...

М’ятний чай: користь та шкода

Підпишіться на нас:

Які корисні для здоров’я властивості має м’ятний чай і в яких ситуаціях особливо варто вживати цей освіжаючий напій?

Властивості м’ятного чаю

М’ятний чай одержують із м’яти перцевої. Ця рослина має багато цінних оздоровчих властивостей.

М’ятний чай продається в пакетиках та в розсипному сушеному вигляді. Однак найкращі оздоровчі властивості виявляє настій на основі сушеної м’яти перцевої, без зайвих добавок та штучних ароматизаторів. Найсмачнішим буде чай з м’яти, яку ви власноруч виростили на своєму городі.

М’ятний настій має сильний характерний аромат і ніжний солом’яно-жовтий колір, який стає інтенсивнішим, якщо ви його заварюєте тривалий час. Взимку та восени цей гарячий напій відмінно підійде для розігріву нашого тіла зсередини та допомоги у боротьбі із застудою, а влітку для освіження та охолодження.

М’ятний чай – лікувальні властивості

Усіми цінними властивостями м’ятний чай завдячує складу, багатому на біологічно активні речовини. До них відносяться – олія перцевої м’яти, флавоноїди, кислоти, вітаміни А і С, мінеральні солі, каротин, агінін та бетаїн. Настій з листя м’яти відмінно впливає на нашу травну та нервову системи, лікує застуду. Ментол, що міститься в м’яті перцевій, освіжає ротову порожнину, дозволяючи швидко забути про проблеми з неприємним запахом.

Покращує роботу травної системи

М’ятний чай відмінно регулює процеси травлення та знімає симптоми нетравлення шлунка. Його вживання після їжі стимулює секрецію шлункової кислоти, яка прискорює травлення та виділення жовчі.

М’ята дуже впливає на кишечник, покращує його перистальтику і допомагає позбутися неприємних запорів. Особливо варто пити м’ятний чай після важкої та жирної їжі. Люди, які страждають на гастрит і синдром роздратованого кишечника, також повинні пити його регулярно.

Заспокоює та розслабляє

Чай із м’яти також корисний для нашої нервової системи. Має заспокійливу, розслаблюючу і знеболювальну дію, що особливо потрібно людям, які страждають від головного болю і мігрені.

Цей напій – чудовий вибір для людей, які ведуть стресовий спосіб життя. Корисний м’ятний чай, особливо ввечері, перед сном, тому що одна чашка цього напою допомагає розслабитися і поринути у здоровий, відновлюючий сон. М’ятний чай рекомендується жінкам, які страждають на хворобливі менструації та ПМС.

Натуральний засіб від застуди

Настій м’яти перцевої ідеально підходить як природна підтримка при лікуванні застуди. Ментол, що міститься в ньому, ефективно бореться з нежиттю, полегшує дихання, розріджує слиз у дихальних шляхах.

Крім того, м’ята також допомагає при лікуванні кашлю як сухого, так і вологого. Розріджує мокротиння та приносить полегшення дихальним шляхам, роздратованим кашльовим рефлексом.

Для гарної пам’яті та концентрації уваги

М’ята дуже впливає на нашу розумову діяльність, що пов’язано з високим вмістом природних флавоноїдів та антиоксидантів, які підтримують процес навчання та позитивно впливають на концентрацію уваги.

Тому м’ятний чай потрібно рекомендовано включати до раціону розумово працюючих людей, студентів та школярів. Літнім людям напій з м’яти допоможе довше зберігати ясність розуму та гарну пам’ять, яка з віком трохи погіршується.

Показання та протипоказання. Тобто кому краще вживати м’ятний чай?

М’ятний чай корисний людям практично будь-якого віку. Не можна давати його дітям до 4 років та астматикам. Матерям, що годують, також слід утримуватися від його вживання, тому що ментол може перешкоджати лактації.

Вагітним, у свою чергу, слід виявляти особливу обережність – слід обмежити вживання цього напою. У розумних кількостях м’ятний чай дуже добре впливає на самопочуття майбутніх мам, оскільки заспокоює нудоту, що виникає в першому триместрі вагітності, покращує настрій, допомагає позбутися печії та захищає від інфекцій та застуд.

Підсумовуючи, можна сказати, що м’ятний чай – це натуральний напій, який слід регулярно вживати:

  • школярам, студентам та розумово працюючим;
  • людям, які страждають на розлад шлунка, запорами та захворюваннями шлунка та кишечника;
  • людям похилого віку, які бажають поліпшити свої розумові здібності;
  • жінкам з хворобливими менструаціями та ПМС;
  • людям, які потерпають від стресу та погано засинають;
  • людям, які страждають на мігрень і головний біль;
  • людям, які борються з неприємним запахом з рота;
  • в обмеженій кількості (не більше 2 склянок на день) вагітним;
  • під час застуди, що супроводжується кашлем, нежиттю та головним болем.

Як заварити чай з м’яти?

Для приготування м’ятного чаю нам знадобиться близько двох столових ложок сушеної м’яти. Залийте їх склянкою гарячої, але кип’яченої води і дайте настоятися під кришкою близько 15 хвилин.

Чай готовий до вживання після того, як він трохи охолоне, і для покращення смаку можна збагатити його аромат додавши трохи лимонного соку і меду.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я