Алергія на цвітіння і як полегшити симптоми, причини та способи боротьби

У когось весна асоціюється не з довгоочікуваним теплом та зеленим листям, а з початком сезонної алергії на цвітіння. За результатами досліджень, від неї страждають близько 54% людей. Хтось переносить поліноз (медична назва алергії) легко, запасаючись таблетками від алергії та носовими хустками, а хтось змушений на якийсь час залишити місто, щоб позбутися сильних симптомів. Як визначити алергію? Як знизити її прояви і чи можна позбутися її назавжди? Відповідаємо на ці запитання разом із лікарем-алергологом.

Симптоми алергії

Сезонна алергія – це реакція організму на цвітіння деяких рослин. Найчастіше пилкова алергія проявляється симптомами риніту (нежить, закладеність носа, чхання), кон’юнктивіту (почервоніння очей, печіння і свербіж, відчуття піску в очах) та бронхіальної астми (кашель, напади ядухи), рідше бувають шкірні прояви (читайте також: без нежиті: в чому причина, і як її позбутися). Теоретично можуть страждати будь-які органи та системи, можуть бути цистити, погіршення самопочуття, головний біль.

Алергія призводить до розвитку симптомів захворювання, що призводять до зниження працездатності та якості життя, іноді інвалідності. У період алергії помітно погіршується якість сну, людина швидше втомлюється та може відчувати постійну втому. У деяких випадках можуть бути тяжкі ускладнення аж до летальних наслідків. При пилковій алергії можуть також розвиватися тяжкі ураження очей (кератити), тяжкі прояви бронхіальної астми.

Як відрізнити алергію від ГРВІ?

Відрізнити ГРВІ від алергії складно, це може зробити лікар. Навесні люди активно починають мучитися через почервоніння, червоні очі, першіння в горлі, закладеність носа, кашлю. І більшість найчастіше думають, що це вірус, навіть не замислюючись про алергію. Якщо вчасно виявити причину, одужання настане набагато швидше завдяки грамотно підібраному лікуванню. Ось деякі відмінності алергії від ГРВІ, які мають насторожити:

  • При алергії не підвищується температура тіла;
  • Ломота в тілі та кістках характерна лише для вірусних та бактеріальних інфекцій, застуди;
  • Кашель із мокротинням, вологий характерний для простудного захворювання;
  • При алергії виділення з носа немає жовтого чи зеленого кольору. Вони чисті та більш рідкої консистенції.

Причини алергії

Алергія розвивається внаслідок неадекватної гіперімунної відповіді на один або кілька антигенів, що мають властивості алергенів. Це відбувається через порушення в імунній системі, насамперед порушень співвідношення Т-хелперів (різновиди Т-лімфоцитів, що беруть участь у регуляції імунної відповіді) першого та другого порядку, які призводять до продукції великої кількості імуноглобуліну E (алергічних антитіл).

На прояв алергії також впливає довкілля та кліматичні умови. Наприклад, у теплому та сухому кліматі рослини у повітря викидається більше пилку, через що симптоми алергії можуть посилюватися.

Ще один фактор, що впливає на алергію, це спадковість (читайте також: Генетична сумісність батьків: що потрібно знати про свою спадковість). Якщо один з батьків страждає на поліноз, висока ймовірність, що він передасться дитині.

Як полегшити симптоми алергії?

Лікування алергії в основному спрямоване на полегшення симптомів та покращення якості життя. Позбутися алергії назавжди не вийде, але грамотна терапія допоможе знизити ризик загострень. Ось основні способи лікування:

  • У разі гострої алергії від’їзд до іншого регіону, де немає пилку, що провокує симптоми алергічного захворювання.
  • Знаходження у спеціальних гіпоалергенних приміщеннях (палатах) на весь період пилення.
  • Обмежити контакти з алергеном: рідше бувати на вулиці, носити маску, частіше провітрювати приміщення, проводити вологе прибирання будинку та промивати ніс та очі.
  • Прийом протиалергічних препаратів різних фармакологічних груп під контролем лікаря.
  • Алергенспецифічна терапія (АСІТ). Полягає у прийомі «причинного» алергену у лікарській формі. При пилковій алергії за 4-5 місяців до періоду припилення протягом 3-5 років.

Якщо ви раніше помічали симптоми сезонної алергії, варто записатись на прийом до алерголога-імунолога. Провівши аналіз очікуваних симптомів та ефективності терапії, що проводиться раніше, лікар складе індивідуальний план підготовки до сезону пилення.

Календар цвітіння

  1. Кінець березня – квітень: листяні чагарники – вільха, верба, ліщина;
  2. Кінець квітня – кінець травня: береза, дуб, ясен, тополя, верба (верба), клен, в’яз, осика;
  3. Травень – червень: кульбаба, багаття, лисохвіст, липа, сосни, ялинки, жито;
  4. Червень – серпень: подорожник, пирій, гречані, кропива, полин, лобода.
Пасевич Анна
Пасевич Анна
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин