Чим корисне споживання журавлини

0
Чим корисне споживання журавлини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Маленькі червоні плоди – справжнє джерело корисних речовин. Через характерний кисло-гіркий смак журавлину рідко їдять свіжою. Найчастіше з неї готують вітамінні соки, смузі та морси, вона служить інгредієнтом для соусів, добавкою до м’ясних страв та соління.

Подробиці

Чагарнички журавлини ростуть на болотах у Північній півкулі. Найбільш багата цінними речовинами, за винятком вітамінів, весняна журавлина. Ягода, зібрана рано восени, містить менше цукру, але легше псується. Журавлинний морс часто рекомендують при застудах через високий вміст вітаміну С (більше, ніж у цитрусових).

Журавлина на 88% складається з води, решта — клітковина та вуглеводи. У чистому вигляді ягоди містять невелику кількість калорій. У 100 г ягід міститься 46 калорій, 0,4 г білка, 12,2 г вуглеводів, 0,1 г жиру. У журавлинах присутні бета-каротин, вітаміни A, E та KC, B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 та B9. Також ягоди містять кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець та селен.

Перерахуємо основні корисні властивості ягід.

Допомагає серцю

Поліфеноли, що містяться в ягоді, можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань. Тому вживання ягід допомагає тим, в кого є проблеми з серцем. Крім того, добавки з журавлиною допомагають зменшити індекс маси тіла та підвищити рівень «хорошого холестерину».

Рятує від деменції

Щоденне вживання журавлини може допомогти покращити пам’ять та роботу мозку. Вчені з Університету Східної Англії нещодавно з’ясували, що невелика порція ягід покращує зорову пам’ять і благотворно позначається на нервовій системі пацієнтів віком 50–80 років.

Береже від інфекцій

Через вміст проантоціанідинів журавлина може допомогти знизити ризик інфікування сечовивідних шляхів. Було доведено, що ці речовини перешкоджають розмноженню кишкової палички на слизовій оболонці сечового міхура та сечовивідних шляхів у дітей та дорослих. Однак для лікування інфекцій однієї журавлини не вистачить, потрібні засоби, прописані лікарями.

Зберігає зуби від карієсу

Ті самі проантоціанідини, які містять рослини сімейства вересових, можуть вберегти зуби та ясна від хвороботворних бактерій. Вчені Центру біології ротової порожнини та стоматологічного факультету Істмана при Медичному центрі Університету Рочестера в Нью-Йорку з’ясували, що речовини не дають бактеріям прикріплюватися до поверхні зубів, а також захищають ясна.

Протипоказання

Журавлина вважається безпечною для здоров’я, якщо їсти її в міру. Але при переїданні можуть виникнути неприємні ефекти, що негативно впливають на травлення. Також не варто захоплюватися тим, у кого є схильність до сечокам’яної хвороби.

попередня статтяЯкі помилки допускають господині при випіканні бісквіту
наступна статтяЯк захистити врожай від гнилі: “секрети” дачників
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я