Поради остеопата: як перестати сутулитися і “натренувати поставу”

0
Поради остеопата: як перестати сутулитися і натренувати поставу
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

«Не сутулься», «Випрями спину», «Сидиш, як гачок!» – Згадайте, скільки разів вам доводилося чути ці фрази від батьків та педагогів. Чому одним так складно тримати спину прямо, а інші завжди стоять “по стійці струнко”?

Чому люди сутуляться

Ви здивуєтеся, але на поставу людини в кожен окремий момент (а також на його ходу і позу) величезний вплив надають емоції. Коли вам погано, ви пригнічені і сумні, все ваше тіло говорить про це: плечі опущені або навпаки неприродно піднято вгору, голова нахилена, спина трохи зігнута, ніби цей емоційний тягар вагою ліг на ваше тіло. А ось вулицею йде закохана або просто радісна людина. Різниця в рухах та поставі колосальна! Щасливчики маківкою ніби прагнуть у небо і рівно тримають спину. Тому надалі, говорячи про поставу, ми матимемо на увазі лише людину, яка перебуває у спокійному стані, коли вона зосереджена на роботі або просто сидить на стільці.

Дуже важливо розуміти, що наше тіло — це самонапружена система, де всі частини взаємопов’язані. Допустимо, у людини зміщена потилична кістка, яка бере участь у формуванні основи черепа. Це не може не позначитися на положенні першого шийного хребця. Зміщений, він обов’язково «потягне» за собою другий, третій і так далі по ланцюжку, поки дисбаланс не зачепить весь хребет, криж, стегнові кістки, гомілки і, нарешті, стопи. Саме тому, якщо у дитини мала місце родова травма (внаслідок деформації тазу матері або через ускладненій перебіг пологів — а найчастіше поєднання першого та другого факторів), надалі у неї розвинеться сколіоз і, ймовірно, плоскостопість. Цікаво, що викривлене положення буде правильним і природним, адже тільки так хребет цієї людини може комфортно тримати рівновагу.

Якщо ми бачимо, наприклад, чоловіка, який сидить у транспорті, який якимось химерним чином переплітає свої руки або ноги або приймає дещо неприродну на наш погляд позу, ми повинні розуміти: для нього це положення найбільш зручне, так його м’язи найкраще розвантажуються.


Людина сутулиться не тому, що забуває тримати спину прямо, а тому, що для її тіла таке становище максимально комфортне.


Чи можна перевчити

Досить часто мами дітей, які мають якісь проблеми з поставою, віддають своїх доньок та синів у танцювальну школу в надії виправити ситуацію та подарувати дитині «балетну поставу». Такі діти приходять у секцію, там їх різними примусовими заходами починають вчити «правильно» тримати спину, караючи за сутулість. Поступово м’язи запам’ятовують це становище і надалі силою утримують тіло у вертикальному, «стрункому» стані. Але чи добре перенавчання позначається на здоров’ї людини? Звичайно, ні. У такій ситуації м’язи беруть на себе невластиве їм навантаження, через що тіло зношується швидше, і людина стрімко старіє. Висновок: відновити зіпсовану в результаті сколіозу і пологової травми поставу, що передувала йому, без наслідків для організму досить складно.

Як допомогти спині тримати поставу

І все ж таки допомогти організму тримати спину рівніше можна. Для цього створіть своїм м’язам та хребту ідеальні умови. По-перше, додайте у своє життя більше позитиву. Шукайте плюси в дрібницях і не забувайте радувати себе з приводу і без: натхненна і щаслива людина завжди тримається краще. По-друге, давайте своєму тілу правильне і гармонійне фізичне навантаження: добрий, еластичний стан м’язів допоможе краще тримати поставу. По-третє, обов’язково зверніть увагу на своє робоче місце: зручний стілець, з трохи нахиленим вперед сидінням, ідеальний по висоті стіл, монітор комп’ютера на рівні ваших очей, тримати лікоть руки, що працює з мишкою, на столі і, звичайно, короткі перерви кожні 45 хвилин. Все це необхідно, щоб не піддавати м’язи надмірному навантаженню, інакше під кінець робочого дня ваше тіло мимоволі почне згинатися та сутулитися. І ще одна важлива рекомендація: уважно стежте за ергономікою свого спального місця, придбайте якісний зручний матрац та гарну подушку. Комфорт – головний критерій для вибору. Здавалося б, дрібниця. Однак ідеально підібрані подушки і матрац допоможуть м’язам краще відновлюватися протягом ночі, і завдяки вашому гарному стану тілу буде значно легше триматися прямо. Прямо по-королівськи!

попередня стаття5 типових помилок у денному макіяжі, і як їх уникнути
наступна статтяЯкі корисні властивості чаю каркаде і як його заварювати
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я