Чим тваринні білки відрізняються від рослинних

0
Чим тваринні білки відрізняються від рослинних
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Фахівці всього світу продовжують активно вести суперечки про те, чи можливо отримати все необхідне організму з рослинної їжі. Зокрема йдеться про білки. У нашому матеріалі ми зібрали все, що вам необхідно знати про рослинні та тваринні білки: чим вони відрізняються і чому одні на 100% не можуть замінити інші.

Чому білок потрібний?

Білок є макроелементом, який є невід’ємною частиною кожної клітини людського організму. Поряд із жирами та вуглеводами, білок необхідний для нормальної роботи всіх систем організму від опорно-рухової до нервової та серцево-судинної. Білки, а точніше, амінокислоти, з яких вони складаються, формують свого роду «будівельні блоки», з яких складається весь організм. Вони відповідають за міцність кісток, регенерацію тканин (як шкіри, так і внутрішніх органів) та багато інших процесів. Дефіцит білка чреватий різними неприємними наслідками для організму. При невеликій нестачі білка порушується водно-сольовий баланс, що призводить до затримки рідини в організмі та утворення набряків. При більш серйозному дефіциті порушується процес регенерації тканин, сильно погіршується стан волосся і нігтів, а також сильно слабшає імунітет, тому що для вироблення імуноглобулінів організму потрібні саме білки, а не жири або вуглеводи.

Чим відрізняються рослинні та тваринні білки?

Повернемося до будови білків. Вони складаються з особливих сполук – амінокислот, які, у свою чергу, бувають замінні та незамінні. Незамінні амінокислоти дев’ять видів, і вони не можуть вироблятися організмом самостійно, тому повинні надходити з їжею. Коли білок містить усі дев’ять незамінних амінокислот, він вважається повноцінним, якщо в ньому бракує хоч однієї – неповноцінним.

Так ось, всі білки тваринного походження – повноцінні, а це означає, що включаючи їх у свій раціон у належній кількості, ви помітно полегшує роботу всім системам свого організму та забезпечуєте профілактику багатьох хронічних захворювань.

З рослинними білками справа трохи складніша: по-перше, жоден рослинний продукт (крім сої) не містить повноцінних білків, завжди не вистачає однієї або двох незамінних амінокислот; по-друге, концентрація білка у тварин та рослинних продуктах відрізняється. Наприклад, 100 грам мигдалю та 100 грам курячої грудки містять приблизно однакову кількість білка, але продукти мають різну харчову цінність, і з’їдати стільки ж горіхів, скільки курки – шкідливо для організму.

Проте, навіть дотримуючись рослинної дієти, можна отримати всі незамінні амінокислоти, просто до питання доведеться ретельно підійти. Найчастіше рослинним білкам не вистачає лише однієї незамінної амінокислоти, а різні групи рослинних білків сумісні друг з одним — це означає, що їх комбінації становлять повний амінокислотний профіль. Наприклад, ідеальним поєднанням вважається рис або кіноа з бобами. Ці продукти не лише стануть чудовою вечерею, а й забезпечать організм усіма необхідними амінокислотами.

попередня статтяЯк посмажити “ідеальні” кефірні оладки
наступна статтяЯк із сухарів зробити свіжий хліб без мікрохвильової печі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я