...
ГоловнаКулінаріяЯк смачно приготувати пшоно

Як смачно приготувати пшоно

Підпишіться на нас:

У кулінарних книгах і на просторах мережі Інтернет є велика кількість рецептів приготування складних і хитромудрих страв. А ось правильних способів приготування пшона, на жаль, досить важко знайти.

Переважна більшість населення ставиться нейтрально, або негативно до пшоняної крупи. І даремно. Варто звернути свою увагу на неї.

Пшоно за своїм складом перевершує багато культур: наявність білка вище, ніж у ячмінної крупи або рису. Більше фосфору, ніж у м’ясних продуктах; вище рівень фолієвої кислоти, ніж у свіжій кукурудзі, або пшениці. Ця культура містить великий вміст вітаміну B, цинку, магнію, йоду та натрію. А ще пшоно має чудовий смак.

Щоб приготувати правильну пшоняну кашу, необхідно скористатися такими інгредієнтами:

  • 250 гр пшона.
  • 600 мл. води.
  • вершкове масло – 60 г.
  • сіль – 15 г.
  • 50 г цукру.

Процес приготування

Перший секрет – рятування від пилу і зайвих масел з крупи. Це можна зробити в такий спосіб. У каструлю висипати 250 г пшона, залити 200 мл води і закип’ятити. Потім відкинути на сито, промити під струменем холодної води до того моменту, як вона стане прозорою.

Промиту крупу повернути в каструлю, додати сіль (15 г) та цукор (50 г) і залити 400 мл. води. Співвідношення має бути саме 1/2.

Якщо буде менше, то готова страва вийде сухуватою, набуде в’язкої структури. Не варто прикривати щільно кришкою (другий секрет).

Третій секрет – Необхідно стежити за варінням крупи. Через 10 хв. кипіння, коли рівень води зрівняється з крупою, додати вершкове масло (60 г). Саме воно надасть готовій каші розсипчастість та вершковість у смаку.

Четвертий, останній секрет. Щільно прикрити каструлю кришкою і дати спокій. Дати воді, що залишилася, остаточно вбратися. Не можна перемішувати, оскільки порушується температурний режим. У фіналі можна загорнути в теплу ковдру, або відправити в духовку для збереження теплоти.

Вище було наведено рецепт приготування пшона як каші, тепер варто звернути увагу на пшоно, як гарнір.

Пшоняна крупа з овочами

Чудове доповнення до рибних та м’ясних страв. Підійде в якості пісної або дієтичної страви, тому що в 100 гр. даного продукту міститься всього 28 ккал.

Для приготування гарніру необхідно скористатися такими продуктами:

  • морква – 240 г.
  • цибуля – 290 г.
  • 200 г пшона.
  • 400 мл. води.
  • 2 зубчики часнику.
  • 100 г. болгарського перцю.
  • свіжий зелений горошок – 70 г.
  • 15 г чорного перцю.
  • 15 г солі.
  • 30 мл ароматної олії.
  • вершкове масло (50 г).
  • 10 г. куркуми.

Також попередньо необхідно підібрати посуд для приготування. Краще якщо це буде сковорідка з високими бортами і подвійним дном. Адже крупа збільшиться в своєму обсязі як мінімум в 2 рази. Ідеальний варіант – чавун, але, на жаль, не на кожній кухні він є.

Процес приготування

Пшоно необхідно попередньо позбавити домішок і непотрібних масел. Можна кілька разів промити під водою, або ошпарити його гарячою водою. Залишити в окремій мисці.

290 г цибулі очистити від верхньої шкірки, попередньо замочивши у холодній воді. Нарізати невеликим кубиком.

240 г моркви вимити, очистити від шкірки за допомогою овочечистки, нарізати соломкою.

Болгарський перець (100 г), краще червоний, вимити, очистити і нарізати невеликими шматочками.

2 зубчики часнику очистити, нарізати невеликими шматочками.

Сковорідку поставити на плиту, влити 30 мл олії з запахом і додати нарізану цибулю. Як тільки вона стане трохи прозорою, додати моркву, болгарський перець та 70 г свіжого зеленого горошку, подрібнений часник.

Посолити, поперчити подрібненим чорним перцем, посипати 10 г куркуми. Влити невелику кількість води. Тушкувати під кришкою 7-10 хв. Додати промите пшоно. Влити 300мл холодної води, все ретельно перемішати. Закрити кришкою, зменшивши вогонь до мінімального. Довести до готовності, періодично помішуючи. Фінальний штрих – додати вершкове масло для розсипчастості та поживності. Подавати як доповнення до основної страви як на обід, так і на вечерю.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як врятувати переперчену страву: 10 кулінарних хитрощів

Не всі люблять занадто гострі страви, тому надлишок перцю може зіпсувати вам обід чи вечерю. Переперчити страву легко....

Ці огірки точно краще не консервувати: простіше одразу викинути

Молоді господині помиляються, коли обирають огірки виключно за якістю плодів. Багато чого в цій справі залежить від сорту. Наприклад,...

Відмінний рецепт квашених солоних огірків на зиму

Саме час подбати про запаси овочів, які вирощені на власній грядці. В теплицях вже є урожай огірків, скоро...

Сухі котлети: помилки, через які вони такими виходять

Що додати до котлет, щоб вони були не сухими, а соковитими? Це питання, яким задаються недосвідчені господині. М'ясо дуже...