...

Чому не росте базилік: секрети примхливої прянощі, про які потрібно знати

Підпишіться на нас:

Базилік – виходець із тропічної місцевості, тому його вирощування у іншому кліматі потребує особливих умов. Через це багато городників, особливо початківці, вважають цю пряність дуже примхливою. Але насправді це не так. Потрібно лише знати деякі тонкощі, щоб отримати чудовий урожай.

Що потрібно знати про базилік

  1. Це теплолюбна рослина, тому погано росте за низьких температур, а при заморозках -1 градус гине. Навіть нульова температура може виявитися згубною для молодої рослини, що не зміцніла, тому висаджувати розсаду у відкритий грунт, або сіяти насіння можна тільки після того, як мине загроза повторних заморозків.
  2. На розсаду базилік сіється за 40-50 днів до висадки у ґрунт. Оптимальний вік розсади для пересадки -35-45 днів.
  3. У насіння відмінна схожість, тому з нею не потрібно проводити додаткові маніпуляції (замочування, обробка теплою та холодною водою). Сходи з’являються через 4-7 днів. Набагато важливіша температура. При 17-19 градусах поява сходів може затриматися на 7-9 днів, зате при +25 перші паростки з’являться вже на 5 день.
  4. Базиліку потрібно багато сонця, як у розсадному періоді, так і у відкритому ґрунті. Його не можна посадити у тінь. У день його листя має освітлюватися сонцем не менше 6 годин, в ідеалі 8–10.
  5. Часта помилка новачків – неправильне закладення насіння при сівбі. Дехто радить не присипати їх землею, інші радять присипати. У першому випадку важливо стежити, щоб верхній шар ґрунту не пересихав, інакше насіння висохне і може не зійти. Якщо ж ви вирішите присипати насіння, то пам’ятайте, що висота ґрунту зверху має бути мінімальною. Золоте правило городника: глибина закладення насіння не повинна перевищувати трьох розмірів самого насіння. А у базиліка насіння дуже дрібне.
  6. Рослини добре переносять пікіровку, якщо працювати з ними обережно, завдаючи мінімальних пошкоджень кореневій системі. Базилік добре нарощує коріння, тому зупиняється у зростанні після пересадки ненадовго. Головне, у перші дні не допускати пересихання земляної грудки, щоб коріння могло швидко розвиватися.
  7. Сіянці базиліка часто гинуть від невідповідного субстрату. Для посіву потрібно використовувати суміш торфу, розпушувача та біогумусу. На 1 літр розкисленого торфу береться 200 мл розпушувача (перліт, вермікуліт) і 100 мл біогумусу (перепрілого компосту). Якщо брати просто землю з городу, то вона має бути пухкою, добре пропускати повітря та вологу.

Базилік можна сіяти відразу у відкритий грунт, якщо не плануєте отримати насіння. Посів можна проводити в кінці травня під плівку або в першій половині липня у відкритий ґрунт. Щоб він добре розвивався, потрібна денна температура не нижче ніж 17 градусів (в ідеалі 20–25). Нічна не повинна опускатися нижче 15 градусів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я