...

П’ять звичок, які свідчать про низьку самооцінку та заважають насолоджуватися життям

Підпишіться на нас:

Про низьку самооцінку потрібно знати, розуміти природу її виникнення та боротися з нею. Вона заважає спілкуватися, соціалізуватися, насолоджуватися життям. Не ставте на паузу можливість побороти її.

Низька самооцінка може виникнути через дитячі травми, негативний досвід в житті, набутий через аб’юзивні стосунки. Люди, які через неї страждають, мають про себе надзвичайно критичні думки: «Я якась не така!», «Я гірша за всіх», «Мене ніхто не любить». Якщо вас супроводжують такі думки та є звички, про які далі піде мова, тоді прийшов час трансформувати їх, щоб спробувати побороти негативні установки.

Невміння приймати компліменти

Недооцінювання компліментів стосовно себе та постійна потреба відхиляти вдячність, гарні слова, схвальні відгуки. Наприклад, вам говорять, що ви приваблива та у вас чудова сукня, а ви відповідаєте: «Та я не така вже й гарна!», «Та ця сукня стара». Це прояв низької самооцінки, хоча можна було просто подякувати за комплімент.

Намагання за все перепрошувати

Неважливо чи щось сталося, чи ні, але постійно вихоплюється: «Вибачте!». В жінок із низькою самооцінкою це вже доведено до автоматизму. Бажання перепрошувати супроводжується відчуттям провини, яке ще більше принижує почуття власної гідності.

Порівняння з іншими

Низька самооцінка загострюється, коли все побачене та почуте переводиться на себе. Таким чином підкріплюється власна неповноцінність, хоча об’єктивно для цього немає причин. Порівняння зовнішності, одягу, статків, вміння щось робити, краще та більше заробляти гроші, все встигати. Особливо на фоні ідеального життя з соцмереж проявляється загострення. Відчували противний осад в душі після побаченого? Якщо так, то і до вашої самооцінки є запитання.

Страх нового

Отримати новий досвід — це про внутрішній страх. Уникнення спілкування, підвищення по роботі, можливості розвитку, покращення, вдосконалення. Все це про низьку самооцінку.  Страх почути критику та оцінювання себе, а також неготовність до невдачі.

Перфекціонізм

В певному розумінні він не є поганою звичкою. Гірше, коли він хронічний. Іноді жінки навіть самі розуміють, що він їм заважає, але нічого не можуть з собою вдіяти. Ідеальність в розкладанні речей за кольорами, каструлю, виставлення книг на полиці за алфавітом, постійне прибирання, прагнення досконало виконати кожне робоче завдання та багато іншого. Перфекціонізм повинен бути помірним, варто знаходити баланс в життя.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я