Які несподівані напої та продукти бадьорять сильніше за каву

Підпишись на нас:

«Підняти підняли, а розбудити забули»: знайома історія? Якщо кава, всупереч очікуванням, не допомагає тобі прокинутися, або з якихось причин ти не можеш її вживати, спробуй інші продукти та напої — природні енергетики.

Для багатьох ранкова чашка кави – ритуал та символ початку нового дня. Чарівний аромат йому надає кафеоль – масляниста речовина, що утворюється при обсмажуванні. А за цінний тонізуючий ефект у каві відповідає власне кофеїн, алкалоїд, що впливає на аденозинові рецептори. Це означає, що кава, по суті, не бадьорить, а блокує стан сну, підтримуючи нервову систему у збудженому стані.

Ступінь обсмажування безпосередньо впливає на кількість кофеїну в зернах: чим кава темніша, тим менше кофеїну. Відносно безпечною для людини вважається доза 300 мг кофеїну — стільки його міститься в одній чашці міцної кави. Цю кількість тіло може переробити і вивести без додаткових пригод.

Говорячи про продукти та напої, які бадьорять як каву (або навіть сильніше), давай поговоримо не лише про ті, що містять кофеїн. Інші натуральні речовини також здатні підбадьорити організм – спробуй знайти альтернативу каві, якщо виникла така потреба чи просто інтерес.

Вода

Напевно, ти неодноразово чула пораду починати день зі склянки чистої води кімнатної температури — також нерідко радять додати в цю склянку трохи меду та лимонного соку, якщо немає алергії та інших протипоказань. Вода – найважливіший елемент здорового метаболічного обміну. І часто саме недолік гідрації змушує нас відчувати втому та млявість. До речі, кава виводить воду, і це одна з причин, через яку зловживати небезпечно.

Матча

Якщо ти цінуєш ритуал кави, то японський яскраво-зелений чай матча повинен тобі сподобатися! Його гіркуватий смак і незвичайний аромат чудово гармонують із молоком, у тому числі рослинним. Матча містить багато хлорофілу, що має антисептичну та ранозагоювальну дію, а також амінокислоту L-теанін. Вона також бадьорить, але інакше ніж кофеїн, викликаючи розслаблення без втрати концентрації. Матча випускається у вигляді порошку дуже тонкого помелу, і напій потрібно збивати вінчиком або маленьким міксером для латте.

Золоте молоко

Або куркума-латте: це напій, що готується з молока і спеціальної суміші спецій (куркума, імбир, аніс, кориця, кардамон, запашний або чорний перець — можна купити готовий склад або зробити адаптований під свої смаки). Акторка Гвінет Пелтроу зізнавалася, що давно замінила каву на куркума-латте і почувається чудово. Попереджаємо: на каву золоте молоко зовсім не схоже, проте сприяє схудненню завдяки високій дозі куркуміну, і пити його можна не тільки вранці, а й перед сном.

Гіркий шоколад та ягоди

Це не тільки смачно, а й корисно! Гіркий шоколад містить кофеїн, дія якого нам чудово відома, а також теобромін та масу цінних ефірних сполук. Свіжі (та й заморожені) ягоди буквально під зав’язку «набиті» антиоксидантами та вітамінами, що викликають миттєвий сплеск енергії.

Мугітя

Це також японський напій, який останнім часом набирає популярності в Росії, причому п’ють його не тільки переконані адепти ЗОЖ. Мугитя роблять із обсмаженого ячменю або пшениці і він має дуже м’який, ніжний смак. Пити його можна не лише гарячим, а й холодним: ячмінний чай і бадьорить, швидко знімає набряки, і покращує кровообіг. Його секрет – у високій дозі вмісту ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), що покращує когнітивні функції, пам’ять та концентрацію.

Імбирні цукати

Хороші і до чаю, і самі собою. Гіркота і гострота імбиру балансуються солодощами цукру, і всього пара цукатів підбадьорять тебе як слід завдяки вмісту алкалоїду гінгеролу, що володіє зігріваюч дією і розганяє метаболізм.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Як приготувати швидкий та пухкий шоколадний пиріг на молоці

Можна говорити багато про випічку, але в пріоритеті завжди...

Шанувальники Міки Ньютон дізналися, що вона насправді не білявка: артистка показала фото

Міка Ньютон в образі білявки з коротким волоссям досить...

Як приготувати салат з яловичини та овочів: «секрет» в гарячій заправці

Салат з яловичиною дуже поживний та смачний. Він може...

Чому потрібно їсти ківі: яка користь фрукта для здоров’я

Ківі - корисний екзотичний фрукт, який майже не має...

Мариновані огірки з гірчицею та куркумою: закуска за 8 годин

Мариновані огірки відмінно доповнюють різні страви. Вони такі хрусткі...

10 продуктів, у яких білка більше, ніж у яйцях

Незважаючи на те, що яєчний білок практично універсальний -...

Поживний та низькокалорійний вівсяномлинець з бананом на сніданок

Щоб ранковий перекус був смачним, корисним, ситним, пропонуємо зробити...