Здоров'я

Чому у здорових людей виникають набряки і як швидко привести себе до ладу

Набряки – це поширений стан, який може виникнути з різних причин, включаючи зайву вагу, сидячий спосіб життя або проблеми з кровообігом. Вони можуть викликати дискомфорт, утруднення під час руху і навіть виявитися ознакою серйозних захворювань. Однак за допомогою кількох простих стратегій і підказок експерта ти зможеш зрозуміти, чому набряки з’являються навіть у тому випадку, якщо ти нічим не хворієш, і що робити, щоб їх позбутися.

З проблемою набряків стикалися майже всі. Вони не тільки доставляють дискомфорт, а й негативно позначаються на зовнішності – сумно бачити в дзеркалі припухле обличчя і набряки під очима. Скупчення рідини в організмі – сигнал, що щось гаразд. Що робити, розповідає експерт із фізичної реабілітації.

Набряки: чому в організмі затримується рідина

Причини появи набряків можуть бути різними. Часто їх викликають захворювання, наприклад аутоімунного характеру. Цукровий діабет як першого, так і другого типу здатний провокувати набряки через порушення вуглеводного обміну. Але є кілька факторів накопичення рідини в організмі, не пов’язаних із хворобами. Про них і поговоримо.

Хронічний стрес

Постійне перебування у стресовому, нервовому стані, із симптомами безсоння, здатне викликати набряки через комбіновану дію гормонів окситоцину та вазопресину. Ці біологічно активні речовини виробляються при складному «каскаді», коли в крові активні кортизол, альдостерон, адреноглюкокортикоїдний гормон та норадреналін.

Тобто, коли людина перебуває у фазі хронічного стресу, який запускає вироблення специфічних гормонів, вона набрякає, так уже влаштовано тіло. В даному випадку, щоб зменшити набряклість, потрібно якісно відпочити та перезавантажитись.

Зашлакованість

Вчення про шлаки, як про якісь «засмічливі» організм міазми, які треба виганяти з тіла агресивними способами, було дуже популярне в 80-х і 90-х роках минулого століття, потім його викрили. Однак варто поглянути на це явище трохи під іншим кутом: причина зашлакованості – часте вживання продуктів, які нас отруюють. Це алкоголь, фастфуд та смажена їжа у великих обсягах у постійному раціоні. Велика кількість токсинів, що надійшла, буде розчинятися в тілі за допомогою запасання води. Цей механізм самозахисту організму від отруєння можна ясно уявити на побутовому прикладі.

Уяви просту ситуацію: у гостях тобі пропонують чай і запитують, скільки насипати цукру, а ми говоримо, що три ложки. Але у господині ложки трохи більше звичних. І коли ти розмішала чай, то він виявився дуже солодким. Що робити, щоб усунути ситуацію? Долити окропу.

Організм робить те саме. Коли в нього регулярно надходить дуже багато шкідливих речовин, то щоб не настало отруєння, він ховає це все в жирове депо і трохи розчиняє водою. Звідси й набряки. Таким чином спрацьовує захисна реакція, що дозволяє впоратися з небезпечною ситуацією – і поступово з мінімальним ризиком вивести шлаки. Але поки цього не сталося, людина ходить набряклою.

Тому важливо стежити за своєю їжею, корисними та шкідливими звичками, щоб не спостерігати все більшого скупчення рідини в тканинах.

Як позбутися набряків швидко

Розгін лімфи — дієва процедура, корисна і як профілактика, і для вирішення проблеми. Це процес стимуляції природного руху лімфи в організмі за допомогою спеціальних методів та технік. Лімфа – прозора рідина, яка циркулює в нашому організмі та відіграє важливу роль у підтримці здоров’я імунної системи.

Розгін лімфи має кілька корисних ефектів:

  1. Поліпшення імунної функції: Лімфа містить білі кров’яні клітини, які відіграють ключову роль у захисті організму від інфекцій та хвороб. Розгін лімфи допомагає активувати роботу цих клітин та покращує функціонування імунної системи. Це особливо важливо в умовах підвищеного навантаження на організм або за ослабленої імунної системи.
  2. Очищення організму Лімфатична система є важливою частиною системи виведення токсинів з організму. При розгоні лімфи посилюється кровопостачання та лімфодренаж, що сприяє ефективному видаленню відходів та токсинів з тканин та клітин. Це допомагає знизити ризик розвитку різних захворювань, а також сприяє оновленню та відновленню тканин.
  3. Зняття набряків: Лімфатична система відповідальна за виведення надлишків рідини та відходів із тканин організму. При порушенні цього процесу може виникати набряк – накопичення рідини, що викликає набряклість та дискомфорт. Розгін лімфи допомагає активізувати лімфодренаж і покращує відтік рідини, що сприяє зняттю набряків та зменшенню застоїв.
  4. Поліпшення стану шкіри: Розгін лімфи стимулює кровообіг та обмінні процеси у тканинах, у тому числі шкірі. Це сприяє підвищенню поживності та кисневого забезпечення шкіри, покращує її колір та текстуру, сприяє прискореному загоєнню ран та зменшенню почервонінь.

Розгін лімфи може бути здійснений різними способами, включаючи масаж, фізичні вправи, гідротерапію та застосування спеціальних апаратів. Однак перед початком таких процедур рекомендується проконсультуватися з лікарем або фахівцем, щоб вони могли порекомендувати найбільш вдалий метод і дати рекомендації щодо його застосування.

Що потрібно знати перед початком практик з розгону лімфи.

Якщо ти маєш намір застосовувати практики, які стимулюють рух лімфи та покращують її циркуляцію, позбавляючи набряків, то важливо правильно підійти до розподілу навантаження під час виконання вправ. Перше заняття має бути з мінімальним впливом, а решта повільно збільшуй навантаження, переходячи до мануальних або апаратних методів. Наприклад, спочатку використовуй вібраційну платформу трохи більше 3-5 хвилин, та був поступово збільшуй фазу впливу в часовому інтервалі.

Якщо не дотримуватись цього принципу, то можна зіткнутися з таким неприємним фактором як інтоксикація. Всі ті токсини, які накопичуються в жировому депо і в товстому кишечнику, під впливом вправ починають відразу проникати в кровоносне русло, і воно поступово отруюється. Через це виникає відчуття «похмільного синдрому»: може хворіти і паморочитися в голові, з’явитися тимчасове помутніння або нудота. Тому якщо ви відчуваєте потребу в лімфатичних техніках мануального або апаратного характеру, нарощуй інтенсивність і тривалість плавно, не перестарайся.

Висновок

Отже, ми назвали дві найпоширеніші причини набряків, які не пов’язані із захворюваннями. Розібратися з проблемою цілком реально, якщо налагодити свій графік, відрегулювати харчування та сон, уникати стресів. А також грамотно підходити до тренувань та освоїти методики, що допомагають тілу справлятися із застоєм рідини та не накопичувати лімфу у тканинах.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

19 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому