Їжа для розуму: ці доступні продукти «підживлять» стомлений мозок і покращать пам’ять

Підпишись на нас:

Факт, відомий кожній: у моменти втоми та нервової напруги нас тягне на прості вуглеводи, булочки та солодощі. Але не варто піддаватися спокусі! Лови список продуктів, у яких містяться речовини, здатні на біохімічному рівні підтримати активність перевантаженого щоденними завданнями мозку.

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Дослідження показують, що продукти, які ми включаємо у свій раціон, відіграють ключову роль у підтримці функції мозку, збереженні пам’яті та загальному, скажімо так, когнітивному благополуччі.

Корисні для мозку продукти не тільки мають відмінний смак — подивися, як гарно вони виглядають! Одне задоволення складати нове меню 🙂

Курячі яйця

Яйця – природне джерело поживних речовин, що підтримують здоров’я мозку, у тому числі холіну (150 мг на велике яйце), лютеїну та зеаксантину (252 мкг на велике яйце).

Холін у яйцях допомагає підтримувати здоров’я мозку протягом усього життя у будь-якому віці та на будь-якому етапі, включаючи пам’ять, мислення, настрій та багато іншого. Яйця є одним з небагатьох продуктів, багатих на холін, і можуть допомогти задовольнити рекомендовану добову норму цієї речовини.

Лютеїн відомий як мікроелемент, відповідальний за здоров’я очей (він буквально накопичується в них), проте, як з’ясувалося відносно недавно, він також дуже важливий для нормального функціонування системи мозку.

Волоські горіхи

Волоський горіх – єдиний горіх, що є надійним джерелом омега-3 жирних кислот ALA. Цей корисний жир може допомогти у боротьбі з окислювальним стресом та запаленням – двома факторами зниження когнітивних функцій.

Від 30 до 60 г волоських горіхів щодня забезпечать тебе запасом ALA. Це особливо важливо у разі схильності до захворювань, що впливають на мислення та пам’ять.

Гриби

Гриби, особливо шиїтаке і гливи, містять ерготіонеїн – амінокислоту, яка діє як антиоксидант.

Протизапальні та антиоксидантні властивості ерготіонеїну роблять його важливим біоактивним з’єднанням, яке може сприяти здоровому старінню, поліпшенню когнітивних функцій і зниженню стресу (за умови, якщо ти в цілому дотримуєшся правил ЗОЖ і режиму харчування, інакше пара глив не вприкуску з бургером). дослідники назвали ерготіонеїн «вітаміном довголіття»!

Дика чорниця

Будь-яка чорниця дуже корисна, але саме дика, зібрана в лісі — унікальний продукт. Недавні дослідження показали, що вона незамінна для тих, хто хоче думати швидше. Ефект настає при тривалому, від півроку, вживанні ягоди (підійде заморожена або у вигляді порошку), причому найбільш виражений ефект проявляється у людей похилого віку старше 60 років.

Зелені листові овочі

Знаємо-знаємо, ми завжди пишемо про користь зелених листових овочів! Тому що це чиста правда, і салат, шпинат, листова капуста та бадилля рослин забезпечують тебе масою переваг у поєднанні з дуже скромною кількістю калорій. Включення зелених листових овочів у щоденне меню може допомогти сповільнити зниження когнітивних функцій завдяки вмісту лютеїну, фолієвої кислоти та бета-каротину.

Лосось

Докозагексаєнова кислота (ДГК) поліненасичених жирних кислот омега-3 – ключова речовина для адекватного розвитку мозку. Цей унікальний жир концентрується в головному мозку та відіграє важливу роль у його функціонуванні.

Але справа не лише у ДГК — якісна риба північних морів, така як лосось — справжній подарунок для пам’яті та когнітивних функцій. У цьому продукті високий вміст біодоступного білка, селену, холіну та йоду.

Кавун

Кавун – наш герой! Соковитий плід містить каротиноїд під назвою лікопін. Ця рослинна сполука має властивості нейропротектора – речовини, що захищає клітини мозку. Зверніть увагу – у той час як червоні/рожеві сорти кавуна містять значну кількість лікопіну, жовті та помаранчеві сорти кавуна містять інші важливі сполуки, які також можуть підтримувати когнітивне здоров’я. Наприклад, жовтий кавун є багатшим джерелом бета-каротину, ніж червоно-рожеві сорти.

Апельсини

Апельсини містять безліч поживних речовин та рослинних сполук: вітамін С, тіамін, вітамін В6 та гесперидин. Усі вони дуже важливі для здоров’я мозку. Дослідження, опубліковане в «Американському журналі клінічного харчування», показало, що якщо вживати свіжий апельсиновий сік щодня протягом двох місяців, є шанс відмінно показати себе в тестах на загальну когн.тивну функцію (порівняно з людьми з іншої групи, яким апельсиновий сік не давали).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Комплексна трьохетапна допомога кущам троянд із слабким розвитком пагонів

Якщо кущ троянди розвивається слабо, йому потрібна допомога. Комплекс...

Закуска з груш, яка здатна здивувати: «секрет» в начинці

На закуску груші можна доповнити апетитною начинкою. Оригінальна подача...

Ідея для овочевого гарніру: запечена капуста зі спеціями

Якщо потрібно на основі капусти приготувати дещо смачне, тоді...

Як приготувати рисову запіканку з помідорами без м’яса

Запіканка — це вдала, швидка та зручна в приготуванні...

Співачка Наталка Карпа розповіла про думки розлучитися з чоловіком

Українська співачка Наталка Карпа зізналася про складний період у...

Як приготувати закускове масло з рибною консервою

Таке масло дає можливість і бутерброди смачні зробити, і...