...
ГоловнаЗдоров'яДієтологи розповіли про 7 головних помилок, які роблять жінки в спробах схуднути

Дієтологи розповіли про 7 головних помилок, які роблять жінки в спробах схуднути

Підпишіться на нас:

Може здатися, що процес схуднення досить простий: потрібно витрачати більше калорій, ніж отримуєш з їжею. Але насправді все набагато складніше.

Емоційне переїдання, постійні спроби новомодних дієт, приховані калорії в рідких продуктах, недостатній сон — це лише деякі з численних помилок, які заважають нам досягти бажаних результатів. Ми зібрали для вас основні помилки, які, за словами дієтологів, жінки найчастіше допускають на шляху до схуднення.

Завищені цілі

З кожної праски ми чуємо, що будь-яка жінка може здобути фігуру своєї мрії, і питання лише у кількості зусиль та мотивації. «Не вийшло — отже, не так уже й хотіла і не правильно щось робиш», — скандують усі, коли хтось із нас зізнається, що так і не домігся бажаного. І це головний міф, який заважає нам вчасно зупинятися і уникати ефекту йо-йо.

«У різних людей різні типи тілобудови. Якщо у вас широкі плечі та стегна, ви високого зросту і схильні до набору м’язової маси, ви раніше заморите себе голодом до смерті, ніж станете схожими на Твіггі. Ще одна часта помилка — це впевненість, що вагу можна скинути швидко: спроба позбутися 10 кілограмів на місяць у 99% випадків закінчується розчаруванням», — каже дієтолог та інструктор з фітнесу Кріс Мор.

Ніколи не порівнюй себе з кимось і став реалістичні та екологічні цілі: не більше 10% від вихідної ваги за три місяці.

Колишній графік

Починаючи худнути, люди з ентузіазмом кидаються переглядати свій раціон, але рідко розуміють, що цього мало. Більшість корисних продуктів, на відміну від фаст-фуду та заморожених напівфабрикатів, потребують приготування. Якщо ви не зважаєте на це, то швидко повернетесь до своїх звичок», — каже доктор медичних наук, експертка зі зниження ваги Сью Декотіс.

Плануй, плануй та ще раз плануй. Виділи час на приготування, готуйся до того, що доведеться освоювати нові рецепти, а походи в магазини займатимуть більше часу, ніж зазвичай —  по іншому нічого не вийде.

Різке зниження калорій

«Не має значення, що ти їси – важливо лише скільки» – це ще одне невірне упередження, в яке нас змусили повірити численні марафони по «сушці на бургерах». Але, пояснює Мор, просто зниження калорій без урахування харчової цінності продуктів призведе лише до того, що ти втратиш енергію і не зможеш підтримувати належний рівень фізичної активності.

Краще продумайте, що ви можете корисного додати до вашого раціону, а не прибрати з нього. Наприклад, додаткова порція овочів на обід та вечерю дасть вам більше клітковини, яка необхідна для здоров’я кишечника і допомагає довше відчувати ситість», – каже дієтолог Саманта Куган.

Пропуск прийомів їжі

Це часом здається найзручнішим способом скоротити кількість їжі: простіше відмовитися від сніданку або вечері, ніж рахувати калорії або перебудовувати раціон (тим більше що в результаті нововведення виходить інтервальне голодування, яке так часто на слуху). Проте, попереджає Мор, насправді така стратегія закінчується переїданням.

Як правильно: «Регулярне збалансоване харчування, в якому поєднуються білки, корисні жири та складні вуглеводи, допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові та знижує потяг до їжі», — каже Кріс.

Залежність від постійних зважувань

По-перше, пояснює Саманта, наша вага дуже залежить від кількості рідини в організмі, по-друге, ваги не той інструмент, який здатний відобразити склад тіла, особливо коли м’язової маси стає більше, жиру менше.

Достатньо зважуватися раз на тиждень чи раз на місяць, ніколи не порівнюй лише два показники — динаміку відображатимуть три-чотири. Також зверни увагу на свої відчуття, як на тобі сидить одяг? Чи краще ти стала спати? Який у тебе настрій? Ці та інші орієнтири допоможуть тобі дотримуватись правил ЗОЖ, навіть коли ваги не показують результату.

Зловживання здоровими продуктами

Як показали дослідження вчених, люди, які замінюють звичайні продукти на корисні, починають їсти більше — вони перестають стримуватися, впевнені, що у випадку з такою їжею контролювати себе не обов’язково. На жаль, набирати або утримувати вагу можна і на гречці з курячою грудкою, коли їх більше ніж потрібно твоєму організму.

Погана новина — рахувати калорії все ж таки доведеться. У тому числі і для того, щоб не їсти занадто мало — дуже часто це відбувається, коли дівчата, що бажають схуднути, повністю змінюють свій раціон, залишивши в ньому тільки здорові — і несмачні продукти.

Зловживання «здоровими» продуктами

Задаєшся питанням, чим цей заголовок відрізняється від попереднього? Пояснюємо: дуже багато продуктів, які нам продають як корисні, насправді містять додані цукри, трансжири та величезну кількість калорій. Наприклад, дуже часто в протеїнових батончиках жиру вдвічі більше, ніж білків.

Список інгредієнтів та співвідношення макронутрієнтів вивчати все ж таки доведеться — на щастя, зараз є багато додатків, які спрощують процес.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...