...
ГоловнаЛайфстайлНазвано перші ціни на малину для заморозки: виробники не в захваті

Названо перші ціни на малину для заморозки: виробники не в захваті

Підпишіться на нас:

Сезон закупівлі оптових партій малини для заморожування тільки починається, але вже озвучено перші ціни на закупівлю.

Подробиці

За інформацією EastFruit, анонсовані ціни часто можуть  суттєво різнитися залежно від регіонів. У центральних і західних областях ціни дещо вищі, а от у регіонах між ними, особливо на Вінничині та Хмельниччині, рівень цін на малину для заморожування, озвучуваний переробниками, наближений до мінімальних значень.

У Львівській області середня ціна  42-44 грн/кг, що еквівалентно $1,00-1,05 за кг, або близько 1 євро за кг. Трохи вищі ціни в Київській і Житомирській областях, — ближче до 45-50 грн/кг, або близько $1,1-1,2, або 1,1 євро в середньому. А в Хмельницькій та Вінницькій областях  по 35 грн/кг, що еквівалентно $0,85 за кг. Такі ціни не викликають у фермерів захоплення, хоча вони й значно вищі за торішні.

«Попри те, що наразі існує теоретична можливість продавати заморожену малину за високою ціною, для її заморожування дуже важливим є безперервне постачання електроенергії. Ситуація, що склалася в енергосистемі України, різко підвищує ризики заморожувальників, які, очевидно, вони намагатимуться закладати в ціну закупівлі, так само як і дедалі вищі витрати на електроенергію. Окрім того, найімовірніше, заморожувальники намагатимуться продавати продукцію, як то кажуть, «з коліс», тобто не будуть зберігати довго, що також негативно впливатиме на ціну», — пояснив економіст інвестиційного департаменту продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За оцінками експертів вартість збору малини в 2024 році зросте в середньому до 50 центів за кг. Багатьом виробникам зараз бракує робочої сили.

На світовому ринку ціни на заморожену малину високих категорій якості зараз формуються ближче до $3 за кг. В Україні за останні роки середня маржа заморожувальників коливалася в межах $1,2 за кг.

Аналітики порахували, що навіть з урахуванням нових ризиків, теоретично можуть платити за великі оптові партії малини щонайменше $1,5 за кг, це близько 60 грн/кг.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як продовжити цвітіння орхідеї: фаленопсиси цвітуть по 5-6 місяців

При правильному догляді фаленопсиси можуть цвісти по п'ять-шість місяців. Догляд, який принесе тривале цвітіння квітки набувається з часом...

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте про одну з...

В Україні ціни на продукти харчування різко зростуть: що відомо

В Україні до кінця літа очікують різке зростання цін на продукти харчування. Вартість  зросте на 15-30%. Причому це...

ЄС може повернути мита на українські яйця та цукор

Нещодавно Євросоюз продовжив на на рік дію торговельного безвізу з Україною стосовно сільськогосподарської продукції. Але не довго довелося...