Лайфстайл

Як і для чого використовують рис при вирощуванні огірків

Подрібнений за допомогою звичайної кавомолки в борошно рис (білий непропарений або коричневий) активно використовують при вирощуванні рослин у саду та на городі. Особливо популярна рисова вода серед шанувальників біологічного землеробства, які принципово не застосовують на своїх ділянках мінеральні синтетичні добрива. На настій рисових зерен особливо чуйні гарбузові овочі, у тому числі й популярні серед городників-аматорів огірки.

Ця культура за сезон виносить з ґрунту таку кількість поживних речовин, що без додаткових підживлень під час цвітіння, формування зав’язей та наливу зеленців просто не обійтися. Інакше “ліани” швидко в’януть та усихають, а врожайність плантації падає.

Користь рисової крупи для огірків

У зернах рису, особливо коричневого, присутні вітаміни групи В, селен, кальцій, фосфор, магній, антиоксиданти, лінгін, крохмалисті речовини, натуральні цукри.

Застосування рисової води при вирощуванні розсади огірків, а також дорослих гарбузових рослин відкритого та закритого ґрунту має наступні ефекти:

  1. Підвищує фітоімунітет рослин, а значить, їхню стійкість до несприятливих факторів, у тому числі перепадів температур, погодних умов, шкідників та інфекцій.
  2. Стимулює зростання зеленої маси та розвиток кореневої системи.
  3. Покращує склад та смакові якості плодів.
  4. Забезпечує додаткове харчування сіянців.

Рецепт рисової води максимально простий:

  • подрібніть у кавомолці жменю коричневого або білого непропареного рису;
  • залийте 1 чайну ложку рисового борошна з гіркою літром окропу (на стандартне відро води для підживлення тепличних або городніх огірків потрібно 10 ч. л. білого порошку);
  • дайте настоятися рідкому підживленню протягом доби;
  • Перед поливом рослин під корінь енергійно збовтайте осад.

Поради щодо застосування рисового добрива під огірки та інші гарбузові культури

Приготовлене мікродобриво використовують при вирощуванні огірків, починаючи зі стадії формування першого справжнього листа, 2 рази на місяць.

Розсаду поливають під корінь зі спринцівки або великого шприца по вологій землі (найзручніше планувати процедуру на ранок після вечірнього поливу).

Дорослі кущі удобрюють настоєм із меленого рису кожні 2 тижні з розрахунку 0,5 л на одну рослину. Як і всі кореневі підживлення, настій рису вносять після дощу або планового поливу, тобто по вологому ґрунту.

Крім огірків рисовим настоєм можна підгодовувати кабачки, патисони та гарбузи. Витрата робочого розчину – 0,8 л на кожну дорослу рослину. Кореневі підживлення – кожні 12 днів.

За відгуками бувалих дачників, застосування цього простого рецепту суттєво продовжує життя огіркових кущів, особливо у парниках та теплицях. Відмінних вам урожаїв корнішонів та всіх інших овочів на дачній ділянці!

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

19 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому