...
ГоловнаЗдоров'яКраща дієта для шкіри та волосся: як схуднути та залишитися красивою

Краща дієта для шкіри та волосся: як схуднути та залишитися красивою

Підпишіться на нас:

Для краси волосся та шкіри дуже важливо, щоб меню було різноманітним. Саме збалансоване харчування з достатнім споживанням корисних мікро- та макронутрієнтів є важливим фактором для здоров’я шкіри та волосся. Розбираємось, як правильно вибудувати свій раціон на дієті без шкоди для власної зовнішності.

Їжа – це основа нашого життя, а її якість впливає не лише на зовнішню привабливість, а й на загальний стан організму. З їжею ми отримуємо безліч корисних речовин, які потрібні для живлення волосся та шкіри. Про те, що входить до «раціону краси», а від чого краще відмовитися, ми дізналися в дієтологині Лесі Добрянської.

Основні елементи для здорового волосся та сяючої шкіри

Правильне харчування – ключовий фактор функціонування всіх систем організму, від якого залежить зовнішній вигляд людини. Щоб дієта була збалансованою, потрібно включити до неї продукти як тваринного, так і рослинного походження. Вони необхідні не лише для будування клітин, але й нормального ходу внутрішніх фізіологічних процесів.

Компоненти їжі, які особливо важливі для шкіри та волосся:

  • Жирні кислоти Омега-3. Вони сприяють збереженню вологи у шкірі. Присутні в риб’ячому жирі, лляному та ріпаковому маслах.
  • Білок, який є у рибі, м’ясі, морепродуктах, яйцях.
  • Вітамін А, що міститься в печінці, шпинаті, моркві, кропі.
  • Цинк та залізо. Вони є в устрицях, мідіях, арахісі, квасолі, червоному м’ясі, шоколаді.
  • Амінокислоти, які містяться у м’ясі, гречці, кіноа, морепродуктах, яйцях, молочних продуктах. Менш цінними в цьому плані є горіхи, горох, цільнозернові крупи, насіння гарбуза, квасоля.
  • Ретинол, який отримуємо з молока, вершкового масла, м’яса, печінки, риб’ячого жиру, яєць.
  • Насичені жири, на які багаті м’ясо птиці, яловичина, свинина, яйця, сир, вершки, яйця, кокоси, какао-боби.
  • Клітковина, що міститься у різних овочах. Рослинна їжа забезпечує правильну роботу кишечника та формування здорової мікрофлори, що має велике значення для стану волосся та шкіри.
  • Антиоксиданти, які є в ягодах та фруктах.

До чого призводить дефіцит корисних інгредієнтів

Нестача поживних речовин у меню може спровокувати низку проблем зі здоров’ям. Якщо з їжею надходить недостатня кількість потрібних компонентів, то рано чи пізно це позначиться на зовнішності.

Харчові дефіцити нерідко призводять до утворення зморшок та раннього старіння шкіри. Особливо руйнівна нестача заліза, цинку, біотину, вітамінів В12 і С, що викликає уповільнення росту та регенерації тканин. Страждає від нездорового раціону і волосся: воно стає більш тьмяним, ламким, пухнасте і посічене на кінчиках.

Наслідки основних помилок у харчуванні:

Дефіцит білка

Білки, у тому числі колаген та еластин, відповідають за пружність та тонус шкіри. При їх нестачі вона стає млявою та в’ялою. Погіршується і стан волосся, яке на 90% складається з білка кератину. В результаті недостатнього харчування волосся втрачає силу та здоровий блиск, виглядає слабкими та тонкими.

Дефіцит жирів

Недостатнє надходження жирів викликає сухість шкіри, волосся та слизових оболонок та провокує порушення бар’єрної функції епідермісу. Усе це сприяє розвитку запальних реакцій, зокрема акне.

Жири також є незамінними для харчування волосяних фолікулів. Їх брак призводить до ламкості, посічених кінчиків та уповільнення росту волосся.

Дефіцит вуглеводів

Ці поживні речовини беруть участь у синтезі ліпідів, необхідні для підтримки гідроліпідної мантії шкіри. Нестача вуглеводів часто є причиною зниження виробництва шкірного сала, що викликає сухість та лущення. Крім того, підвищується ризик розвитку висипу вугрів.

Вуглеводи є джерелом енергії для клітин волосяних фолікулів, що активно діляться, і беруть участь у синтезі меланіну, що надає забарвлення волоссю, шкірі та очам. Їх брак призводить до уповільнення росту, витончення волосся та порушення пігментації.

Ці та інші дефіцити поживних речовин провокують появу широкого спектра проблем. Найкращий спосіб вирішити їх – налагодити збалансоване харчування. Це життєво важливо для підтримки нормального стану шкіри та волосся.

Продукти, від яких краще відмовитись

Зовнішній вигляд може погіршуватися через споживання солодкої та смаженої їжі. Ці продукти сприяють глікації, тобто до склеювання колагену і втрати його функцій. Це збільшує глибину зморшок, тканини твердіють та зменшується вміст вологи під шкірою.

Продукти з високим вмістом цукру і рафінованих вуглеводів можуть викликати або погіршувати висипи та інші дефекти на шкірі. Насичені і трансжири посилюють запалення і погіршують стан тканин.

Натомість збалансоване харчування з достатньою кількістю вітамінів, мінералів та антиоксидантів покращує стан проблемної шкіри.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...