...

10 способів заощадити час на приготуванні: які хитрощі стануть відкриттям для господинь

Підпишіться на нас:

Ідея проводити на кухні менше часу видається привабливою.

Ніхто б не відмовився від однієї чи двох додаткових вільних годин протягом дня. Для цього зовсім немає потреби наймати особистого кухаря.

Подробиці

Достатньо освоїти зрозумілі та доступні способи, що дозволяють прискорити кулінарний процес без втрати різноманітності та зі збереженням смакових якостей. Ось 10 найефективніших прийомів для економії часу та сил біля плити.

  1. Раціональна організація кухні. Робочу поверхню варто звільнити від зайвих предметів. Обробні дошки, ножі, сіль, приправи, каструлі, прихватки, ваги та інше приладдя, що безпосередньо використовуються в готуванні, слід розміщувати на відстані витягнутої руки. Це дозволить уникнути безлічі рухів, на які також витрачається час.
  2. Застосування побутової техніки. Мультиварка самостійно підтримує оптимальний температурний режим, вмикається та вимикається за таймером. Після завантаження в її чашу відповідних продуктів у призначений термін будуть готові каша, суп, плов чи випічка. Хлібопіч допоможе замісити дріжджове чи прісне тісто. Кухонний комбайн за лічені хвилини подрібнить будь-які овочі.
  3. Планування меню. Бажано заздалегідь продумати, що саме і в якій кількості буде приготовлено. Тоді не доведеться двічі на один і той же день варити яйця або мити м’ясорубку. Зручно складати меню на тиждень, щоби встигнути купити всі інгредієнти.
  4. Приготування їжі раз на день. Зменшує до мінімуму кількість операцій та прибирань, не обов’язково включає теплову обробку. Краще зробити відповідні заготовки та помістити їх у холодильник, накривши харчовою плівкою. А в потрібну мить поставити в духовку, або в мультиварку чи довести до готовності на плиті.
  5. Попереднє розморожування. Ідеальний час для нього – ніч, а найкраще місце – нижня полиця холодильника. До того ж повільне та природне розморожування зберігає зовнішній вигляд і смак. Вранці можна буде негайно розпочинати подальші дії.
  6. Підготовка овочів на кілька днів уперед. До трьох діб у холодильнику зберігається очищена картопля, занурена у воду, цибуля і морква після обсмажування, варений буряк. Натерті овочі підходять для заморожування.
  7. Замочування на ніч бобових та деяких круп. Значно прискорює варіння, дає однорідну м’яку структуру, полегшує засвоєння.
  8. Великі обсяги та наступне заморожування. Йдеться про домашні напівфабрикати. Готувати їжу вигідно із запасом, який виручить за непередбачених обставин. Ще одним плюсом буде те, що завжди знайдеться частування для несподіваних гостей. Добре переносять заморожування: бульйони, котлети, тефтелі, фрикадельки, крокети, відбивні, пельмені, вареники, тісто, фаршировані млинці.
  9. Принцип “швидко і просто” для вибору продуктів та рецептів. Наприклад, яєчня чи омлет – найшвидший варіант. Макарони варяться приблизно 10 хвилин, а кускус заливається окропом на 5 хвилин. Небагато часу вимагатимуть риба та морепродукти, м’ясний фарш та вироби з нього. Складні рецепти із довгим списком компонентів краще залишити для святкового столу.
  10. Використання фольги, пергаменту, силіконових форм, рукава для запікання. Позбавляє від втомлюючого миття дека, виключає можливість пригорання. Готові страви легко знімаються з подібних матеріалів.

Зазначені методи розумно впроваджувати поступово. І тоді буде дуже легко порадувати себе та своїх близьких свіжою їжею за напрочуд короткий час.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я