Ознаки, які вказують на те, що ви п’єте мало води

0
Ознаки, які вказують на те, що ви п'єте мало води
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Більше половини ваги тіла дорослої людини припадає на воду. Якщо ми відчуваємо її недолік, це відразу ж позначається на нашому здоров’ї та самопочутті, роботі цілих органів та систем.

При дефіциті води може бути постійне почуття втоми, головний біль, зниження працездатності і концентрації уваги. Організму стає складніше підтримувати нормальну температуру тіла та позбавлятися токсинів та відходів життєдіяльності.

Якщо людина посилено потіє у тренажерному залі, потовиділення призводить до невеликого зниження обсягу крові, що також має свої наслідки.

Ми втрачаємо воду зі сльозами, при потовиділенні, щоразу, коли приймаємо ванну та туалет. І навіть процес дихання забирає трохи «цілющої сили».

Коли людина відчуває спрагу, це означає, що її організм уже зневоднений. Якщо він тут же її вгамовує, це не проблема, але краще завести звичку регулярно поповнювати запаси води, щоб виглядати і почуватися чудово.

Новонароджені та діти більше схильні до зневоднення, тому з ними завжди потрібно бути насторожі, частіше пропонуючи воду. Виявляти занепокоєння варто і щодо людей похилого віку, адже з віком почуття спраги притуплюється. Ретельно дотримуватися питного режиму потрібно також вагітним і жінкам, що годують. Їм треба пити більше води, ніж зазвичай.

Немовлята та маленькі діти не завжди усвідомлюють, що відчувають спрагу. І симптоми зневоднення вони виявляються інакше. Якщо дитина плаче без сліз, у нього сухий, а не вологий язик, його підгузник залишається сухим 3 години і більше, він метушливий і примхливий ніж зазвичай, це вагомі підстави запропонувати йому воду.

Ознаки, які вказують, що вам потрібно налягати на воду

У вас суха, тьмяна шкіра

Коли ми зневоднені, наше тіло не може працювати належним чином і своєчасно виводити токсини. Без достатнього рівня зволоження шкіра стає тьмяною та сухою, а не пружною та сяючою. Випиваючи більше води, ви наситите шкіру вологою зсередини, завдяки чому вона буде більш еластичною та красивою.

Ви відчуваєте сухість в очах

Це небезпечно не лише для тих, хто носить контактні лінзи! Сухість очей – це, як мінімум, некомфортно, а ще збільшує ризик підхопити інфекції.

Вас переслідують прищі

Дефіцит води також означає і менше виділення поту. Адже потовиділення дуже важливе для самоочищення організму. Якщо поту недостатньо, він не може змити надлишок шкірного сала та забруднення зі шкіри, через що виникають прищі.

Якщо ви хочете позбавитися прищів, пити воду потрібно частіше!

Турбують головний біль

Часті головні болі є одним із ознак дефіциту вологи в організмі дорослої людини. Вчені припускають, що біль виникає у відповідь зниження обсягу крові в організмі, яке типово для зневоднення. Як наслідок — знижується кровопостачання мозку, що призводить до порушень у роботі кровоносних судин.

У вас несвіже дихання

Бактерії, що живуть у порожнині рота, активніше розмножуються в «сухих» умовах. Справа в тому, що слина має антибактеріальні властивості, а також має здатність «змивати» шкідливу мікрофлору. При її дефіциті бактерії проявляють себе активніше, як наслідок – неприємний запах із рота.

Щоб дихання було приємним, слід частіше пити воду.

Ви набираєте вагу

З одного боку, дефіцит води змушує організм, хоч як це парадоксально, утримувати воду. З іншого, достатній питний режим – запорука нормального метаболізму, від якого залежить швидкість засвоєння їжі та «спалювання» калорій.

Дослідження показали, що вживання пляшки з водою 0,5 л може збільшити швидкість метаболізму майже на 30%. Тому так важливо регулярно пити рідину, особливо при схудненні.

Ви капризні та дратівливі

Іноді маленька склянка води – це все, що потрібно, щоб перетворити похмурий вираз обличчя на привітний з посмішкою. Згідно з проведеними дослідженнями, зневоднення організму може викликати неврологічні зміни, що викликають дратівливість та різкі коливання настрою.

Шокуючий факт у тому, що достатньо втрати лише 1% води від оптимального рівня, щоби відчути на собі всі негативні наслідки.

Ви рідко відвідуєте туалет

За підрахунками фахівців, у середньому людина відвідує туалет приблизно 4-10 разів на добу. Тому, якщо ви проводите цілий день, практично не залишаючи офісу, це серйозний «дзвіночок»!

Ви не можете позбутися відчуття голоду

Те, що ви не можете відірватися від коробочки з печивом, не означає, що ви страждаєте від голоду. Швидше, це говорить про гарний апетит! Але постійна тяга до їжі насторожує.

За все відповідає гіпоталамус — ділянка мозку, відповідальна за сигнали голоду та спраги. Він не розрізняє ці два стани та видає однакову реакцію. Тому люди плутають спрагу з голодом та налягають на бутерброди. Але перш ніж попросити добавку, корисно випити склянку води.

Вам важче даються тренування

Як згадувалося вище, зневоднення знижує циркуляцію крові, у результаті м’язи можуть бути «затиснуті» під час тренування. Але що ще гірше, можуть виникнути сильні судоми.

Що зазвичай роблять спортсмени, які з ними стикаються? Правильно роблять розтяжку! А тим часом, найкращий вихід із ситуації — взяти пляшечку води і трохи перепочити.

Ви погано спите

Згідно з даними, опублікованими у виданні Sleep Foundation, якщо ви лягаєте спати, навіть трохи зневодненими, це може призвести до появи хропіння, сухості носових ходів, виникнення судом ніг і проблем із засипанням.

Багато людей уникають пити воду перед сном, щоб не бігати вночі до туалету. Але цю проблему можна вирішити, якщо випивати свою добову норму води до восьмої години вечора.

Ви стрімко старієте

Що старша людина, то менша кількість води утримується в її тілі. І це ще одна причина, щоб своєчасно поповнювати її дефіцит!

Передчасне старіння завдає шкоди як зовнішньому вигляду людини, а й внутрішнім органам, клітинам і системам. Зрештою це позначається на здоров’ї. Щоб відстрочити старість – частіше налягайте на воду!

попередня статтяЯк і чим підгодувати півонії навесні, щоб квітнули довго та “пишно”
наступна статтяКоли солити фарш, щоб котлети вийшли “соковитими” та смачними
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я