Чим “небезпечні” шльопанці, і яким має бути літнє взуття

Підпишись на нас:

З приходом довогоочікуваного літа хтось дістає з гардеробу торішні туфлі та босоніжки, а хтось біжить до магазину за обновками. Всі прибирають з очей подалі важкі черевики, закриті весняні туфлі та взувають легке взуття. Для багатьох це дивно, але від невдалого взуття можуть розболітися не лише ноги, а й поперек, шия, і навіть голова – в один голос стверджуть лікарі.

У нашому тілі все пов’язано. Якщо подивитися на організм людини як на механізм, то очевидно, що він є цілісною неподільною структурою, об’єднаною за рахунок різних структур, насамперед м’язів, в єдине ціле. М’язи з’єднуються в м’язові ланцюжки, що починаються на кінчиках пальців ніг і рук і через тіло, що йдуть до черепа. Складовою частиною цих ланцюгів виступають також внутрішні органи та кістки. Не дивно, що якщо одна з ланок виявляється слабкою, це відбивається на функціонуванні всього ланцюга.

Один із найяскравіших прикладів такого взаємозв’язку — плоскостопість. Адже в цьому випадку справа зовсім не в ногах, а у зміщенні кісток черепа внаслідок травми, часто отриманої ще у процесі народження. Потилична кістка розвертається, слідом за нею зміщується перший шийний хребець, підлаштовуючись під її положення, а далі весь хребет, криж, стегнові кістки і гомілки. Стопа є фінальною ділянкою цього ланцюжка. Тіло розвантажує відділи, що лежать вище, за рахунок розвороту стоп. Коли стопи починають хворіти, часто використовують індивідуальні устілки. Стопи хворіти перестають, але проблема піднімається нагору, на поперек. Це ще більшою мірою стосується незручного взуття: по тому ж самому ланцюжку, тільки у зворотному напрямку, цей механічний дисбаланс передається вище — у поперек, шию або голову.

Чим небезпечні шльопанці

Шльопанці, як і улюблені багатьом «в’єтнамки», це взуття, яке абсолютно не підходить для прогулянок, екскурсій та тривалої ходьби. Як і у звичайних тапочках, у такому взутті можна пересуватися не далі, ніж на сто метрів: ходити вдома, у лазні або на пляжі. Для таких цілей це найкращий варіант. Але для дальньої ходьби шльопанці не годяться.

Справа в тому, що для утримання шльопанців на нозі людині доводиться постійно згинати пальці. Через напругу та відсутність відпочинку м’язи стопи перенапружуються, у них накопичуються продукти обміну, що викликає хворобливість. Далі ця напруга переходить на гомілки, стегна, поперек та шию. Наприкінці дня, повернувшись додому чи номер готелю «без задніх ніг», людина може відчувати біль у спині і головний біль.

Яким має бути літнє взуття

  • Головна вимога до літнього взуття точно така ж, як і до взуття на зиму або на міжсезоння — воно має бути зручним;
  • Вибирайте моделі з м’якою підошвою, що згинається в різні боки;
  • Пласке взуття для людей, що ходять по асфальту, бетону та іншим твердих покриттям, шкідливе, тому що не дає належної опори. Тому, якщо ви віддаєте перевагу балеткам, краще вибирайте моделі, що мають різницю у висоті між носком і п’ятою не менше 1,5 см;
  • Уникайте штучних матеріалів, тому що в літню пору року шкіра ніг ще більше потребує вільної циркуляції повітря. Виняток тут – взуття, призначене для купання;
  • Якщо ви хочете придбати відкрите взуття, то замість шльопанців та «в’єтнамок» віддайте перевагу босоніжкам. При цьому дуже важливо, щоб ремінці надійно утримували п’яту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Не краще трансжирів: чому випічка на вершковому маслі небезпечна для організму

Багато хто уникає маргарину та трансжирів у складі кондитерських...

Найпростіший рецепт тістечка “Картопля”

Для того, щоб порадувати своїх гостей або домашніх, достатньо...

Як запобігти появі зморшок у зоні декольте: 3 головні поради

Прекрасна зона декольте завжди викликає захоплені погляди. Як же...

Як у суші-ресторані: простий рецепт маринованого імбиру

Любителі суші та японської кухні не з чуток знають...

Як розігнати метаболізм і худнути швидше: 3 найпростіші способи

Метаболізм відіграє неабияку роль у процесі схуднення та підтримання...

Навіщо господарки кладуть губку в барабан пральної машини: корисний лайфхак

Все частіше господині закидають нову та суху губку для...

Попелиця на кущах смородини: швидка допомога рослинам

Що може бути кращим, ніж зібрати урожай ягід на...