...
ГоловнаЗдоров'яЛікарі пояснили, який артеріальний тиск гірший для здоров'я: гіпертонія чи гіпотонія

Лікарі пояснили, який артеріальний тиск гірший для здоров’я: гіпертонія чи гіпотонія

Підпишіться на нас:

Люди з низьким артеріальним тиском вважають себе здоровими. Насправді як гіпертонія, так і гіпотонія несуть ризик ускладнень. І можуть бути причиною проблем зі здоров’ям.

Подробиці

Нормальний рівень артеріального тиску в середньому становить приблизно 120/80 мм ртутного стовпчика. Підвищений артеріальний тиск або гіпертонія – це стан, коли тиск у кровоносних судинах перевищує норму. Показник 140/90 мм вже можна вважати гіпертонією. Проте артеріальний тиск залежить ще й від віку.

Слід зазначити, що високий кров’яний тиск не завжди вказує на гіпертонію, оскільки він може наслідком стресу, хвилювання або, якщо випили міцного чаю чи кави.

У багатьох людей гіпертонія протікає безсимптомно, тому її причину неможливо виявити. А виявляють вже після того, коли діагностують серйозні захворювання нирок, серця тощо. Без діагностики та лікування гіпертонія може призвести до інвалідності або навіть смерті.

Які фактори впливають на підвищення тиску?

Ризик високого кров’яного тиску зростає з віком.

Високий кров’яний тиск частіше зустрічається у чоловіків. У жінок також, але вже після 65 років.

Занадто багато солі у вашому раціоні.

Паління і вживання алкоголю.

Відсутність фізичних вправ.

Чим небезпечна гіпотонія?

З погляду медицини, якщо артеріальний тиск дорослої людини становить менш як 90/60 міліметрів ртутного стовпчика, то це вже гіпотонія.

Буває, що у людей стабільно низький тиск і вони при цьому добре почуваються. У такому випадку треба проводити спостереження під час оглядів.

У багатьох низький тиск може спричинити запаморочення та втрату свідомості, а інколи може бути небезпечною для життя. Іноді високий тиск легше й швидше збити, ніж підняти дуже низький. Важливо визначити причину низького тиску, щоб надалі призначити правильне лікування.

Тиск знижується:

Під час вагітності кровоносна система швидко розширюється, артеріальний тиск, ймовірно, знизиться. Після пологів тиск нормалізується.

Якщо є захворювання серця (захворювання серцевого клапана, серцевий напад і серцева недостатність).

При ендокринних розладах, паращитовидних захворюваннях, надниркової недостатності, діабетичній гіпоглікемії, зневодненні. Це може викликати слабкість, запаморочення та втому.

При крововтратах, наприклад, внаслідок серйозної травми або внутрішньої кровотечі, призводить до різкого падіння артеріального тиску.

При важких інфекціях.

При дефіцитах харчування, наприклад, брак вітаміну B12, фолієвої кислоти або заліза може заважати вашому організму виробляти достатню кількість еритроцитів.

Вживання деяких ліків, діуретиків, ліків проти хвороби Паркінсона та деяких видів антидепресантів.

Отже, як високий, так і низький тиск може вести за собою низку хвороб та проблем. Тому варто відвідувати лікарів, щоб виявити проблему й розпочати лікування.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...

Чому ми відчуваємо втому після відпочинку на свіжому повітрі і як цього уникнути

Пара годин біля басейну — і вас уже хилить у сон, а якщо провести на свіжому повітрі всі...