Як урятуватися від варикозу: п’ять простих правил для профілактики

Підпишись на нас:

Помітний дефект у вигляді здутих вен на тілі – це не просто естетична проблема. Це серйозне захворювання, яке рано чи пізно помічають від 20 до 50% жителів планети. Його набагато легше попередити, ніж вилікувати. Розкажемо про основні заходи профілактики варикозу ніг.

Сьогодні люди ведуть малорухливий спосіб життя або зовсім обирають сидячу роботу. Або постійно перебувають на ногах. У результаті прояви варикозу можуть виникнути навіть у молодих жінок, тому важливу роль відіграє профілактика.

На щастя, медицина не стоїть на місці, і зараз існує багато ефективних методик боротьби з цією недугою. Головне – знати кілька простих правил, які допоможуть упоратися з наявними проблемами чи уникнути потенційних ускладнень.

Причини варикозу ніг

Перед тим, як розбирати способи профілактики варикозного розширення вен на ногах, розберемо основні причини, які цьому сприяють. У нашому організмі кров циркулює безперервно, а серце, вени та артерії беруть участь у цьому русі. По венах кров йде поштовхами знизу вгору, до серця. Вона фіксується в місцях, де розташовані клапани – вони потрібні щоб кров не поверталася назад вниз.

Цей рух відбувається при повноцінній роботі м’язів нижніх кінцівок. Але якщо клапан погано скорочується, частина крові все ж таки повернеться вниз. Тоді венозний тиск підвищиться, вени розширяться і станеться застій крові. Відповідно найкраща профілактика варикозу – рухова активність. Зазначимо й інші чинники, які ведуть до захворювання.

  • Генетична схильність. Коли близькі родичі страждають на одну з форм варикозу нижніх кінцівок, профілактика просто обов’язкова. Справа в тому, що такі люди успадковують дефект сполучної тканини, що супроводжується поєднанням хвороби з гемороєм, грижами передньої черевної стінки, плоскостопістю, сколіозом.
  • Вагітність. На кровоносну систему майбутньої мами лягає велике навантаження – обсяг циркулюючої крові збільшується на 20-30%, щоб забезпечити поживними речовинами та киснем плід. Матка росте і здавлює судини малого тазу, утруднюється венозний відтік. Профілактика варикозу при вагітності збільшує шанси на оборотність процесу.
  • Ожиріння. Венозний відтік порушується через стискання судин додатковими обсягами жирової тканини. Профілактика варикозного розширення вен має відбуватися разом із вжиттям заходів щодо зниження ваги.
  • Спосіб життя. Офісна робота або водіння автомобіля робить м’язи неактивними та слабкими. Кровообіг порушується і виникають венозні захворювання. Негативно впливають на організм і тривалі статичні навантаження, пов’язані з підйомом ваги або нерухомим перебуванням у положенні стоячи і сидячи. У категорії ризику кухарі, офіціанти, хірурги, офісні працівники, перукарі, вантажники, штангісти тощо. Тому профілактика варикозу як у жінок, так і у чоловіків має стояти на першому місці.
  • Вік. Чим старше ми стаємо, тим сильніше зношуються стінки вен та клапани. Вони теж старіють і слабшають, втрачаючи свою еластичність. Внаслідок цього вони розтягуються. Часто у разі для профілактики варикозу рекомендують носити компресійні панчохи.

У всіх випадках вени не просто збільшуються. Ноги стають ватяними, важкими, їх буквально розпирає. Під час ходьби швидко приходить стомлення, турбують судоми, вузлики сильно випирають. Щоб запобігти неприємним наслідкам захворювання, потрібно вчасно вживати заходів. Рекомендації щодо лікування та поради щодо профілактики варикозу ніг коментує судинний хірург, флеболог Войціцький Сергій.

1. Запобігання варикозній хворобі

Перше правило полягає в тому, щоб пам’ятати про групи ризику. За відгуками фахівців, під час лікування варикозу ніг велику роль грає рання діагностика – це частина вторинної профілактики. Якщо ти виявиш хворобу на ранньому етапі, то впоратися з нею буде набагато простіше. Чому одні люди страждають від варикозу, а інші ні? Велику роль тут має спадкова схильність, яка є у 60-80% хворих на варикоз. Якщо у твоїх родичів (насамперед батьків) є проблеми з венами, то дуже велика ймовірність, що з цією недугою зіткнешся і ти. Аналогічно із причинами, які ми перерахували вище.

Порада лікаря

Коли людина довго сидить або стоїть, на її ноги припадає лише статичне навантаження, вкрай шкідливе для вен. Особливо якщо вона вертикальна. А от динамічне навантаження (коли людина ходить чи біжить), навпаки, дуже важлива. Найкращі вправи для профілактики варикозу – ходьба та будь-які рухи під силу. Під час вагітності ми рекомендуємо жінкам приходити на консультацію до флеболога двічі: на ранньому та на пізньому термінах. Рекомендації щодо правильного способу життя та профілактика у вигляді правильно підібраного компресійного трикотажу дозволяють уникнути варикозу у вагітних.

2. Профілактика варикозу краще за лікування

Оскільки вени пошкоджуються і втрачають еластичність, це призводить до застою крові та порушення повноцінного харчування тканин. Найкращою профілактикою варикозної хвороби є регулярні динамічні навантаження на м’язи ніг. Велику підтримку організму приносить ходьба, біг, плавання, поїздки на велосипеді. Фахівці зазначають, що особливо корисно підніматися пішки по сходах. Але тобі варто пам’ятати, що навіть з фізичними навантаженнями варто знати міру.

Порада лікаря

Величезне значення для профілактики варикозу мають компресійні панчохи та колготи. Виявляючи зовнішній тиск на вени, вони покращують кровообіг у нижніх кінцівках, знижують навантаження на серце, запобігають втомі, болю і набряклості ніг. Однак слід враховувати два моменти: по-перше, слід використовувати лише якісний трикотаж, по-друге, підбирати його має спеціаліст. Якщо неправильно підібрати рівень компресії, ця білизна може завдати більше шкоди, ніж користі.

3. Своєчасна діагностика варикозного розширення вен

Багато хто вважає, що до кінця дня втома, біль у ногах, набряклість – нормальні явища. Зазвичай ти не звертаєш уваги на такі «дрібниці» і починаєш турбуватися лише тоді, коли хвороба переходить у наступну стадію. Набряки набувають постійного характеру, з’являються болі і судоми, починають помітно випирати великі судини. Додатковими симптомами можуть стати легкі трофічні порушення шкіри на ногах: темні плями, лущення, сухість. Якщо подібні явища виникають у тебе регулярно, то це перший сигнал, що настав час бити на сполох. Щоб не довелося приймати ліки та проходити через складне лікування, вчасно починай профілактику варикозу ніг. Чим раніше ти звернешся до лікаря-флеболога зі своїми проблемами, тим краще для тебе.

Порада лікаря

Головне завдання флеболога – розпізнати хворобу на ранній стадії. Якщо ти бачиш, що на твоїх ногах з’явилися зірочки або сині струмки судин, краще не чекати на нові симптоми, а сходити на консультацію до флеболога. Він може призначити таблетки для профілактики варикозу, наприклад детралекс. Але навіть якщо побоювання виявляться марними, краще підстрахуватися.

4. Профілактика варикозу проти самолікування

Не варто намагатися лікуватися самостійно. Більшість «народних засобів» має низьку ефективність, на рецепти з газет чи реклами ти тільки безцільно витратиш дорогоцінний час. Також і крем, який тобі порадить для профілактики варикозу найкращий фармацевт. Будь-які призначення має робити лікар. При перших ознаках хвороби запишися на прийом до фахівця та отримай професійні рекомендації щодо боротьби з варикозом. До речі, звільнення від судинних зірочок має не тільки лікувальне, а й косметичне значення. Адже жіночі ноги, понівечені здутими венами та варикозними вузлами, виглядають зовсім не привабливо.

Порада лікаря

Зазвичай варикоз потребує комплексного підходу до лікування. Неможливо підібрати один універсальний засіб, який би чудовим чином позбавив тебе всіх проблем з венами на ногах. Так, мазь для профілактики варикозу може бути гарною, але за відсутності рухової активності – марною. Вибирати і комбінувати різні методики лікування має професійний флеболог, який багато років займається захворюваннями вен.

5. Професіонали для лікування варикозної хвороби

Головне завдання флеболога – відновити нормальний кровотік у нижніх кінцівках. Якщо хвороба знаходиться на ранньому етапі розвитку, то з нею можна впоратись за допомогою якісно підібраного компресійного трикотажу. В ідеалі його потрібно поєднувати із курсами препаратів для профілактики варикозу на ногах. У складніших випадках потрібна операція, у ході якої хірург-флеболог видаляє пошкоджені «непрацюючі» вени. Після цього відбувається плавний перерозподіл венозної крові по здорових підшкірних венах і глибших венах.

Якщо тебе лякає перспектива операції, то тобі підійде новий метод лікування варикозу – склеротерапія. Лікар не вирізує пошкоджені вени, а за допомогою серії уколів вводить у них спеціальний препарат, який «заклеює» хворі вени, і згодом вони просто зникають. Ти можеш знати, як запобігти варикозу, але метод лікування, який підійде саме тобі, повинен підбирати лікар.

Порада лікаря

У сучасній медицині діагностика часто важливіша за лікування, а іноді вони йдуть рука об руку. Вона допомагає вибрати правильну стратегію, як уникнути важких наслідків варикозу. Скажімо, використання при діагностиці ультразвуку дозволяє чітко визначити, які саме вени необхідно видаляти, щоб втручання було мінімальним. І вже за два тижні після операції пацієнт повертається до звичайного способу життя.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Типова причина, чому кріп рано починає цвісти

Висіваючи кріп, городники мріють про те, що довгий час...

Печінка в банці, від якої всі у захваті: хитрощі приготування

Дехто з людей не любить страви з печінки. Але...

Перше потужне підживлення огірків, щоб врожай відрами збирати

Для огірків дуже важливо на початковому етапі росту дати...

Як приготувати італійський десерт «Крем-кава» з 4 інгредієнтів: мус без випікання, яєць та борошна

Десерт, який дуже просто готувати. Потрібен тільки міксер для...

Cтало відомо про найпростіший рецепт горіхово-бананової граноли

Досить смажити яєчню чи омлет. Можна приготувати значно апетитніший...

Чашка м’ятного чаю на ніч допоможе при безсонні: про користь м’яти

М'ята має безліч корисних властивостей, тому треба, щоб завжди...

Американського актора Бена Аффлека прискіпливо розглядають в мережі: ботокс, омолодження чи пластична операція

Прихильники американського актора були шоковані зміненим виглядом Бена Аффлека....