Наприклад, чай з Китаю має високий вміст свинцю та алюмінію, які листя «поглинають» із ґрунту, зіпсованого вугільними електростанціями.
  • Віддавайте перевагу білому чаю, тому що для його приготування використовуються зовсім молоді листочки, які за час свого життя на кущі не встигають увібрати велику кількість токсичних речовин.
  • Купуйте натуральний чай без добавок. Як правило, ароматизовані пакетовані чаї робляться з листя низької якості і з додаванням різної хімії, через що ризик попадання токсичних речовин в організм підвищується.
  • Скоротіть кількість чаю, що споживається, до чотирьох чашок на день. Чим менше ви п’єте, тим менший ризик токсичного отруєння.
  • Відмовтеся від трав’яного чаю, особливо від тих, що з додаванням м’яти, ройбосу та ромашки. Так ви знизите ймовірність отруєння алкалоїдами.
попередня статтяЩо додати в олію, щоб смажена риба вийшла смачнішою
наступна стаття5 кухонних “секретів”, про які ви могли не знати
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я