...

Всі крапки над і: чим можна заразитися у громадському туалеті

Підпишіться на нас:

Коли справа доходить до відвідування громадських туалетів, у тебе, мабуть, виникає бажання або уникнути його, або хоч якось захистити себе, наприклад, постелити на унітаз серветки. У цьому немає нічого дивного – всі ми знаємо, що мікробів тут вистачає.

Переживати про можливість захворіти — це нормально. Але чи треба справді боятися громадських туалетів? Ось що показало дослідження 2022 року.

Вчені провели систематичний огляд 38 наукових праць із 13 країн, з яких 14 проводилися в медичних закладах, 10 — у лабораторіях чи експериментальних камерах, та 14 — у ресторанах, офісах, у комерційних та навчальних закладах.

З’ясувалося, що в громадських туалетах мешкають кишкові, шкірні та ґрунтові бактерії, а також кишкові та респіраторні віруси. Якщо говорити простими словами, то туалет — це місце, де дійсно існує ризик передачі інфекції від однієї людини в іншу.

І водночас виявилося, що у науковій літературі зареєстровано дуже мало реальних випадків зараження — автори дослідження знайшли лише два. Чому так мало? Ось що із цього приводу думають експерти.

Чи можна заразитися ЗПСШ ( захворювання/інфекції, що передаються статевим шляхом) у туалеті?

“Сидіння унітазу, – пояснює доктор медичних наук, акушер-гінеколог Крістін Гревес, – не є середовищем для розвитку збудників ЗПСШ – вони не живуть поза людським тілом більше 10 секунд”.

Теоретично шанс зіткнутися із ЗПСШ існує, але практично таке може статися лише в дуже специфічній ситуації — наприклад, якщо кров хворої людини з сидіння потрапить у відкриту рану на нозі здорового відвідувача туалету.

Але що щодо інших хвороб?

Як пояснюють автори дослідження, зареєстровані випадки зараження належать до кишкових захворювань, збудники яких потрапили «з рук до рота внаслідок фекального забруднення рук». Іншими словами, достатньо правильно помити руки, щоб звести такий ризик до мінімуму.

Чи потрібно тепер відмовитись від «зависання» над унітазом? На думку Христини, це питання кожна людина вирішує сама. «Можливо, це не захистить вас від інфекції, проте ви менше турбуватиметеся про те, на яких мікробах сиділи, завдяки чому відчуєте себе спокійніше», — каже вона.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я