...
ГоловнаЗдоров'яЩо станеться, якщо пропускати сніданок: 4 ефекти, які можуть негативно впливати на...

Що станеться, якщо пропускати сніданок: 4 ефекти, які можуть негативно впливати на здров’я

Підпишіться на нас:

Згідно з новим дослідженням, час прийому їжі може суттєво вплинути на метаболічне здоров’я, і це — ще один привід не ігнорувати сніданок.

Що таке сніданок?

Перше і головне питання — а що таке сніданок? Чи можна вважати, що ти його пропускаєш, якщо відразу після сну випиваєш каву, і лише за дві години готуєш собі омлет? Чи треба, вставши з ліжка, одразу бігти на кухню? Чи можна зачекати? А якщо так, то скільки? Чи вважатиметься сніданком вівсянка о другій годині дня, якщо ти спиш до 12?

Отже, внесемо ясність: сніданком вважається прийом їжі протягом двох годин після підйому. «Порожні» кави або чай не перетворять карету на гарбуз: сніданком рахуватимуться не вони, а перші продукти, які потраплять у шлунок. Відмовитися від ранкового еспресо натще гастроентерологи та дієтологи радять зовсім з іншої причини – це погано позначається на стані ШКТ.

Що відбувається, коли сніданок перетворюється на обід

У 2022 році дослідники з Гарвардського університету, університету Чикаго та інших академічних інститутів провели рандомізоване контрольоване дослідження, в якому враховувалися споживання поживних речовин, фізична активність, сон і навіть освітленість, щоб визначити вплив на метаболізм пізнього прийому їжі.

Наскільки пізнього? Йшлося про п’ять годин, що минули після сну, і ось до чого призводить такий прийом їжі:

  • Підвищене почуття голоду
  • Зниження рівня лептину – ключового гормону, який повідомляє нам, коли ми ситі
  • Зниження енерговитрат (простими словами – спалювання калорій)
  • Змін в експресії генів, пов’язаних зі збільшенням відкладення жиру
  • Іншими словами, пізній прийом їжі – ідеальний ґрунт для метаболічних проблем. Тим,
  • хто має зайву вагу, не варто відкладати сніданок — це може призвести до дисрегуляції апетиту та порушення енергетичного балансу.

Лови ще один бонус, який допоможе регулярно снідати: як з’ясували в 2020 році експерти найбільшої світової ендокринологічної спільноти Endocrine Society, їжа, з’їдена вранці, незалежно від кількості калорій, що містяться в ній, створює вдвічі більш високий індукований дієтою термогенез, ніж яка з’їдена на вечерю. Іншими словами ти можеш спалювати вдвічі більше калорій, якщо правильно розподілиш прийоми їжі, а це стане чудовою підмогою і для схуднення, і для збереження стабільної ваги.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...