Що приготувати, щоб ваші суглоби “сказали вам дякую”

0
Що приготувати, щоб ваші суглоби сказали вам дякую
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Біль у суглобах – певною мірою розплата за задоволення жити і рухатися: вони просто зношуються з часом. Судячи з усього, цей біль був знайомий людям з найдавніших часів. А також кішкам, собакам і навіть динозаврам (принаймні, так вважають археологи, які знаходять вимерлих гігантів із характерними деформаціями скелета).

Два найпоширеніші захворювання суглобів – артроз, або остеоартроз та артрит. При артрозі порушується живлення суглобового хряща, у результаті змінюється структура і самого хряща, і кісток поруч. Основні причини, що його викликають – травми, вроджені порушення біомеханіки суглоба, запальні процеси. Чим старша людина, тим вищі ризики, причому жінки хворіють частіше за чоловіків. За статистикою, близько 30% жінок 65 років і старших на власному досвіді знають, що таке артроз. Але юність і молодість теж нічого не гарантують – травми трапляються в будь-якому віці, особливо якщо у людини зайва вага, вона багато і важко працює – або просто любить спорт, танці та інші активності.

Артрит – це запалення суглоба, найчастіше спричинене інфекційними та аутоімунними захворюваннями. Ризики підвищують ті самі травми, порушення обміну речовин, зайву вагу, неправильне харчування. Окремий випадок артриту – подагра, при якій у суглобах відкладаються солі сечової кислоти. Подагрою страждали філософ Кант, імператор Нерон, письменник Тургенєв та багато інших «багатих і знаменитих». Це не випадково – розвиток захворювання може спровокувати пристрасть до рясної брутальної їжі – м’яса, солоного та алкоголю.

З генетикою, віком та інфекціями ми нічого вдіяти не можемо, але контролювати свою вагу та харчування – цілком!

Накриваємо стіл правильно, або які продукти корисні для суставів

Підгодуємо суглоби та кісточки, щоб не заважали здійсненню грандіозних планів, або просто для спокійного життя. Ось основні пункти святкової програми:

Заливна риба, холодець, желе із фруктів та ягід, навариста юшка, салат із водоростей. В таих ставах є мукополісахариди, складні білково-вуглеводні комплекси, які містяться в хрящах, зв’язках, кістках та синовіальній рідині, необхідної для живлення та змащування суглобів.

Банани, мандарини та інші цитрусові, чорна смородина, журавлина, брусниця, авокадо, боби, горіхи. Джерела вітамінів С та магнію, які потрібні для синтезу гіалуронової кислоти. Вона теж важлива складова суглобового хряща та синовії.

М’ясо, риба,  вишня, помідори, малина та полуниця, які містять колаген або стимулюють його вироблення в організмі. Нагадаємо, що колаген – білок, який відповідає за пластичність та пружність суглобового хряща.

Устриці, мідії, креветки, коричневий рис – джерела цинку, який також бере участь у синтезі колагену в організмі.

Бразильські горіхи, насіння соняшника, цільнозерновий хліб, гриби, сочевиця – джерело селену, що покращує роботу суглобів.

Тверді сири, сир, яйця, незбиране молоко. У цих продуктах багато кальцію, необхідного для здоров’я та міцності кісток.

Вершкове масло, печінка тріски – це вже про вітамін Д, який на пару з кальцієм підвищує щільність кісток.

Індичка, соя, яловичина, капуста, хрін, гірчиця, нут постачають нас сірою, вона сприяє засвоєнню кальцію в організмі.

Волоські горіхи, жирна морська риба, насіння льону та чіа. Цінні джерела омега-3 жирних кислот. Дослідження показують, що омега-3 знижує запалення у уражених артритом суглобах.

Баклажани, чорниця, жимолість, чорний виноград та інші овочі та фрукти фіолетового кольору. Вони багаті антоціанами, це антиоксиданти, що зменшують запалення.

Куркума дає протизапальний ефект та полегшує біль у уражених артритом суглобах. Щоб вона краще засвоїлася, її добре супроводжувати гострим перцем та імбиром. Можна додати прянощі до чаю і випити під бій курантів.

Салати, шпинат, морква, кабачки, броколі, цвітна капуста, спаржа, петрушка, кріп. Овочі та зелень теж борються із запальними процесами в організмі. Що більше їх на столі, то краще. Крім того, у листових овочах багато калію, він важливий для нормалізації обміну речовин.


У будь-якій системі харчування є секретний інгредієнт – рух, без якого вона не працюватиме. Скільки рухатися? Можна орієнтуватися на рекомендації ВООЗ – щонайменше 30 хвилин активності п’ять разів на тиждень. До речі, помірне фізичне навантаження абсолютно необхідне суглобам для того, щоб вони краще працювали і не рипіли. Оптимально – більше гуляти та плавати, займатися пілатесом, кататися на велосипеді. Якщо суглоби вже болять, порадьтеся з вашим лікарем. Він допоможе вибрати оптимальне навантаження та порадить спеціальну артродієту.

 

попередня статтяЩо налити в каструлю під час варіння пельменів, щоб вони стали смачнішими
наступна статтяЕксперти назвали “небезпечні” кімнатні рослини
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я