«Хліб шкідливий» та ще 4 міфи про харчування, які розвінчали вчені

Підпишись на нас:

Численні міфи про здорове харчування збили з пантелику багатьох із нас — ось чому так важливо знати, що рекомендують їсти (або, навпаки, не їсти) вчені.

Наприклад, не варто відмовлятися від глютена, якщо це не рекомендація твого гастроентеролога — він шкідливий лише тим людям, у яких є його непереносимість. Ось ще кілька міфів про продукти, про які тобі треба знати.

Міф №1: соя викликає рак

Як пояснює дієтолог Рохіні Баєкаль, дослідження, які пов’язали сою та розвиток онкологічних захворювань, проводилися на щурах. Ті ж, у яких брали участь люди, показали, що вживання сої в їжу знижує ризик раку передміхурової залози, раку молочної залози та серцево-судинних захворювань. Нічого дивного, адже соя — відмінне джерело рослинного білка, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот.

 Міф №2: хліб шкідливий

Війна з хлібом ведеться вже багато років: останнім часом він набув репутації одного з найгірших продуктів, які можна їсти. Однак дослідження 2020 року “Association Between Plant and Animal Protein Intake and Overall and Cause-Specific Mortality”, в якому були вивчені дані 237 036 чоловіків і 179 068 жінок, отримані за 16 років, показало, що вживання рослинного білка пов’язане з нижчою вірогідністю смерті загалом і від серцево-судинних захворювань, і особливо помітною залежність стає, коли протеїни люди отримують з хліба та макаронів, а не м’яса та яєць.

Міф №3: картопля шкідлива

Як пояснює дієтолог Торал Шах, звичайна картопля містить клітковину, вітамін В та інші поживні речовини – особливо багато їх у шкірці. Є ще один нюанс, про який важливо знати: виявляється, найкорисніше розігріті залишки приготовленої картоплі — у них більше резистентного крохмалю, а глікемічний індекс у вчорашнього пюре буде нижчим, ніж у свіжого.

 Міф №4: треба уникати всіх оброблених продуктів

Як пояснює Баєкаль, все залежить від того, як оброблялися продукти. Наприклад, заморожені фрукти та овочі часто мають таку ж поживну цінність, як і свіжі (а в чорниці після дії холоду навіть додається антиоксидантів). Немає нічого поганого в консервованій квасолі, сухофруктах, цільнозернових макаронах і тофу — уникати треба лише ультраобробленої їжі: газованих напоїв, чіпсів, упакованого печива, до складу якого нерідко входять трансжири тощо.

Міф № 5: не можна їсти вуглеводи ввечері

Як пояснює дієтолог Кетрін Рабесс, тілу потрібні вуглеводи не тільки тоді, коли ми рухаємося — вони потрібні, поки наш мозок працює, адже для цього йому потрібна глюкоза. Тож не варто відмовлятися від картоплі чи хліба після 16:00 – це лише знизить твою витривалість та здатність концентруватися.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Попелиця на кущах смородини: швидка допомога рослинам

Що може бути кращим, ніж зібрати урожай ягід на...

Стимулятор росту помідор: народний рецепт

Будь-яка розсада, перед тим як буде висаджена на грядки...

Сода чи розпушувач: чи є між ними різниця

Під час готування випічки в одних рецептах зазначається сода,...

Що робити з почорнілою алюмінієвою каструлею: 4 способи

Блискучий посуд без слідів накипу, жиру та їжі, що...

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...