Чайна дієта: чи можна на ній схуднути

0
Чайна дієта: чи можна на ній схуднути
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Люди у всьому світі п’ють чай, є сотні різновидів (і відтінків) цього напою – від білого до чорного. Всі вони від природи містять велику кількість корисних для здоров’я речовин, які називаються флавоноїдами. Вважається, що вони знімають запалення та допомагають захистити від хвороб серця та діабету. Але чи можна схуднути, якщо пити багато чаю?

Як працює чайна дієта

Щоденна філіжанка чаю навряд чи допоможе вам залізти у вузькі джинси, які ви носили у свої золоті роки в університеті. Але деякі дослідження свідчать про те, що чай може допомогти вам трохи схуднути, якщо поєднувати його з правильним харчуванням та вправами. І враховуйте: якщо ви заміните свій ранковий капучіно або латте на чашку чаю з лимоном, ви скоротите майже 300 калорій від денної норми.

Чаї містять флавоноїди, які називаються катехінами, які можуть прискорити обмін речовин і допомогти організму швидше розщеплювати жири. А кофеїн, що міститься у багатьох чаях, збільшує споживання енергії, змушуючи організм спалювати більше калорій. Чудове поєднання лише в одній чашці!

І після того, як ви схуднете, чай може закріпити результат і зберегти вагу, запобігаючи уповільненню метаболізму, що зазвичай відбувається після будь-яких жорстких дієт.

Чорний чай

Це ферментований напій, ферменатція дозволяє йому хімічно змінюватись і часто збільшує вміст кофеїну. Він має сильний насичений смак. Дослідження, проведені на щурах, показують, що речовини, які містяться в чорному чаї, так звані поліфеноли, можуть перешкоджати всмоктуванню жиру в кишечнику.

Але слідкуйте за тим, що ви додаєте до чаю. Наприклад, молоко може знизити його суперздатність блокувати жир, а про цукор, сиропи та мед і так все зрозуміло.

Зелений чай

Зелений чай зазвичай не ферментують, листя просто пропарюють, а потім подрібнюють вручну.

Він особливо багатий на найпотужніший тип катехіну, так званий EGCG. Деякі дослідження показали, що люди, які часто пили зелений чай (але не тримали особливої ​​дієти), трохи втрачали у вазі – приблизно 1,3 кг за 3 місяці.

Щоб отримати таку ж кількість EGCG, що фігурувало у дослідженні, вам потрібно буде випивати 4-5 чашок звичайного зеленого чаю щодня. Однак будьте обережні, якщо збираєтесь налягати на зелений чай – він може вдарити по печінці.

Чай улун

Цей чай отримують шляхом сушіння чайного листя на гарячому сонці. Як і зелений чай, це багате джерело катехінів. В одному з досліджень люди з надмірною вагою, які пили улун щодня протягом 6 тижнів, втратили більше кілограма, причому з однієї з найпроблемніших зон – з живота.

Білий чай

Це найменш оброблений вид чаю, він має легкий солодкуватий смак (ідеально для тих, хто звик насипати пару ложок цукру у свій напій). Дослідження показують, що білий чай прискорює розпад існуючих жирових клітин та блокує утворення нових. Щоправда, такий експеримент ще не проводився на людях, але є шанси.

Іван-чай

Унікальна рослина – кипрей, або Іван-чай, як його ще називають – має вражаючу кількість лікувальних властивостей. При правильному заварюванні (нічого складного – залити окропом та почекати хвилин 5-7) він нормалізує роботу кишечника та обмін речовин, заспокоює нервову систему, надає дренажний ефект, знімає набряки та допомагає схуднути. Строго кажучи, заварений кіпрей – це не чай, а квіткова рослина, яка має зовсім іншу природу і, наприклад, зовсім не містить кофеїну – так що його можуть вживати навіть ті, кому кофеїн протипоказаний.

Дієта на зеленому чаї

Б’ємося об заклад, ви подумали про дієту, в ході якої ви цілими днями п’єте чай і більше нічого. Але це зовсім не так. Насправді, «чайна дієта» має на увазі, що ви додаєте цей напій у свій план харчування, щоб швидше схуднути.

Сенс дієти на зеленому чаї у тому, що його інгредієнти допомагають блокувати всмоктування жиру, прискорюють обмін речовин, включаючи механізми спалювання жиру. Рекомендується «сидіти» на чайній дієті 17 днів, але і після цього ви можете продовжувати пити зелений чай регулярно без будь-яких негативних побічних ефектів.

Є всього 2 правила, дотримуватися яких не важко. Все, що вам потрібно – випивати чашку зеленого чаю вранці до їжі (до речі, він і допоможе вам прокинутися), а потім – перед кожним прийомом їжі (не менше 3 разів на день). Секрет у тому, що після чашечки чаю ви вже не будете настільки голодними, а в мозок надійде сигнал про необхідність перетворювати жирові запаси в енергію. До того ж це допомагає поліпшити травлення.

Дієта не обмежує ваш вибір продуктів, тому технічно ви можете їсти що завгодно, від морозива та червоного вина до пасти та м’яса. Майте на увазі, що найкращі результати досягаються при поєднанні здорового харчування з режимом фізичних вправ, а зелений чай лише доповнює та посилює ефект від ЗОЖу.

Дієта на Іван-чаї

Є ще одна цікава дієта, заснована на вживанні Іван-чаю. Для досягнення кращого ефекту дієти варто дотримуватися курсу, хоча б 2 тижні, при цьому дотримуватись балансу в харчуванні, не переїдати на ніч і в принципі, обмежити солодке. Не варто лякатися, справа в тому, що Іван-чай сам по собі має суперздатність зменшувати тягу до десертів, так що це завдання не стане надто складним.

Залийте 2 чайні ложки листя Іван-чаю двома склянками окропу, зачекайте 10 хвилин, процідіть. Пити цей відвар потрібно за 20 хвилин до кожного прийому їжі (можна і в холодному вигляді).

Схуднення відбудеться за рахунок того, що кипрей покращує травлення, має легкий сечогінний ефект, знімає набряки і знижує апетит – ви помітите зміни вже за ці 2 тижні і, можливо, не захочете зупинятись!

До речі, така дієта має приємний побічний ефект – підвищення імунітету!

попередня статтяЯк зробити свинячий бульйон прозорим і не таким жирним
наступна статтяЧому досвідчені городники не викидають кульбабу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я