5 продуктів для “здоров’я печінки”

0
5 найбільш відповідних продуктів здоров'я печінки
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Печінка на 80% складається з клітин гепатоцитів – вони мають високий метаболізм і здатність до регенерації при пошкодженні. Але неправильне харчування, стреси, ліки та алкоголь призводять до порушень роботи важливого органу, які не завжди можна виправити. Вибираючи для щоденного раціону корисні продукти, можна допомогти травній системі та конкретно печінці виконувати свої функції на повну силу.

Подробиці

Гарбуз. Для печінки продукт дуже корисний. Причому як у печеному, так і у вареному вигляді. У м’якоті гарбуза містяться вітамін А (каротиноїди), фосфоліпіди та ненасичені жирні кислоти Омега 3–6. Ці речовини мають гепатопротекторну властивість – беруть участь у побудові клітинної мембрани гепатоцитів, обміні холестерину, перешкоджають окисленню ліпідів у клітинній мембрані. Клітковина з гарбуза має м’яку жовчогінну та протизапальну дію, що сприятливо впливає на травлення. Якщо ви любите гарбузовий сік або насіння – чудово, вони теж дуже корисні. Гарбуз і буряк гарні не тільки для здоров’я печінки, але і чудово виглядають в одній тарілці

Буряк. Багатий вітамінами А, групи В (В1, В2, В6, фолієвою кислотою) і фосфором, які є будівельним матеріалом для клітин печінки. Клітковина стимулює жовчовивідні шляхи та допомагає при застої жовчі.

Ягоди: вишня, малина, журавлина. У ягодах червоного кольору високий вміст каротину (вітаміну А), аскорбінової кислоти та харчових волокон (пектин, клітковина). Всі ці речовини стимулюють ріст та регенерацію гепатоцитів при пошкодженні печінки внаслідок таких захворювань, як вірусні гепатити, алкогольна хвороба печінки, жировий гепатоз. Червоні ягоди допомагають регенерації клітин печінки.

Зелений чай. Містить танін, кофеїн та велику кількість вітаміну С, що сприяє протизапальному та потужному антиоксидантному ефекту. Вченими доведено: чай бере участь у обміні різних видів жирів. А саме зелений чай знижує рівень загального холестерину та «поганого» холестерину, що допомагає у профілактиці жирового переродження печінки (гепатозу) та атеросклерозу. Зелений чай знижує рівень холестерину, а куркума захищає клітини печінки від токсинів.

Куркума. Популярна спеція із сімейства імбирних. Прянощі містять ефірні олії та речовину куркумін, відомий своїми лікувальними властивостями. Його антиоксидантна та протизапальна дії захищають гепатоцити від токсинів, знижуючи ступінь окислення ліпідів, або так званий окисний стрес.

попередня стаття“Секрети” приготування “прозорого” холодця із курки і без желатину
наступна статтяГоловні правила та помилки недосвідчених квітникарів при живцюванні троянд
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я