...

Чому ти постійно жалієшся на життя і як боротися з цією звичкою

Підпишіться на нас:

Немає нічого дивного в тому, що іноді у тебе з’являється бажання поскаржитися на життя. Але деякі люди так звикають до цього, що сприймають скарги як звичайну форму спілкування. Якщо ти помітила, що останнім часом почала надто багато скаржитися, значить час проаналізувати і змінити ситуацію. Чому люди скаржаться?
Розуміння цього може бути корисним для того, щоб виявити власну проблему і зрозуміти, як впоратися з нею. Ось кілька факторів, які формують звичку скаржитися найчастіше:

Емоційне регулювання

Деякі люди скаржаться, щоб вихлюпнути негативні емоції. Промовляючи переживання вголос, вони справляються із тривожністю.

Поганий настрій

Люди, які часто перебувають у поганому настрої, також люблять скаржитися. Проблема в тому, що душевна розмова не допомагає їм, а лише посилює ситуацію. Вони все глибше зариваються у страхи, створюючи порочне коло.

Певні риси

Те, які навички та риси добре розвинені у людини, впливає на її схильність скаржитися. Зазвичай до цього розташовані песимісти і ті, хто страждає через низьку самооцінку.

Соціальні фактори

Наше оточення відіграє важливу роль у тому, як ми поводимося. Ті, хто проводить більшу частину часу в оточенні песимістів, переймають їхню звичку скаржитися. Підтримка розмов у негативному ключі — одна з головних форм соціального зв’язку таких людей.

Як зрозуміти, що ти надто багато скаржиться

Більшості людей важливо іноді мати можливість висловити своє розчарування чимось. Це допомагає впоратися з негативними емоціями та отримати підтримку. Але є кілька проблем, які поєднують людей, схильних надто часто скаржитися. Ось головні з них:

  • негативний погляд на життя та небажання діяти, щоб змінити ситуацію;
  • постійні роздуми про помилки минулого;
  • бажання повернути час назад та виправити щось;
  • тривале відчуття тривоги;
  • дратівливість, негативне ставлення до щасливих людей;
  • почуття власної безпорадності та безнадійності.

Як припинити скаржитися

Якщо розумієш, що справді часто скаржишся і через це твої стосунки з оточуючими погіршуються, отже, настав час щось змінювати. Сфокусуйся на плані, дотримуючись якого зможеш змінити своє ставлення до життя і знизити рівень стресу.

Насамперед тобі треба визнати, що часом ти надто зосереджуєшся на негативі. Подумай про те, як це впливає на твій настрій та самосприйняття. Ось ще кілька кроків, які потрібно зробити, щоб упоратися зі звичкою постійно скаржитися:

Заведи особистий щоденник

Ведення щоденника приносить чимало користі. Це форма терапії, яка допомагає впоратися з негативними емоціями, розпізнати свої почуття та проаналізувати їх.

Щовечора записуй в особистому щоденнику, що гарного та поганого сталося. Аналізуй, чому ставишся до різних ситуацій певним чином.

Шукай підтримку

Спілкування з друзями та родичами – гарний засіб для зниження стресу. Напевно, у твоєму житті є люди, з якими ти можеш поговорити по душам. Замість скаржитися, постарайся направити розмови в інше русло. Обговорюй із друзями щось веселе, розповідай про свої пригоди та ставай питання про їхнє життя. Чим більше позитивних діалогів буде у твоєму житті, тим краще.

Будь вдячна

Людей, які багато скаржаться, поєднує те, що вони перестають бути вдячними. Але тим, хто хоче змінити життя на краще, потрібно частіше висловлювати подяку і оточуючим, і собі. Не забувай говорити «дякую», коли отримуєш допомогу та підтримку. Культивуй подяку і вчися зосереджуватись на тому хорошому, що в тебе вже є.

Вживай заходів

Бажання скаржитися часто виникає через незадоволеність якоюсь частиною свого життя. Наступного разу замість скарг зосередься на тому, що можеш зробити, аби змінити ситуацію. Аналізуй те, що відбувається, і вчися шукати взаємозв’язки.

Зберігай оптимізм

Не завжди буває просто. Але тобі треба навчитися зберігати оптимізм навіть у складних ситуаціях. Насамперед варто замінити негативні думки позитивними. Щоразу, коли з’являтиметься бажання поскаржитися, думай про те, під яким ще кутом можна поглянути на те, що сталося.

Зміни оточення

Постарайся проводити менше часу з песимістами. Можливо, твоя звичка постійно скаржитися сформувалася через те, що ти оточила себе людьми, які практикують самобичування.

Спілкуйся з тими, хто наголошує на приємних аспектах життя. Хороший настрій позитивно налаштованих людей буде тобі переданий.

Приймай те, що неможливо змінити

Життя складається з приємних і не дуже приємних подій. Це абсолютно нормально. Розраховувати на те, що кожень день буде вдалим, не варто. Коли змиришся з тим, що в реальності є місце як для перемог, так і для я поразок, позбавишся необхідності постійно скаржитися.

Це не означає, що тобі треба перестати намагатися і продовжити пливти за течією. Пам’ятай, що результат багатьох ситуацій залежить від твого настрою та того, наскільки вірні рішення ти зможеш ухвалити.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я