...
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися печії: 8 простих способів, які миттєво покращать ситуацію

Як позбутися печії: 8 простих способів, які миттєво покращать ситуацію

Підпишіться на нас:

Якщо ти ніколи не стикалася з печією, то впевнені, появу цього стану не можна сплутати ні з чим. Причин появи печії чимало, тому варто знати про працюючі способи, які дозволять швидко полегшити стан.

Печія – відчуття печіння за грудиною – може виникнути після вживання деяких продуктів, наприклад жирної, кислої або надто перченої їжі. Крім того, із печією часто стикаються вагітні жінки, які раніше про цей стан нічого не знали. І, нарешті, печія – один із основних симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби – хронічного захворювання, що потребує медичної уваги.

Сама печія виникає в тому випадку, якщо кислий вміст шлунка потрапляє в стравохід – кислота починає дратувати його стінки, що й виливається у неприємні відчуття.

Втім, якими б не були причини печії, її напад завдає сильного дискомфорту. Зібрали кілька способів швидко позбутися печії. Нагадаємо, що вони годяться для епізодичних випадків. А якщо печія виникає часто й самостійно зняти напад не вдається, це привід для звернення до фахівця – може йтися про серйозну проблему.

Зроби одяг вільнішим

Якщо твій одяг занадто туга – пояс штанів тисне на живіт, на тобі білизна або корсет, що тягне, то це може впливати на положення твого шлунка. У деякі моменти це сприяє попаданню шлункового соку до стравоходу і тим самим неприємним відчуттям.

Спробуй послабити ремінь, розстебнути гудзик і почати дихати вільніше. Це може спрацювати.

Зміни позу

Неправильна та незручна поза можуть впливати так само, як і тісний одяг. Якщо ти лежиш або сидиш, але при цьому відчуваєш печію, спробуй випрямитись і по можливості встати.

Підніміть верхню частину тіла

У положенні лежачи печія може посилюватись. Якщо печія наздоганяє тебе, коли ти лягаєш спати, спробуй змінити позу і підняти верхню частину тіла – для цього використовуй високу подушку. Важливо підняти не лише голову, а й усю верхню частину тіла.

Спробуй імбир

Імбир для боротьби зі печією використовується протягом багатьох століть: цей корінь допомагає боротися зі нудотою, а також може усувати і печіння.

Втім, просто так жувати імбир не радимо, та й мало хто здатний це зробити. Краще додавати імбир у супи, печеню та інші страви, крім того, нагоді імбирний чай та інші напої з його додаванням.

З’їж лакрицю

Ставитися до лакриці спокійно неможливо: одні її люблять, інші ненавидять. Але показано, що лакриця може допомогти при печії: вона робить вироблення слизу більш інтенсивним – цей слиз захищає стравохід від дії кислого вмісту шлунка.

Спробуй пожувати лакрицю, але не захоплюйся нею – через неї може піднятися тиск.

Пожуй жуйку

Результати дослідження 2014 року вказують на те, що жування жуйки протягом півгодини після їжі полегшує печію. Сам процес жування стимулює вироблення слини, яка просто розбавляє кислоту, і тому відчуття перестають бути неприємними.

Уникай тютюнового диму

Виявляється, куріння теж може провокувати печію. Якщо ти куриш, то, можливо, помічала, що куріння викликає напад печії. Тютюновий дим може бути небезпечним для пасивних курців.

Прийми ліки від печії

Препарати від печії можна придбати в будь-якій аптеці, щоб придбати їх, рецепт не знадобиться. Усі ліки поділяються на три великі групи: антациди, Н2-блокатори, інгібітори протонної помпи.

Ліки, що відносяться до останніх двох груп, пригнічують вироблення кислоти, а антациди її нейтралізують.

Що потрібно зробити, щоб не зіткнутися з печією

Загальні рекомендації щодо того, що зробити, щоб печія не виникала або виникала набагато рідше, такі:

  • відмовся від гострої та жирної їжі;
  • їжте принаймні за 3 години до сну;
  • не лягай відразу після їжі;
  • стеж за вагою.

Якщо ти стикаєшся з печією частіше 2-3 рази на тиждень, то переставай лікуватися домашніми засобами, а звернися до лікаря.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...