Чому ПМС стає випробуванням для одних жінок та непомітний для інших: лікарка пояснила

0
Чому ПМС стає випробуванням для одних жінок та непомітний для інших: лікарка пояснила
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Менструальний цикл диктує жінкам свої правила: ми звикли підлаштовувати своє життя до свого календаря, намагаючись не планувати важливих справ на перші дні циклу. Але передменструальний синдром часом зовсім непередбачуваний!

Дні перед початком менструації щоразу відчувають на міцність не тільки самих жінок, а й людей, що їх оточують. Чи це нормально і чи можна щось зробити? Лікарка гінекологиня Оспанова Юлія ділиться своїм професійним досвідом.

Наша поведінка, хоч би як заперечувала сучасне суспільство, досить залежить від менструального циклу. Він робить нас сентиментальними, чутливими, може вкинути у смуток. Навіть не стежачи за календарем, друзі, батьки та партнери нерідко здогадуються на якому етапі наш цикл, особливо якщо знають нас дуже добре.

А чи існує передменструальний синдром?

Менструація – невід’ємна частина нашого життя, показник здоров’я і навіть фактор психологічного спокою, але тут з нами можуть посперечатися жінки, які мають яскраво виражені симптоми або до кінця не доведений ПМС.

Це не просто назва стану, на яку вішають усі соціальні ярлики про поведінку жінок, а й реальний симптомокомплекс (сукупність симптомів із загальною причиною — Прим. автора), що характеризується різними порушеннями з боку судинної, нервової та ендокринної систем та психоемоційного стану. Вони нерідко впливають на звичний спосіб життя, а часом взагалі заважають нормально існувати напередодні менструації.

До 75% жінок стикаються з різними симптомами передменструального синдрому. Часто до них відносять прищі, здуття живота, відчуття втоми, дратівливість та зміни настрою. А ще є передменструальний дисфоричний розлад (ПМДР), який спостерігається лише у 3–8% жінок. ПМДР зазвичай є хронічним захворюванням і може вплинути на якість життя.

Що відбувається в жіночому організмі і чи можна це вилікувати

Точна причина розвитку циклічного передменструального синдрому досі не відома, тому теорій щодо факторів розвитку існує приблизно мільйон.

Не так багато є доказової інформації про ПМС, проте, окрім різних захворювань кожної системи нашого організму, саме пологи, вагітність та переривання вагітності за різними показаннями можуть, навпаки, спровокувати погіршення передменструального синдрому.

Ця сфера мало вивчена, тому є й дані, що абсолютно суперечать вищесказаному. Виразність і частота передменструального синдрому іноді залежить від віку: що старша жінка, то частота вище, але знову ж таки може бути й навпаки.

Наприклад, в період після менструації і до овуляції ми можемо почуватися спокійніше, причому додається енергії, стан частіше врівноважений, більше впевненості в собі, настрій ніби покращується, а отже і сприймати себе в позитивному ключі легше. Можна помітити, що й тіло змінюється: набряки вже не такі виражені, як під час менструації, шкіра світиться, пори на ній звужуються, навіть запах поту змінюється протягом циклу.

Далі під час овуляції матка готується до виходу яйцеклітини, а значить до потенційного запліднення. Цей позитивний настрій поширюється на все тіло та за межами малого тазу. Після овуляції до початку нової менструації виробляється більша кількість прогестерону, від чого знову в тканинах починає затримуватися вода, особливо в нижніх кінцівках. Та й ключове — сама менструація.

Найчастіше лікарям-гінекологам доводиться чути від дівчат скарги на загальне нездужання та хворобливі відчуття перед місячними та під час них. Я вже згадувала, що такий стан називають дисменореєю – це порушення менструального циклу, для якого характерний больовий синдром. Біль з’являється в перший день, може зберігатися протягом усієї менструації та після неї. Такі напади виснажують нервову систему, знижують працездатність, обмежують звичний рівень активності жінки, відповідно псують настрій та погано позначаються на продуктивності.

Не лише біль

Крім вже згаданого болю в нижній частині живота, жінок під час менструації нерідко турбують інші симптоми:

  • Емоційно-психічні порушення – дратівливість, сонливість, безсоння, непереносимість запахів тощо.
  • Прояви вегетативної катастрофи – нудота, озноб чи відчуття жару, пітливість, сухість у роті, здуття живота, часте сечовипускання.
  • Порушення роботи судин – головний біль, запаморочення, аритмії, почуття оніміння рук та ніг, набряки обличчя.
  • Обмінно-ендокринні порушення – слабкість, свербіж, біль у суглобах, відчуття ватних ніг, нестійкість тощо.

Чому так відбувається? Вироблення простагландинів (речовин-медіаторів болю та запалення), типове перед менструацією, значно підвищує скорочувальну активність матки, на тлі чого виникають спазми судин, місцеве порушення кровообігу та подразнення нервових закінчень у тканинах матки, саме щоб менструальна кров могла вийти назовні. Внаслідок усіх цих змін і виникає біль.

Незначний дискомфорт перед менструацією і під час неї завжди є, все-таки органи іннервуються, а ще вони лежать досить близько один до одного, від чого, наприклад, скорочення матки можуть дратувати кишечник, звідси і такі симптоми, як здуття, диспептичні розлади, метеоризм. і ниючі болі в животі. Недарма події у різних системах організму рідко проходять ізольовано, особливо якщо ми маємо справу з кровотечами, пораненнями та процесами, які призводять до активних скорочень м’язів, і тим більше якщо ми говоримо про менструацію: ендометрій відшаровується та відторгається, формуючи велику ранову поверхню в порожнині матки.

Поки природа і людина не придумали, як зробити так, щоб усе загоювалося безслідно і без болю, доведеться враховувати нашу вразливість і приймати факт, що місячні — це не по-маленькому сходити, хоч, господи прости, навіть цей процес може бут болючим.

попередня статтяЯк зробити пюре з цвітної капусти з вершками за 10 хвилин
наступна статтяКулінари розповіли, як приготувати гарбузовий десерт без випікання
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я