...
ГоловнаЗдоров'яВчені пояснили, чому ніколи не можна стримуватись при чханні

Вчені пояснили, чому ніколи не можна стримуватись при чханні

Підпишіться на нас:

Група британських дослідників стверджує, що придушувати бажання чхнути дуже шкідливо для здоров’я.

Британські вчені з університету при шпиталі Національної служби охорони здоров’я в Лестері пояснили, чому поширена звичка стримувати чхання може бути небезпечною для здоров’я.

«Зтримування чхання шляхом блокування ніздрів та рота – небезпечний маневр, і його слід уникати, – цитуємо вчених. — Це може призвести до численних ускладнень, таких як псевдо-середостіння (повітря у грудній клітці між легенями), перфорація барабанної перетинки та навіть розрив церебральної аневризми». Також стримування чхання може спричинити розрив кровоносних судин в очах, носі або барабанних перетинках.

Як наочний приклад небезпеки звички експерти описують випадок чоловіка, який розірвав задню стінку горла, стримуючи чхання. 34-річний британець повідомив, що коли це сталося, він почув «хлопаючий» звук в області шиї. За словами дослідників, потерпілий ледве міг говорити і ковтати та відчував сильний біль.

У поодиноких випадках стиснене повітря може застрягти в діафрагмі, що призводить до колапсу легень. А це тяжкий стан, який, у свою чергу, може призвести до дихальної недостатності і навіть зупинки серця.

Функція носа – фільтрувати повітря, що потрапляє у легені, щоб у ньому не було бруду та бактерій. Останні, опиняючись у носовому проході, дратують слизові оболонки ніздрів. Це стимулює нервові закінчення носових пазухах, у результаті і відбувається чхання — безумовний захисний рефлекс. Під час чхання в нижніх дихальних шляхах створюється високий тиск, що дозволяє потужному струменю повітря вивести з порожнини носа всі подразники.

А якщо стримати поклик чхнути, бруд та бактерії залишаться в носі та потраплять у дихальну систему. Це особливо небезпечно, якщо ви вже є носієм інфекції. «Іноді люди чхають через вірусні або бактеріальні інфекції. Якщо ж ви не чхаєте, слиз може накопичуватися і знову потрапляти до євстахієвих труб (канал, що поєднує порожнину середнього вуха з носоглоткою), — пояснює імунолог і алерголог доктор Девон Престон. — А попадання інфікованого слизу назад у євстахієві труби може спричинити інфекцію середнього вуха».

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого...

Які продукти не вживають дерматологи: цей список стане в нагоді кожній дівчині, яка піклується про свою шкіру

Деякі продукти можуть викликати появу прищів та запалень, а також погіршувати стан шкіри при таких захворюваннях, як псоріаз,...

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають, що такі ласощі...

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось і дарма! Експерти...