11 хитрощів, які допоможуть приготувати борщ мрії

Підпишись на нас:

Борщ – це улюблена страва багатьох людей. Його можна приготувати сотнями способів, додаючи різні компоненти та змінюючи технологію. Тому щодо приготування борщу існує маса суперечок, які точно не вирішити, адже кожна жінка впевнена, що її борщ найкращий.

Одні господині варять його на пташиному м’ясі, але він не буде жирним. Інші додають відразу яловичину та свинину, вважаючи, що таке поєднання є найкращим. У м’ясі не повинно бути великої кількості жиру, адже це негативно відіб’ється на його смаку.

Бульйон

Головне – це наваристий бульйон, тому м’яса ніколи не варто шкодувати. Є рецепти, коли додаються кістки та створюється відчуття, що так вийде приготувати правильний бульйон. Це не зовсім так, адже саме м’ясо формує смак та створює правильний аромат.

Особливу увагу варто приділяти швидкості приготування. Деякі господині намагаються прискорити процес приготування бульйону, але в цьому випадку м’ясо не віддасть смаку та аромату. Середній час приготування – 2 години, прискорювати цей процес не варто.

Якщо до борщу було додано м’ясо з кістками, його варто витягнути, звільнити від жил і нарізати. Залишати м’ясо з кістками у борщі – це точно не найкраща ідея.

Картопля

Головна помилка – це картопля, нарізана на дрібні шматочки. У цьому випадку картопля стане м’якою і почне розварюватись. А якщо хочеться отримати невеликі шматки картоплі у борщі, необхідно вибирати сорти, які не розварюються.

Перед додаванням картоплю можна трохи обсмажити. Такий прийом допоможе змінити смак страви, а бульйон стане більш наваристим. Обсмажуючи картоплю, можна одразу додати спеції, які тільки посилять смак. При обсмажуванні важливо отримати невелику скоринку, повна готовність не потрібна.

Смажити чи варити овочі

Суперечки на цю тему ніколи не закінчаться. Деякі господині обсмажують овочі, інші лише варять. Тут важливо визначитись, який результат хочеться отримати. Якщо є бажання покращити смак борщу, краще обсмажувати, але на це доведеться витрачати більше часу. Щоб заощадити свій час, можна овочі одразу варити або вибирати ту частину, яку можна обсмажити.

Карамелізація овочів

Найнезвичайніший варіант – це карамелізування овочів. Їх необхідно смажити на повільному вогні. У цьому випадку цибуля стане прозорішою, а морква м’якою. Карамелізація дозволяє значно змінити смак страви. Існує безліч технологій, які сміливо можна застосовувати.

Буряк

Для зручності багато господинь відварюють буряки в бульйоні, але таке рішення оптимальним назвати не можна. Буряк починає втрачати свій колір та смак. Краще заздалегідь приготувати його в духовці і нарізати соломкою, додаючи в борщ, а отримані шматки обсмажуються до повної готовності.

Дехто радить додавати в бульйон лимонний сік, щоб буряк не втратив свій колір. Але тут потрібно виявляти обережність, оскільки кінцева страва може стати кислою.

Який порядок закладання овочів

Порядок наступний:

  1. Картопля.
  2. Капуста.
  3. Овочі.

Особливу увагу слід приділяти капусті. Якщо вона білокачанна зимова, необхідно більше часу витрачати на її приготування. Капуста додається, тоді, коли картопля зварилася на половину. Буряк додається відразу після капусти.

Прянощі

Різні прянощі завжди додаються після вимкнення. Стандартний набір:

  • лавровий лист;
  • чорний перець;
  • перець горошком.

Додаючи лавровий лист, він повинен перебувати в бульйоні 3-5 хвилин. Залишати його в борщі точно не варто, адже тоді він почне віддавати неприємний аромат та смак.

Як зробити борщ кислим

Багато хто для підкислення використовує оцет. Прийом поширений і він довів свою ефективність. Хіба все так добре? Оцет точно не можна назвати корисною добавкою. Краще підкисляти лимонним соком або помідорами, які можна додавати до засмажки.

Заправка борщу

Класична заправка: товчене сало з часником. Якщо сала немає в наявності або не хочеться його додавати, його можна не додавати. Однак часник має бути завжди. Часник можна додавати у різному вигляді. Наприклад, можна пропустити його через прес, щоб залишити лише аромат та приємний смак.

Закінчення приготування

Відразу після приготування необхідно дати борщу постояти близько півгодини. Можна прикрити його рушником. Після цього борщ можна подавати зі сметаною, пампушками та зеленню.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Чим підживити моркву: добрива для моркви під ногами

Морква, як і кожна посаджена городня культура, потребує підживлення....

Як правильно варити яйця, щоб не потріскалис

Якщо в якомусь рецепті потрібні цілі варені яйця, то...

Корисна порада, як вигнати мух із квартири

З кожним днем надворі стає все тепліше. І можна...

Кулінарні правила, щоб смажена печінка була м’якою

Страви з печінки будуть тільки тоді смачними, коли вона...

Яких помилок допускаються городники під час поливу

Поливання насаджень – необхідна дія, особливо влітку. Але неправильним...

Сніданок з категорії правильного харчування: смузі з апельсинів та зеленої гречки

Почати ранок можна з легкого та дуже незвичайного сніданку,...

Шоумен Олексій Суханов не зміг оновити дані в ТЦК з вагомої причини

Вимога оновити дані стосується всіх, незалежно від професійної діяльності....