...
ГоловнаЗдоров'яЧому куріння та рак взаємопов'язані і через який час організм відновлюється після...

Чому куріння та рак взаємопов’язані і через який час організм відновлюється після відмови від паління

Підпишіться на нас:

Вплив паління на ризик виникнення злоякісних пухлин вивчено досконало – у цьому медики не сумніваються. Робочі групи Міжнародного агентства з вивчення раку (МАІР) узагальнили експериментальні та практичні дані та дійшли висновку, що паління тютюну є канцерогенним фактором і призводить до розвитку як мінімум 20 форм раку.

Вся справа в канцерогенах, які виділяють тютюнові продукти в процесі згорання, і які вдихає людина. Потрапляючи в організм з димом, вони розносяться по крові та впливають на всі органи та тканини.

Серед основних мішеней – легені, порожнина рота та носа, горло, стравохід, шлунок, печінка, підшлункова залоза, жовчний міхур, органи ШКТ, молочна залоза, нирки, сечоводи, шийка матки. Загалом, за даними досліджень, паління цигарок є причиною 25-30% усіх злоякісних пухлин.

Через скільки відновлюється організм після відмови від куріння

Головний онколог України впевнений, що краще не починати взагалі: на його думку, говорити про те, що організм затятих курців відновиться повністю, не можна. Однак він посилається на такі дані: кожні 5 років відмови від куріння знижують ризик розвитку онкологічної патології на 7%. Якщо рак вже виявлено та пацієнт продовжує курити, ризик розвитку рецидиву суттєво зростає. Крім цього, не слід забувати про те, що куріння потенційно знижує ефективність хіміотерапії та інших видів лікування онкології.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...