...
ГоловнаЗдоров'яЯкі вуглеводи найшкідливіші та найкорисніші: прості пояснення

Які вуглеводи найшкідливіші та найкорисніші: прості пояснення

Підпишіться на нас:

Всім, хто хоч раз намагався схуднути, відомо, що білки – благо, а вуглеводи – зло. Однак все не так просто: повністю безвуглеводна дієта несе безліч ризиків, до того ж вуглеводи бувають дуже різними. Розповімо про їхні основні групи, щоб ти добре розібралася і була у всеозброєнні!

Отже, вуглеводи, вони ж карбо (від англійського carbohydrates), існують у вигляді трьох основних груп.

Прості вуглеводи

Це цукри (у тому числі лактоза та фруктоза). Вони природно містяться у фруктах, овочах та молочних продуктах, але не тільки. Цукру додають в оброблені харчові продукти – у складі вони фігурують під назвою «цукор», «рафінований цукор», «мальтозна патока», «декстроза» тощо. У великій кількості цукру містяться в безалкогольних напоях, сиропах, зрозуміло, солодощах. Твоє тіло стрімко розщеплює прості вуглеводи, щоб використовувати їх як паливо, проте це призводить до викиду інсуліну. Результат – хочеться ще більше простих вуглеводів, що призводить до збільшення ваги.

Складні вуглеводи

Як відомо з назви, вони складаються з довгих і складних ланцюжків молекул цукру (понад 9 мономерів). Цей тип вуглеводів досить корисний: він допомагає тобі довше зберігати ситість, тому що процес перетравлення та використання як паливо відбувається повільніше. До складних вуглеводів відноситься, наприклад, крохмаль. Глікоген, який запасає людська печінка та м’язи – теж складний вуглевод.

Харчова клітковина

Вона зазвичай є в продуктах, що містять складні вуглеводи, але є одне “але” – клітковина не засвоюється. Організм її не розщеплює, клітковина проходить крізь травний тракт подібно до щітки; також вона стає сприятливим поживним середовищем для корисних бактерій у шлунково-кишковому тракті. Клітковина чудово страхує тебе від почуття голоду, але якщо ти приймаєш її в очищеному вигляді (наприклад, як гранули або висівки), важливо пити багато води, інакше виникне банальний запор. Пектин, інулін, целюлоза, харчові волокна – це все клітковина.

Отже, на розщеплення складних вуглеводів організм витрачає більше ресурсів, а клітковина забезпечує нормальну роботу вивідних систем організму. Це допомагає тобі скидати зайві кіло і зберігати нормальну вагу.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...