Чим краще замінити олію, якщо хочете бути здоровими

0
Чим краще замінити олію, якщо хочете бути здоровими
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Більшість соняшникових олій, що продаються в магазинах, – це ненатуральний, хімічний, токсичний продукт. Якими жирами та оліями можна його замінити. І які види жирів є і чому важливо знати різницю між ними.

Для приготування їжі ми використовуємо олію чи жир. Ось і виникає важливе питання, чим тоді варто замінити соняшникову олію для тушкування та смаження.

Соняшникова олія – абсолютно ненатуральний продукт, отриманий хімічним шляхом. Також, соняшникова олія містить надто високу кількість Омега-6 Кислот, що порушує баланс у нашому організмі та провокує хронічне запалення.

Ну і нарешті, соняшникова олія не придатна для вживання і, особливо, для приготування на ній, тому що вона нестабільна і дуже легко окислюється, що призводить до утворення вільних радикалів і розвитку багатьох хвороб і хронічних станів.

Трохи про жир

Для приготування їжі потрібно вибирати не тільки корисний жир, але й стабільний жир. Стабільний жир – це жир, який навіть при нагріванні не окислюється. Окислення жиру – це реакція між жиром та киснем з утворенням вільних радикалів та канцерогенних частинок.

Жири поділяються на 3 типи

Насичені жири – жири, які у своїй структурі мають лише один одиничний зв’язок між молекулами.

Мононенасичені жири мають у своїй структурі один подвійний зв’язок.

Поліненасичені жири – два або більше подвійні зв’язки.

Подвійні зв’язки – нестійкі та починають окислюватися навіть без нагрівання. До них відносять усі рослинні олії, які є поліненасиченими жирами за своєю структурою.

Оливкова олія до подібних рослинних олій не відноситься.

Найстійкішими при нагріванні жирами є насичені жири. Це вершкове масло, гхі (індійське очищене вершкове масло), тваринні жири, кокосове масло та пальмове масло.

Коли ви готуєте з нестабільними жирами (олія), вони окислюються і, потрапляючи в організм, окислюють холестерин. Саме окислений холестерин – одна з головних причин хвороб серцево-судинної системи.

Корисні альтернативи

Вершкове масло

Склад жиру:

Насичений – 68%

Мононенасичений – 28%

Поліненасичений – 4%

Як бачимо, більшість жиру у вершковому маслі — це насичений стабільний жир.

Довгі роки нам намагалися нав’язати, що вершкове масло шкідливе і замість нього краще вживати маргарин, який є трансжиром. Що за своєю шкідливістю переважає навіть олію.

Вершкове масло містить жиророзчинні вітаміни А, Е та K2. Також, воно багате на унікальні жирні кислоти — ліноленову і бутіратову. Ці кислоти зміцнюють імунітет і поліпшують обмін речовин.

Єдина проблема з вершковим маслом – це те, що за високих температур воно починає підгоряти. Це пов’язано з тим, що воно містить частинки протеїнів та цукрів. Щоб цього уникнути для високих температур, використовуйте масло гхі.

Гхі (очищене індійське вершкове масло)

Гхі використовувалося в Індії з давніх-давен. У давній індійській науці про здоров’я – Аюрведі, гхі відведена одна з головних ролей. Гхі отримують шляхом повільного нагрівання вершкового масла та відокемлення молочного протеїну і лактози. В результаті залишається чистий крем-жир, який не містить лактозу і підходить тим, хто не може її перетравлювати. Масло гхі багате жиророзчинними вітамінами (які зберігаються навіть при нагріванні) та антиоксидантами.

І ще важливий плюс: гхі можна самим приготувати в домашніх умовах. Також, гхі – це один з найстійкіших жирів для приготування на високих температурах.

Тваринний жир

Свинячий жир, сало, курячий, качиний, яловичий жири і т.д. Тваринний жир теж дуже стабільний, тому що, в основному, складається з насичених жирів. Так що сміливо використовуйте його у своїх кулінарних стараннях.

Кокосова олія

Склад жиру:

Насичений – 92%

Мононенасичений – 6.2%

Поліненасичений – 1.8%

Ще один стабільний та дуже смачний тропічний жир. Знову ж таки, завдяки високому вмісту насичених жирів. Кокосова олія має безліч корисних властивостей. Вона багата на лауринову кислоту, яка має імуностимулюючу властивість і покращує метаболізм.

Не забувайте вибирати якісну кокосову олію, бажано органічну. Косметична для харчових цілей не підходить.

Оливкова олія

Склад жиру:

Насичений – 14%

Мононенасичений – 75%

Поліненасичений – 11%

Оливкова олія – ​​джерело корисних речовин. Це одна з найкорисніших олій для нашої серцево-судинної системи.

Оливкова олія нестабільна і починає окислюватися при нагріванні, тому що в основному складається з мононенасичених жирів. Тому має використовуватися лише у холодному вигляді. Сміливо заправляйте нею салати чи робіть домашні соуси.

Вибирайте якісну Extra Virgin First Cold Press (перший холодний віджим) оливкова олія перевіреної компанії. На жаль, все частіше можна зустріти підробки оливкової олії або її розведення з рослинним. Зберігайте оливкову олію в темному прохолодному місці, щоб запобігти окисленню від світла.

Замініть олію на натуральні, природні жири і олії і дайте своєму організму ще одну додаткову можливість бути здоровим.

попередня статтяЯк зробити, щоб кріп “дружно зійшов”
наступна статтяЯк правильно нарізати гриби для супу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я