Які корисні властивості чаю каркаде і як його заварювати

0
Напій фараонів: корисні властивості чаю каркаде і як правильно його заварювати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Чай каркаде, також відомий як напій фараонів, славиться своїм незвичайним яскравим смаком та корисними якостями, що благотворно впливають на організм. Розповідаємо все про продукт.

Трав’яний чайний напій каркаде виробляється з висушених квіток суданської троянди (гібіскуса), має темно-червоний або бордовий відтінок і має кисло-солодкий смак, що запам’ятовується. Цей чай набув широкого поширення в країнах Африки, а в Єгипті та Сенегалі каркаде взагалі вважається головним національним напоєм, який подається до будь-якого прийому їжі і продається буквально на кожному кроці.

Втім, сьогодні напій фараонів, як його називають жителі деяких країн, набув популярності по всьому світу, і це не дивно — крім відмінних смакових якостей, каркаде має цілу низку корисних властивостей, шанованих адептами здорового способу життя і гурманами, а в деяких регіонах взагалі вважається ліками від усіх недуг.

Корисні властивості

Так, напій багатий на антоціанами, які відповідають за незвичайний червоний відтінок чаю. Вони зміцнюють стінки судин, відповідають за поліпшення бар’єрних функцій кишечника, борються з вільними радикалами, уповільнюючи ріст ракових клітин, сприятливо впливають на нервову систему, а також сприяють підвищенню загального тонусу організму та уповільнюють процеси старіння.

Крім того, у складі каркаде також присутня значна кількість вітамінів групи C, B, P і A, антиоксиданти, амінокислоти та цінні мікроелементи, зокрема, залізо, натрій, калій, фосфор — завдяки такому різноманітному складу чай нормалізує артеріальний тиск, має сечогінний і легким проносним ефектом, знижує рівень холестерину, покращує імунітет, знімає спазми та больові відчуття, стимулює роботу травних органів, допомагає у боротьбі з депресивними станами, надає загальну тонізуючу дію, а також допомагає боротися з застудами та абстинентним синдромом (читайте також: буває: 8 поширених міфів про похмілля).

Як вибирати та заварювати

Справді, набір корисних властивостей напою вражає, особливо у поєднанні з відмінним смаком чаю, однак, щоб насолодитися всіма його перевагами, необхідно знати кілька важливих моментів. Розповідаємо, як правильно вибирати, зберігати, заварювати та пити каркаде.

При виборі напою варто звертати увагу на квітки – бутони повинні бути великими і ламатися в руках, а не гнутися, інакше перед вами не висушені квіти, а вимочена сировина. Крім того, зверніть увагу на відтінок і аромат продукту – квітки повинні бути темно-бордового або насичено-червоного кольору та випромінювати приємний запах.

Що стосується зберігання, ви можете покласти каркаде в скляну ємність з кришкою або бавовняний мішечок і поставити на полицю поряд з іншими сортами чаю – у цьому плані напій відносно невибагливий.

Заварювати напій фараонів можна такими основними способами: класичний та швидкий.

Класичний:

Приблизно одну столову ложку бутонів залити холодною водою і дати настоятися від двох до п’ятої години, після чого нагріти напій на вогні до 100 градусів, варити близько трьох хвилин, а потім процідити і подавати в гарячому вигляді.

Швидкий:

Швидкий спосіб відрізняється своєю простотою – для приготування кардкаде за цим методом достатньо залити суцвіття окропом і дати настоятися кілька хвилин, після чого чай буде готовий до вживання.

Національні секрети

Крім різноманітних способів заварювання, існує також кілька видів вживання чаю — так, у Єгипті, де, як уже говорилося раніше, каркаде вважається національним напоєм, його подають як у гарячому, так і в холодному вигляді. Гарячий напій п’ють, щоб збадьорити організм, нормалізувати артеріальний тиск і отримати додаткову енергію, а холодний подають, щоб заспокоїтися, вгамувати спрагу і зняти напругу.

Крім того, в деяких країнах світу, наприклад, в Сенегалі та Нігерії, до чаю додають різноманітні пряні інгредієнти, що надають напою свіжі ноти — імбир, бадьян, гвоздику, корицю, рідше — цитрусові, яблука та інші фрукти. Також деякі шанувальники каркаде подають його з медом і м’ятою (особливо це поширене для холодної подачі напою), а після вживання чаю використовують заварені бутони в їжу.

попередня статтяПоради остеопата: як перестати сутулитися і “натренувати поставу”
наступна стаття“Секретний” інгредієнт, який зробить сирники “ніжними” і смачними
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я