...

Як виміряти температуру без градусника: 4 простих способи

Підпишіться на нас:

Впевнені, що ти хоч раз потрапляла у ситуацію, коли тобі здається, що у тебе чи твого близького температура, а градусника, щоб підтвердити це, під рукою немає. Але є кілька способів, які допоможуть розібратися, чи підвищена температура насправді чи ні.

Звичайно, точно виміряти температуру можна тільки за допомогою градусника – він покаже і субфебрильні значення, коли показники тримаються в районі 37 градусів, і високу температуру, яку потрібно збивати.

Але життя таке, що градусник не завжди є під рукою, а це означає, що орієнтуватися в цьому випадку доведеться на деякі ознаки, які можуть виникати зі збільшенням температури. Самостійне визначення температури не можна назвати занадто точним способом, але все ж таки більш ніж у половині випадків (58%) пацієнти, які підозрювали, що їх температура перевищує норму, дійсно мали високу температуру.

Отже, які способи можуть допомогти розібратися з температурою без градусника.

Оціни свій стан

Якщо тобі не три роки, а трохи більше, то швидше за все ти чудово розумієш, яким буває стан при підвищенні температури. І найявніші ознаки – відчуття жару, при якому ти хочеш розкритися, навпаки – відчуття холоду, коли хочеться накритися найтеплішою ковдрою. Крім того, зверніть увагу на головний біль, м’язові болі, сильну втому, яка не викликана, здавалося б, нічим.

Спробуй рухатись

Ніхто не говорить про повноцінне тренування або якісь активні дії. Спробуй піднятися і спуститися сходами, підняти щось важке – сумку чи інший вантаж, трохи пройтися. Якщо ти цілком здорова, а твоя температура в нормі, то таке навантаження не вплине на твоє самопочуття. Але якщо температура висока, то ти миттєво втомишся і виб’єшся з сили.

Подивися на себе у дзеркало

Якщо підозрюєш температуру у себе, то зверни увагу на своє відображення у дзеркалі, якщо думаєш, що температура піднялася у когось із твоїх близьких, подивися на їхнє обличчя. При підвищенні температури щоки порозвіють або навіть все обличчя в цілому буде червоним.

Попроси когось торкнутися твого чола

Самостійно зрозуміти, чи є температура чи ні, обмацуючи себе, досить складно. А от якщо когось попросити помацати твоє чоло, то точність буде вищою, ніж при самостійному визначенні.

Мами дошкільнят справляються з таким завданням цілком професійно – багато хто відчуває найменші зміни, навіть якщо зовні дитина виглядає досить бадьоро.

Ще раз повторимося, що точно виміряти температуру можна лише за допомогою градусника, а високу температуру (вище 38,5) краще збивати. Для цього стануть у нагоді аптечні препарати, які продаються без рецепта. Якщо впоратися з температурою самостійно не вдається, зверніться до лікаря, не гаючи часу. Особливо це важливо, якщо йдеться про дитину.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я