Здоров'я

Біль та синці після масажу: експерт пояснює, що вважати нормою

Хтось вважає, що хворобливі відчуття та яскраві сліди після сеансу масажу — ознака того, що фахівець виконав свою роботу на совість, інші вважають за краще змінити масажиста. Як все таки має бути? Запитали експерта-реабілітолога.

Виявляється, деякі виражені візуальні наслідки роботи масажиста можна вважати гарною ознакою, але далеко не всі.

Гематома та синець після масажу: чому важливо розуміти різницю

Пацієнтам важливо знати, що сліди на тілі дійсно можуть з’являтися при певному ступені опрацювання тіла та деяких видів масажу.

Щоб розуміти, чи є слід на тілі варіантом норми, потрібно розібратися, що таке гематома (синяк), і в чому її відмінність від синця, що з’явився при глибокій роботі масажиста. Якщо не знати різницю, складно самостійно зрозуміти, чи ефективно працює фахівець.

Синяк (гематома)

З’являється, якщо сталася травма кровоносної судини — простіше кажучи, вона лопнула. У цьому випадку відбувається крововилив у підшкірний шар. Судина порушила свою цілісність, і кров просто вийшла назовні. Це може статися, наприклад, при забитому місці, і при посиленій роботі масажиста також може з’явитися гематома темно-фіолетового, синюшного або навіть чорного кольору.

Крововилив

З’являється, коли кров просочується через стінку судини, але її цілісність не порушується. У такому разі слід проходить швидко і має яскраво-червоний, світло-червоний або червоний колір.

У нормі при класичному масажі немає синців, при нормальному розминання на тілі не залишається слідів. При антицелюлітній роботі, вакуумному масажі або масажі скребком гуаша виникнення синців можливе – але вони легко і швидко проходять.

Що означає, якщо при масажі виникають сліди

У процесі сеансу кров рухається по судинах і, коли масажист на них натискає, кровотік прискорюється.

Якщо у клієнта є м’язовий застій, спазм або фасція, що підлипла, при вискребаючому русі і реактивному сильному розминанні кров починає йти не по судині далі. Еритроцити просочуються через стінку капіляра в підшкірний шар. Так і з’являються синці, походження та палітру яких ми вже обговорили.

За формою синці можуть бути різного характеру: у вигляді смуг, крапок, округлостей, розлиті великі або дрібноточкові. Це залежить від того, наскільки великий застій у клієнта і наскільки глибоке опрацювання було проведено.

Грамотний масажист не робитиме глибоке опрацювання на перших етапах: тіло пацієнта потрібно підготувати. Зазвичай проводиться один-два сеанси ручного масажу, а потім з’являється можливість «пошкребти» м’язовий застій, якщо це потрібно. Синці можуть з’явитися, але це можна вважати корисним процесом. Користь у додатковому ефекті схожому з аутогемотерапією, методикою ін’єкцій власної крові, яку, за відсутності протипоказань, добре реагує імунна система, активуючи регенеративні функції організму.

Таким чином можна «приводити до тями» місця зажимів і гіпертонусу м’язів. Завдяки появі синців вони швидше відновлюватимуться, підвищуючи ефективність процедури масажу.

Підсумовуючи, можна повторити, що синець є варіантом норми при масажі і зникає протягом декількох днів. У той час як фіолетовий, синюшний чи чорний болісний синець – це ознака травматизації судин. Досвідчений фахівець такого не допустить.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

3 дні тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

3 дні тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

5 днів тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

5 днів тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

6 днів тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

6 днів тому