...
ГоловнаЗдоров'яУ якому віці з'являється «запах бабусі» і як цьому запобігти

У якому віці з’являється «запах бабусі» і як цьому запобігти

Підпишіться на нас:

Чи знаєш ти вік появи запаху старості? Виявляється, він починає супроводжувати жінок набагато раніше, ніж прийнято рахувати!

Запах нашого тіла змінюється з роками — кажуть, усі маркетологи світу мріють про день, коли хіміки зможуть відтворити особливий аромат немовлят, який буквально топить матерів у окситоцині. Однак деякі зміни не йдуть нам на користь: характерне амбре людей похилого віку вважається вкрай неприємним — найчастіше його описують як затхле та солодке. Але чому ж воно взагалі виникає і чи справді пов’язане із віком?

Причини появи запаху старості

Почнемо з головної помилки: вважається, що люди похилого віку просто не стежать за собою, перестають своєчасно приймати душ і міняти одяг — от і починають «пахнути». Це не зовсім так: чистота та гігієна для уникнення запаху, який з’являється у людей з роками, звичайно ж, мають значення, але справа не тільки в них.

Догляд за тілом для запобігання запаху важливий, але навіть ті, хто скрупульозно дотримуються всіх правил, перебувають у зоні ризику. Підводить нас, як це часто трапляється, власний організм — особливий «шлейф» є результатом зміни хімічних процесів, що відбуваються в ньому.

Цікавий факт: у Японії прийнято дарувати подарунки для запобігання запаху старості, а саме спеціальне елітне мило, яке дозволяє з ним впоратися.

2001 року група дослідників під керівництвом доктора Шиничиро Хейза вирішила з’ясувати, як пов’язані запах старості та вік. Вчені запропонували випробуваним у віці від 26 до 75 років протягом трьох днів носити сорочки зі спеціальними вставками в районі пахв, після чого зібрали молекули, які затримала тканина.

Вилучені речовини було пропущено через мас-спектрометр. У результаті з’ясувалося, що свіжість та аромат тіла у людей визначаються «середнім по лікарні» набором сполук, і лише кількість одного з них – 2-ноненалю – зростає з віком.

Чому це відбувається?

Справа в тому, що з часом шкіра починає синтезувати більше жирних кислот, а ось антиоксидантів, які їх нейтралізують, виробляється менше. У результаті кислоти розщеплюються і перетворюються на 2-ноненаль, який, будучи альдегідом, дуже погано змивається. Саме він і є джерелом того самого «затхлого» амбре.

Цікавий факт: наші спроби зрозуміти, як продовжити свіжість і аромат тіла, пов’язані з юністю, продиктовані упередженим ставленням до людей похилого віку. У сліпому тестуванні запах 2-ноненалю люди оцінювали як «нешкідливий», якщо не знали про його походження, і називали його «огидним», коли їм говорили, звідки взято зразок.
З’ясувалося, що думати про те, як запобігти запаху бабусі, треба набагато раніше, ніж прийнято вважати: 2-ноненаль почав з’являтися на сорочках людей віком 40 років, і чим старші були учасники, тим більше пахучого альдегіду містила тканина.

Як уже говорилося, гігієна для запобігання запаху бабусі працює не надто ефективно. Однак є й хороші новини: Хейз та його колеги з’ясували, що існують люди, яким поради щодо боротьби із запахом тіла не знадобляться взагалі: у деяких літніх випробуваних на шкірі було так мало 2-ноненалю, що мас-спектрометр ледве зміг його виявити.

Чому так відбувається, і кому вдасться зберегти свіжість та аромат тіла незмінними, а кому – ні, вчені досі не знають. Може, йдеться про генетичну лотерею, а може про спосіб життя — це ще належить з’ясувати.

На думку хіміків з Японії, відповіддю на питання про те, як позбутися запаху старенької може бути… хурма! У доглядовій косметиці та парфумі використовують її екстракт: вважається, що танін, що міститься у фрукті, розчиняє 2-ноненаль – тому витяжку з хурми додають у парфуми, мило, гелі для душу та дезодоранти для боротьби із запахом тіла «вікової» лінійки.

Збільшити кількість антиоксидантів, що нейтралізують альдегід, можна, додавши в раціон продукти, багаті на них: ягоди, броколі, брюссельську капусту, буряк, виноград, родзинки, сливи, чорнослив і зелений чай.

Також варто звернути увагу на склад доглядової косметики для тіла – вона також може містити антиоксиданти: коензим Q10, вітаміни А, С, Е, К і D, провітамін А, ресвератрол, таніни та антоціани.

Необхідно стежити за споживанням достатньої кількості води – якщо її недостатньо, то сальний секрет, що виробляється шкірою, стає густішим, а сама шкіра пахне набагато сильніше. Слід контролювати свої хронічні захворювання: деякі вчені вважають, що запальні процеси в організмі призводять до «пахового» розпаду клітин.
Ці хакі — не просто засоби для усунення запаху тіла: вони цінні тим, що допоможуть зміцнити своє здоров’я і краще почуватися. Це набагато корисніше, ніж завжди метатися в пошуках інформації про те, як уникнути неприємного запаху тіла, пов’язаного з віком. Зрештою, нонаналь – близький родич ноненалю – використали при створенні легендарних Chanel №5!

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...