...

Сприяють набору ваги та впливають на імунітет: що потрібно знати про кишкові бактерії

Підпишіться на нас:

У нашому тілі та на його поверхнях живе безліч мікроорганізмів. Разом вони утворюють єдину систему – мікробіом. Вони є на шкірі, слизових та у статевих органах – одним словом, скрізь.

 Які бактерії живуть у нашому організмі?

Лікар клініки гастроентерології Малімоненко Маріанна розповіла, що таке мікробіом кишечника та як подбати про його здоров’я.

Найбільше мікроорганізмів мешкає в кишечнику – тут їх понад трильйон. Разом вони становлять кишкову мікрофлору. Серед них є «хороші» та «погані» бактерії. “Хороші” бактерії називають симбіотичними. Вони виробляють протизапальні агенти, захищають організм від патогенних бактерій, допомагають розщеплювати клітковину з їжі.

«Погані» бактерії можна розділити на патогенні та умовно патогенні, або опортуністи. Умовно патогенні бактерії, яких більшість ніяк не впливають на кишечник, поки не беруть владу в свої руки. У такому разі це призводить до дисбалансу і може спричинити деякі неприємні симптоми: здуття, метеоризм, некомфортні відчуття. Також вони містять на своїй поверхні ліпополісахариди. Ці речовини не є небезпечними самі по собі, але після смерті клітин ліпополісахариди можуть потрапити в кровотік і призвести до хронічного системного запалення. Небезпечні мікроорганізми – це патогенні бактерії, вони швидко розмножуються і викликають серйозні бактеріальні інфекції. Навіть невелика кількість таких бактерій викликає неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту. Такі стани зазвичай легко діагностуються та лікуються за допомогою антибіотиків, які згубно позначаються на мікробіоті загалом. Але проблему інакше вирішити неможливо: війна з «поганими» бактеріями, вбиває і добрих мешканців кишківника.

Яку роботу виконують бактерії кишківника?

Різні члени мікробного співтовариства кишечника виконують різну роботу: одні допомагають травленню, інші виробляють поживні речовини, які, швидше за все, не засвоюються людиною, а потрібні для виживання самих бактерій.

Наприклад, бактерії Roseburia, Faecaliacterium, Dorea виробляють масляну кислоту. Її функція – харчування клітин слизової оболонки кишечника і захист їх від хронічного системного запалення. Інші бактерії окислюють середовище, захищаючи його від патогенних бактерій, і таким чином виконують імунну функцію. Також бактерії здатні синтезувати речовини, за своїм складом та властивостями схожі на людські нейромедіатори, наприклад серотонін. Однак питання, чи досягає саме цей серотонін мозку, залишається відкритим.

Мікробіота з’являється відразу при народженні дитини. Бактерії поширюються по всьому організму і навчають імунітет розпізнавати «погані» та «хороші» бактерії.

Є й інші функції мікробіоти, які поки що вивчаються. Наприклад, вплив мікробіома на ожиріння. Дослідження, які проводилися на мишах, показали, що миші, яким підсаджували цю бактерію, на високожировій дієті менше додавали у вазі. Це дуже цікаві дані, проте говорити про корекцію ожиріння у людей у такий спосіб поки що зарано.

Іншими словами, мікробіота кишечника виконує цілу низку важливих функцій – завдяки спільноті кишкових бактерій організм підтримує гарне травлення та здоровий імунітет.

Як подбати про мікробіот кишечника?

Якщо вас турбують симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, то після консультації лікаря можна додатково перевірити стан мікрофлори. Для цього доведеться скласти тест мікробіоти та визначити різноманітність видів кишкових мікроорганізмів.

За допомогою генетичного аналізу мікробіома можна з високою точністю визначити популяційний склад кишечника. Автоматична програма аналізує типи бактерій у біоматеріалі та оцінює їх представленість у відсотковому співвідношенні від усіх видів. Тест допоможе зрозуміти, які бактерії переважають, а яким потрібна підтримка у вигляді прийому певних продуктів.

Для мікробіоти важливе різноманітне, насичене клітковиною харчування. Харчові волокна, необхідні мікробіому, це пребіотики. Вони містяться в продуктах рослинного походження, наприклад у вівсянці, лляному насінні та малині. Наші бактерії досить вибагливі: одним потрібна клітковина з овочів, а іншим – з бобових або насіння. Найкращий спосіб підтримки здоров’я мікробіоти – не менше 30 г клітковини з різних джерел на день. Національна служба охорони здоров’я Великобританії (NHS) рекомендує вживати 5 порцій овочів чи фруктів щодня, одна порція відповідає розміру людського кулака. Такі ж рекомендації дає ВООЗ.

Для правильної роботи деяких бактерій необхідні поліфеноли та омега-3 жирні кислоти. Омега-3 міститься у водоростях, морепродуктах, горіхах, рослинних нерафінованих оліях та багато іншого. Поліфеноли містяться у винограді, журавлинах, какао-бобах та інших продуктах. Можна додатково підсаджувати в кишечник корисні для нього мікроорганізми ззовні, використовуючи пробіотики, але ефективність такого методу все ще активно обговорюється в науковому співтоваристві. Пробіотики в таблетках самостійно додавати до раціону не варто, тому що для цього потрібні рекомендації лікаря. Що стосується йогуртів, навіть спеціально насичених пробіотичних бактерій, то вони швидше корисні для травлення в цілому, ніж окремо для мікробіома. Вкрай рідко бактерії з йогуртів можуть підселитися в мікробіоту та покращити її стан.

Що вказує на проблеми із мікробіомом?

Мікробіом не завжди може в порядку. Іноді в ньому виникає дисбаланс бактерій, і ситуація всередині стає зовсім не сприятливою. Коли симбіотичних бактерій мало, а умовно патогенних багато, то можуть виникнути проблеми зі стільцем, біль, здуття. Такий дисбаланс часто називають дисбактеріозом.

Дисбактеріоз – це узагальнений термін, бо немає «ідеального» мікробіома. Кожна людина та кожен мікробіом унікальні. Також важливо розуміти, що сам собою дисбактеріоз захворюванням не є, а дослідники і лікарі досі не впевнені в тому, що первинне: сам дисбактеріоз або захворювання, які з ним пов’язані.

Насправді факторів, які можуть впливати на здоров’я кишкової мікробіоти, є багато, але головний з них — прийом антибіотиків. Навіть один курс антибіотиків може спричинити дисбактеріоз, який триватиме місяцями. Багаторазове застосування цих препаратів може назавжди порушити здоров’я мікробіома. Антибіотики повинен підбирати та призначати виключно лікар.

Дієта та спосіб життя теж дуже важливі. Алкоголь, фастфуд та солодкі напої у великих кількостях можуть нашкодити кишковому мікробіому.

Дисбактеріоз кишечника нерідко зустрічається разом з іншими захворюваннями, проте зрозуміти, чи викликає дисбактеріоз хвороби, чи з’являється як симптом, непросто.

Формування мікробіоти залежить від багатьох факторів: довкілля, харчування та способу життя. Склад мікробіома відрізняється у мешканців різних країн та навіть регіонів.

Інші проблеми дисбалансу пов’язані з імунітетом. Вони виникають через хронічне запалення, яке забирає ресурси імунітету. Через це людина може часто застуджуватися, стикатися з алергіями або постійно боротися з висипаннями на шкірі. інфекція та інші.

Що точно не допоможе покращити стан мікробому?

Про мікробіом існує чимало міфів і помилкових суджень. Наприклад, міф про користь регулярних клізм як очищення кишечника. Така процедура, якщо у складі клізми міститься щось, крім води, може значно нашкодити організму.

Інша часта помилка – нібито абсолютна користь безглютенової дієти. Глютен дійсно може робити свій внесок у хронічне системне запалення, навіть якщо у вас немає целіакії та алергії на пшеницю, але не настільки великий, щоб повністю від нього відмовлятися.

Часто зустрічається і міф про «дірявий» кишечник. Терміном «дірявий кишечник» описують стан, який у медицині називається гіперпроникністю кишечника. Воно виникає, коли слизова оболонка кишечника стоншується і перестає функціонувати належним чином. В результаті кишечник стає більш проникним для деяких сполук, але це не означає, що він у прямому розумінні втрачає цілісність.

На даний момент немає вагомих доказів того, що цей стан є прямою причиною будь-яких серйозних проблем зі здоров’ям. А також не доведено, що препарати, які, за заявою виробників, лікують гіперпроникність кишечника, насправді працюють.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я