10 помилок при пранні, які псують речі та техніку

0
10 банальних помилок при пранні, які псують речі та техніку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

За роки прання навіть безневинні помилки перетворюються на шкідливі та небезпечні звички. Якщо хочете, щоб техніка довше служила, а одяг завжди був чистим і мав приємний аромат, настав час перестати робити відразу кілька речей.

1. Сильно терти плями

Це тільки посилює ситуацію та зношує тканину. Краще діяти бережно та методично. Беріться за пляму відразу ж – чим менше часу вона проведе на одязі, тим краще. Завжди використовуйте білу ганчірку, вона не пофарбує улюблену сорочку або спідницю в інший колір. І обробляйте пляму, рухаючись від зовнішніх країв до центру, щоб вона не розповзлася ще більше.

2. Прати речі, які можна піддавати лише хімчистці

Звичайно, іноді немає нічого страшного в тому, щоб випрати їх вручну, наприклад, якщо це речі з натуральних волокон, скажімо, шовкових або лляних. Спочатку потрібно лише перевірити стійкість кольору. Для цього змочіть ватну паличку в м’якому миючому засобі і пройдіться по прихованому шву або іншій непомітній ділянці, щоб перевірити, чи не зійде фарба. Якщо ні, можна один-два рази опустити одяг у мильний розчин, прополоскати, а потім одразу загорнути в рушник, щоб позбутися зайвої вологи.

Проте деякі речі все ж таки не вдасться випрати таким чином. Серед них — шкіра, замша, деякі види шовку, будь-який одяг із декоративними елементами, а також зі складним кроєм та жорсткою структурою, наприклад піджаки.

3. Використовувати занадто багато порошку

Надлишки піни можуть збирати бруд і накопичити в місцях, звідки його дуже складно прибрати при полосканні, наприклад, за комір сорочки або в кишеню джинсів. В результаті, там з’являються бактерії.

Щоб подібного не відбувалося, беріть половину від кількості порошку, яку зазвичай кладете в машину. А якщо одяг недостатньо відіпрати, спробуйте поступово збільшувати кількість порошку.

Проте є винятки. При підвищеній жорсткості води необхідно, навпаки, використовувати більше засобу, ніж зазвичай. Виробники вказують на рекомендації на упаковці, тому не забувайте уважно їх вивчати.

4. Не застібати блискавки до кінця

Металеві зубці можуть чіплятися за інший одяг та псувати його. Вирішити проблему дуже просто – завжди застібайте блискавки до кінця, перш ніж покласти речі у пральну машину. А щоб додатково захистити особливо делікатний одяг, прати його в окремому мішку.

5. Застібати сорочки на всі гудзики

Це здається цілком розумною ідеєю. Насправді така помилка призводить до того, що ґудзики досить швидко відриваються. Саме тому перед завантаженням у машину варто уважно перевіряти, щоб усі гудзики на одязі були розстебнуті.

6. Неправильно завантажувати шкарпетки в пральну машину

Завжди кладіть їх у барабан насамперед. Так вони не прилипнуть до іншого одягу та не загубляться. Або використовуйте спеціальний мішок для прання, щоб жодна шкарпетка точно не пропала.

7. Не вирівнювати пральну машину

Якщо прилад встановлено нерівно, через вібрацію ніжки машини можуть пошкодити покриття підлоги, а ключові компоненти, наприклад, амортизатори або підшипники, передчасно зносяться. Крім того, в такому положенні машина дуже шумить. Тому відрегулюйте ніжки приладу, дотримуючись інструкцій, або викличте спеціаліста та переконайтеся, що все встановлено грамотно.

8. Робити перерву між пранням

Після закінчення одного циклу багато хто чекає близько години, перш ніж почати наступний. Насправді прання без перерв це не тільки зручно, але й ефективно. Нагрів, який залишається після попередньої програми, знижує витрати електроенергії, а ви отримуєте додаткову годину як бонус.

9. Ігнорувати налаштування пральної машини

Уважно вивчіть інструкцію та дотримуйтесь її. Намагайтеся не завантажувати надто багато речей. Їм потрібен простір, інакше вони м’ятимуться і погано пратимуться. Машина теж постраждає — занадто велика кількість одягу чинить тиск на амортизатори та підшипники.

10. Не очищати сушарку

У приладі накопичуються залишки ниток і ворсу, які можуть закупорювати повітряпровід і навіть спричинити загоряння. Зрозуміти, що машина засмітилася, досить просто — речі починають сушитися довше за годину за режимів, коли такого не повинно бути.

Тому намагайтеся хоча б раз на рік упорядковувати сушильну машину, звіряючись з інструкцією, і ретельно чистити фільтр за допомогою зубної щітки і миючого засобу.

Ще один невеликий лайфхак: одяг м’ятиметься набагато менше, якщо складати його, поки він залишається гарячим після сушіння. Перед цим кожну річ потрібно швидко струсити. А якщо у вас немає на це часу, після того, як струснете, залиште речі на рівній поверхні, акуратно поклавши одну на іншу.

попередня статтяЯк навчитися багато присідати: поради тренера
наступна статтяЯк готувати овочі на мангалі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я