7 причин, чому не плодоносить яблуня

0
7 причин, чому не плодоносить яблуня
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Яблуня – найпоширеніше дерево, яке зустрічається практично у всіх садах. Однак не завжди вона приносить плоди, провиною тому виступають різні причини. Знаючи їх, ви зможете вчасно усунути помилки і ще не один рік знімати багатий урожай фруктів.

Молодо-зелено

Ваша яблунька просто ще не досягла пологового віку. Саджанець повинен зміцніти, сформувати потужну кореневу систему та сильні пагони, а на це потрібно не менше 4-5 років. Прийде запастися терпінням, щоб дочекатися врожаю.

Достаток зав’язей

Коли на яблуні багато плодів, з часом дерево виснажується і не утворює зав’язі. Щороку на початку літа треба проріджувати зав’язі, видаливши всі слабкі та деформовані, а також ті, що ростуть надто кучно.

На плодовій гілці слід залишити трохи більше 2/3 всіх зав’язей. До речі, найбільші плоди формуються з квітки, яка розпускається першою.

Перегодовування азотом

І тут яблуня, нарощуючи потужну крону, перестає цвісти. Регулярно вносьте фосфорно-калійні добрива під дерево.

Заглиблення кореневої шийки

Вона розташовується на 3 см вище верхнього кореня і має бути на рівні грунту. Якщо коренева шийка втоплена в землю, кора тут загниє, а яблуня висохне. Акуратно звільніть кореневу шийку від ґрунту.

Підступи квіткоїда

Личинки шкідника вражають бутони, виїдаючи їх ізсередини. Щоб позбавитися цієї напасті, заздалегідь проводіть профілактику:

встановлюйте ловчі пояси, біліть стовбури, обробляйте фунгіцидом або використовуйте народні засоби, наприклад настій часнику: 150 г подрібненого часнику розведіть у 10 л води, процідіть.

Готовим розчином відразу обприскайте рослину. Повторіть обробку через тиждень.

Вертикальне зростання гілок

Зрізи товстих гілок замажте садовим варом. Решту гілок постарайтеся перевести в максимально горизонтальне положення. До тонких гілок прив’яжіть вантаж, товсті прикріпіть до кілочків, вбитих у землю.

Зайва волога

Близьке залягання ґрунтових вод, застій води при таненні снігу, якщо ділянка знаходиться в низині, – все це веде до того, що з часом коріння підгниє, дерево слабшає і гине. Вихід один: для відтоку води від коріння поруч із рослиною викопайте дренажну канавку глибиною 60 см.

До речі

Є сорти яблунь, які плодоносять не щороку – це закладено в них генетично. Тому, вибираючи саджанці в розпліднику, обов’язково поцікавтеся сортовими характеристиками рослини.

попередня стаття“Секрети” приготування смачного вінегрета
наступна статтяЯк зробити, щоб шкірка картоплі не луснула при варінні
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я