Перевірено вченими: 7 переваг та способів застосування рицинової олії

Підпишись на нас:

Рицинову олію люди використовували протягом тисячоліть, і вона чудово зарекомендувала себе. Цей засіб можна купити за мізерні гроші. Але ефект, який дає рицинова олія, дорогого коштує!

Що таке рицинова олія?

Отримують рицинова олія з насіння рослини Ricinus communis – рицини звичайної. Вони містять токсичний фермент під назвою рицин, проте готовий продукт абсолютно безпечний: отруту нейтралізують у процесі нагрівання.

Рицинова олія широко використовується в бьюті-індустрії, медицині та промисловості. ЇЇ додають у продукти, ліки та косметику – від туші для вій до масок для волосся. Наші пращури теж часто вдавалися до її допомоги: у Стародавньому Єгипті вона була і паливом, і ліками від подразнення очей, і навіть препаратом для стимуляції пологів.

Сьогодні рицинова олія залишається популярним натуральним засобом для лікування різних захворювань, і все завдяки її перевагам. Яким? Розповідаємо по порядку!

Рицинова олія – це потужне проносне

Рицинову олію відносять до стимулюючих засобів — тих, які провокують рух м’язів, що, своєю чергою, призводить до очищення кишечника. Як і інші препарати цього типу, рицина діє швидко і тому використовується для полегшення тимчасових запорів. Працює олія завдяки рицинолевій кислоті, що міститься в ньому, яка всмоктується в тонкому кишечнику, надаючи потрібний ефект.

Дослідження, результати якого були опубліковані в 2010 році, показало, що у людей похилого віку, які приймають рицинову олія, зменшувалися симптоми запорів, до того ж сам «процес» проходив простіше, і вони рідше відчували, що кишечник спустошений не повністю.

Але треба пам’ятати: рицинова олія безпечна в малих дозах, а у великих може викликати спазми в животі, нудоту, блювання і діарею. Тож для лікування довгострокових проблем — хронічних запорів — його не можна використовувати: шкоди та незручностей воно принесе більше, ніж користі.

Рицинова олія – відмінний натуральний зволожувач

Як ми вже згадували, в рициновій олії міститься рицинолева кислота: якщо бути точними, то касторка складається з неї на 90%. Це рідкісна мононенасичена жирна кислота, яку можна використовувати для зволоження: вона запобігає втраті вологи через верхній шар шкіри. Тому рицинова олія так часто додають у лосьйони, креми і засоби, що очищають.

Але зовсім необов’язково купувати їх, адже нерідко косметика включає потенційно шкідливі інгредієнти: консерванти, аромати і барвники. Можна скористатися чистою касторовою олією і таким чином уникнути впливу чогось зайвого. До того ж, вона коштує недорого і підходить і для обличчя, і для тіла. Можна робити «коктейлі», змішуючи рицинову олію з менш густими мигдальною і оливковою.

Але слід пам’ятати: хоча рицинова олія і вважається безпечною, у деяких людей вона може викликати алергічну реакцію. Для інших воно чудова альтернатива магазинним продуктам.

Касторова олія сприяє загоєнню ран

Якщо нанести рицинова олія на рану, вона створює вологе середовище, яке сприяє загоєнню і запобігає висиханню виразок. Воно також стимулює ріст тканин, зменшує накопичення мертвих клітин шкіри та запобігає ороговінню. Виробники ліків про це добре знають, і тому касторка входить до складу багатьох популярних мазей.

Дослідження показують, що засоби, в які додають рицину, особливо корисні у випадках з пролежнями – ранами, які з’являються через тривалий тиск на шкіру. Висновки вчені зробили, спостерігаючи за 861 постояльцем будинку для людей похилого віку, у яких були подібні проблеми.

Касторова олія має протизапальний ефект

Таку дію вона надає завдяки тій самій рицинолевій кислоті, яка дає вражаючі протизапальні властивості, що підтверджується різними дослідженнями.

Наприклад, застосування гелю з рицинолевою кислотою призвело до значного зменшення болю та запалення в порівнянні з іншими методами лікування. Є також дані про те, що рицинолева кислота допомагає при ревматоїдному артриті та сприяє зменшенню сухості та подразнення шкіри у людей зі псоріазом.

Рицинова олія допомагає зменшити кількість прищів

Рицинова олія має властивості, які допомагають боротися із симптомами акне. Вважається, що запалення – один із факторів розвитку цієї хвороби, і тому касторка є відмінним засобом, що дозволяє запобігти появі нових прищів.

Акне також пов’язано з дисбалансом певних типів бактерій на шкірі, у тому числі золотистого стафілокока. Касторова олія має антимікробну дію: як показали дослідження, вона пригнічує зростання стафілококу та ряду інших мікроорганізмів.

Рицинова олія має протигрибкові властивості.

Є такий грибок — Candida albicans, який зазвичай викликає низку проблем із зубами. Через нього розростається зубний наліт, розвиваються інфекції ясен та кореневих каналів. У 2013 році вчені з’ясували, що рицинова олія дозволяє успішно боротися з цим грибком, зберігаючи здоров’я порожнини рота.

Стане в нагоді касторка і людям похилого віку, які використовують зубні протези. У них нерідко виникає стоматит через те ж Candida albicans, а, як показало дослідження, замочування вставних щелеп у розчині, що містить рицинову олію, допомагає впоратися з цим грибком і запобігти хворобі. Допомагає і при лікуванні стоматиту у вікових пацієнтів.

Рицинова олія збереже твої волосся та шкіру голови здоровими

Сухі або пошкоджені локони особливо потребують інтенсивного зволожуючого засобу. Який? Ну, звичайно ж, такому, як рицинова олія! Багато людей знають це і використовують її як натуральний кондиціонер для волосся.

Вчені вже давно знають, що жири, які містяться в касторці, підвищують гнучкість волосся і знижують його ламкість. До того ж вона допомагає боротися з лупою, адже її поява нерідко пов’язана із себорейним дерматитом – запальним захворюванням шкіри голови. А, як ти пам’ятаєш, касторка допомагає впоратися із запаленням. І, нарешті, вона має зволожуючу дію, а це знижує лущення шкіри, що призводить до утворення лупи.

Що треба враховувати при використанні рицинової олії?

Отже, щойно ми з’ясували, що рицинова олія допомагає при різних проблемах. Але з ним, як і з будь-яким засобом, треба поводитися з обережністю. Чим воно може бути небезпечним?

  1. Медики використовують рицинову олію для стимулювання пологів, і тому її треба уникати жінкам, які виношують дитину, на всіх термінах вагітності.
  2. Касторова олія може викликати діарею. Воно допомагає при запорі, але якщо ти приймеш її занадто багато, то все скінчиться зневодненням і дисбалансом електролітів.
  3. Рицинова олія може викликати алергічні реакції. Якщо вирішиш його використовувати, спочатку нанеси невелику кількість на маленьку ділянку шкіри, щоб перевірити, як відреагує твоє тіло.

Якщо ти врахуєш ці три прості правила безпеки, то сміливо додай рицинову олію в свою аптечку – вона стане незамінним багатофункціональним натуральним засобом, який допоможе впоратися з різними проблемами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні,...

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та...

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож...