...

Як вибрати і правильно підготувати рис для плову

Підпишіться на нас:

Є багато різновидів плову і сортів рису для нього. Звичайно, для приготування цієї страви важливі всі компоненти, але саме від рису та від його підготовки залежить те, що вийде в результаті – плов чи рисова каша.

Подробиці

Вибираючи рис для плову, слід зважати й на певні особливості. Так, наприклад, для ферганського плову прийнято використовувати рожевий рис Девзіра, який здається червоним через свій відтінок.

Якщо цей рис добре промити, то виявиться, що він швидше рожевий з червоною жилкою. У самаркандському плові використовується в основному рис Лазер, а у випадку з азербайджанським пловом – рис Басматі і не тільки.

Проте Дезіра та подібні до нього сорти рису поки що на нашому ринку все ще екзотика. Та й коштують вони відповідно недешево. Але плов можна приготувати і з іншим рисом, навіть із звичайнісіньким. Тільки доведеться витратити багато зусиль, щоб рис у плові був легким та розсипчастим.

Якщо сорт новий і ще не випробуваний вами, то правильним рішенням буде купити приблизно 100-200 грам його і зварити звичайним способом. Таким чином, буде помітно, скільки він вбирає води, як швидко готується і яким рис стає після варіння.

З огляду на це можна буде впевнено лити води рівно стільки, скільки йому потрібно.

Підготовка загалом займає багато часу, але не потребує великих зусиль. Перше, що потрібно зробити – замочити рис. Перебрати його, висипати в миску, залити гарячою солоною водою (але не окропом!) за обсягом втричі більше рису, і залишити на кілька годин.

Це робиться для того, щоб він увібрав воду і швидше зварився. Тому замочувати його потрібно виключно питною водою – якщо використати не смачну воду, то рис її вбере і сам стане несмачним.

Після цього воду треба вилити, а рис ретельно промити. Робити це потрібно доти, поки вода, що виливається, не буде чистою. Рис у воді треба акуратно перемішувати.

При промиванні його не можна сильно перемішувати і стискати руками. Адже рис, що ввібрав воду, досить крихкий, і в результаті у вас вийде рисова січка. Після промивання його в жодному разі не можна залишати без води – інакше рисові зерна розтріскаються, і він знову перетвориться на січку.

Важливо: рис у плові в жодному разі не можна перемішувати. Ідеальний стан перед вимкненням плити (або видалення дров з-під вогнища) рис має бути трохи аль денте. У такому разі рис після того, як казан закривають кришкою і залишать настоятися, не переготується, а завжди буде смачним.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я